Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Νέα συνδικαλιστική νομοθεσία προωθείται - Για ψήφιση μέχρι τέλος Οκτωβρίου


Με εντολή τρόικας αποδυναμώνουν το συνδικαλισμό, μπλοκάρουν τις απεργίες



(Αναδημοσίευση από Τα Νέα)

Χειρόφρενο στην εύκολη λήψη αποφάσεων για απεργίες βάζει η κυβέρνηση μαζί με αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.

Η αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, το νέο καθεστώς για τη χρηματοδότηση των συνδικάτων, η επαναφορά της ανταπεργίας και ο περιορισμός των συνδικαλιστικών αδειών αναμένεται να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας τις επόμενες μέρες στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ως το τέλος του 2014, αφού προηγηθεί διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Πρόκειται πάντως για αλλαγές που ήδη προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να αποτελέσουν εστία αναταράξεων στους κόλπους της κυβέρνησης.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές έρχονται λίγες ημέρες μετά την επιστράτευση των εργαζομένων στη ΔΕΗ ύστερα από την απόφαση της ΓΕΝΟΠ να προχωρήσει σε απεργία για την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» και ενώ η τρόικα πιέζει για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο στα ευρωπαϊκά πρότυπα, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την κυβέρνηση κατά την τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. «Θα πρέπει να τεθεί τέλος στις «απεργίες μειοψηφιών» και τα ανεξέλεγκτα δικαιώματα συνδικαλιστών» τόνιζε χθες στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.

«Δεν μπορεί να υποχρεωνόμαστε σε συνεχείς επιστρατεύσεις απεργών για να λειτουργήσει η κοινωνία και την ίδια στιγμή να διατηρούμε τη δυνατότητα ολιγομελών σωματείων να ακινητοποιούν δημόσιες επιχειρήσεις» υπογράμμιζε η ίδια πηγή.

Οι τέσσερις ανατροπές που σχεδιάζονται –έπειτα από 32 χρόνια ισχύος του πλέον φιλελεύθερου συνδικαλιστικού νόμου της Ευρώπης, του 1264/1982- είναι οι εξής:

1.Αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις.
Σήμερα οι απεργίες μπορούν να προκηρυχθούν στις περισσότερες περιπτώσεις με αποφάσεις μόνο των διοικητικών ή των γενικών συμβουλίων των οργανώσεων. Με την προωθούμενη νέα διάταξη, η προκήρυξη απεργίας για να είναι νόμιμη πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από 50% + 1 των μελών του συνδικάτου.

2. Επαναφορά της αυταπεργίας (λοκάουτ)
Πρόκειται για το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων, την οποία προέβλεπε ο νόμος 330/1976 (του τότε υπουργού Εργασίας Κωνσταντίνου Λάσκαρη) και την απαγόρευσε ο Νόμος 1264/1982, επί υπουργίας Απ. Κακλαμάνη.

3. Επανεξέταση του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Σήμερα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις χρηματοδοτούνται από το κράτος με ένα κονδύλι το οποίο παρακρατεί ο εργοδότης ως ποσοστό από τις εισφορές που πρέπει να καταβάλει για τους εργαζόμενους. Στην Ευρώπη που αποτελεί πιλότο των όποιων αλλαγών, η χρηματοδότηση καλύπτεται απευθείας μέσω των συνδρομών των μελών των συνδικάτων.

4. Αλλαγή στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών. Το καθεστώς θα γίνει αυστηρότερο σε ό,τι αφορά το ποιοι θα δικαιούνται και πως θα χορηγούνται οι συνδικαλιστικές άδειες.

Η νέα συνδικαλιστική νομοθεσία θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.


Αναδημοσίευση από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Ολόκληρο το άρθρο της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", αναδημοσιευμένο στο enikos.gr:



Δεν υπάρχουν σχόλια: