Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Κοινό Δελτίο Τύπου συναδέλφων του Κ.Π. Χίου & του ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης

Ροδοκανάκη 42 & Νεοφ. Βάμβα, Χίος 82100
Τηλ: 2271020838-40704
Fax: 2271040704
  

Χίος, 25/06/2015
Αρ. Πρωτ:830


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών (26/6/2015) επιλέγουμε ως εργαζόμενοι να αναδείξουμε την ανάγκη για στήριξη των δομών πρόληψης και θεραπείας των εξαρτήσεων. Θα ήταν υποκρισία να διοργανώναμε επετειακές εκδηλώσεις τη στιγμή που μέσα σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης -που ευννούν τις κάθε είδους εξαρτητικές συμπεριφορές και πολλαπλασιάζουν τα αιτήματα- στη Χίο, σταματάει η παροχή υπηρεσιών από το ΚΕΘΕΑ.




ΘΕΜΑ:  Στήριξη και Στελέχωση με Μόνιμο Προσωπικό της Πρόληψης και Θεραπείας στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου.

Ενώ η ελληνική κοινωνία διανύει το έκτο έτος μιας σφοδρής και άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης, οι δραματικές συνέπειές της στη σωματική και ψυχική υγεία του πληθυσμού είναι πλέον αδιαμφισβήτητες. Η κρίση ευνοεί την εξάπλωση της χρήσης ουσιών και πλήττει δυσανάλογα τους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους. Περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στη χρήση ουσιών και στις διάφορες μορφές εξάρτησης, περισσότερες οικογένειες περιέρχονται σε αδιέξοδο και έτσι περισσότεροι χρήστες θα βρίσκονται στο δρόμο και τις φυλακές.

Η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον έλεγχο των Ναρκωτικών (INCB) στην ετήσια έκθεση της που δόθηκε σύντομα στην δημοσιότητα, καλεί τις Κυβερνήσεις να διασφαλίζουν το σεβασμό απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς αρχές δικαίου και τις προτρέπει σε πολιτική και υλική υποστήριξη των προγραμμάτων πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης, θεραπείας, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, ακόμα και υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης και λιτότητας.    

          Την ίδια στιγμή τα Κέντρα Πρόληψης καλούνται να ανταποκριθούν σε περισσότερες και πιο οξυμένες ανάγκες με πολύ λιγότερους πόρους, λόγω των δραστικά μειωμένων προϋπολογισμών και των ελλείψεων σε προσωπικό. Επιπλέον εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο, τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας,  τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και την έλλειψη συνεχούς και απρόσκοπτης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης οι περιοχές  του Β.Α. Αιγαίου, εξακολουθούν σήμερα να στερούνται εξειδικευμένων θεραπευτικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης.

 Στην Μυτιλήνη από το 2009 λειτουργεί Μονάδα του ΚΕΘΕΑ που καλύπτει υπηρεσίες Συμβουλευτικής, Κοινωνικής Επανένταξης και Οικογενειακής Θεραπείας, ενώ από το 2011, κατόπιν αιτήματος της τοπικής κοινωνίας, οι ανωτέρω υπηρεσίες παρέχονται και στην Χίο υποστηριζόμενες από την ίδια ομάδα προσωπικού.

Το 2013 ξεκίνησε μέσω ΕΣΠΑ και η λειτουργία του Πολυδύναμου Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου στη Μυτιλήνη με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τόσο της Μυτιλήνης όσο και της Χίου. Τον Ιούλιο λήγουν οι συμβάσεις του προσωπικού του Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου, με αποτέλεσμα το ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης να μένει με 1 μόνο άτομο Θεραπευτικό προσωπικό ευρύτερης περιφέρειας.  Ειδικότερα για τη Χίο, η παροχή υπηρεσιών από το ΚΕΘΕΑ ξεκίνησε μετά από τις μαζικές συλλήψεις νέων  για πράξεις σχετικές με τη χρήση ουσιών. Η παρουσία του ΚΕΘΕΑ διευκόλυνε τις οικογένειες αυτές ώστε να μην χρειαστεί να μεταβούν  σε άλλες πόλεις και λειτούργησε υποστηρικτικά στο να ενταχθούν αρκετοί από αυτούς σε θεραπευτικά προγράμματα. Η λήξη της λειτουργίας του ψυχοδιαγνωστικού κέντρου –για τη Χίο- αφήνει πάλι ακάλυπτες τις ανάγκες του νησιού. Η ευρύτερη Περιφέρεια Β.Α. Αιγαίου, έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ την λειτουργία  του ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης. Για το λόγο αυτό διεκδικούμε τη σταθερή χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ και τη στελέχωσή του με επαρκές μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και όχι με προγράμματα ΕΣΠΑ που έχουν ημερομηνία λήξης. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο τόσο σημαντικό ρόλο του, ως το μοναδικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου. Τέλος, διεκδικούμε τη δημιουργία παραρτημάτων του Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου στη Χίο και στη Σάμο.

Συμπερασματικά, λόγω όλων των παραπάνω επιβάλλεται άμεσα η επίλυση των προβλημάτων τόσο των θεραπευτικών δομών όσο και των κέντρων πρόληψης της Περιφέρειάς μας, που επιτελούν ένα σημαντικό κοινωνικό έργο.

Οι εργαζόμενοι του                                                Οι εργαζόμενοι του

ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης                                          Κέντρου Πρόληψης Χίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: