Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Ανακοίνωση Αγωνιστικής Συσπείρωσης για την Απεργία της 15ης Σεπεμβρίου

 

Ανακοίνωση

Κάθε μέρα μπορεί να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια καινούργια τροπολογία  που θα φτάνει στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ψηφίζεται, η οποία θα αφορά τη λεγόμενη «διαχείριση της πανδημίας». Στόχος μπορεί να είναι και μια καινούργια κοινωνική, ηλικιακή, επαγγελματική  ομάδα.

Οι υγειονομικοί της χώρας, οι ίδιοι που στην αρχή της πανδημίας ρίχτηκαν στη μάχη με αυτοθυσία, χωρίς την προστασία κανενός εμβολίου, ήταν οι πρώτοι που αντιμετώπισαν την απειλή της αναστολής. Οι πιο απαραίτητοι, είδαν πρώτοι την πόρτα εξόδου από το ΕΣΥ. Η προσπάθεια να δηλώσει κανείς  ότι δεν θα έπρεπε να τον αφορά η υποχρεωτικότητα του εμβολίου αποτελεί μια συνήθη τακτική, αυτή της αποφυγής της καυτής πατάτας… «Ας την πάρει άλλος και όχι εγώ». Ως ενεργό κομμάτι του εργατικού δυναμικού αυτής της χώρας, είτε απειλούμαστε άμεσα , όπως  και συμβαίνει,  από τις συνέπειες της υποχρεωτικότητας, είτε όχι, δημιουργούμε συνθήκες αλληλεγγύης  και  συλλογικού αγώνα  ενάντια στις  απολύσεις, την  αναστολή εργασίας, την καταπάτηση  στοιχειωδών, δημοκρατικών, ακόμη και συνταγματικών δικαιωμάτων. Στο χώρο μας, είδαμε για ακόμη μια φορά πώς αξιοποιείται το μη συγκροτημένο  θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων πρόληψης και το πώς ανάλογα τις περιστάσεις λογαριαζόμαστε με τους υγειονομικούς, με τους εκπαιδευτικούς  ή όπου βολεύει κάθε φορά.

Η διαχείριση της πανδημίας  έχει εγκλωβιστεί στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολίου. Η πανδημία και η αναγκαιότητα του εμβολιασμού έχει αποτελέσει άλλοθι για μια σειρά πολιτικές που προωθούν  αλλαγές   στις εργασιακές σχέσεις, στη λειτουργία του ΕΣΥ  με όρους  εμπορευματοποίησης  και  επιχειρηματικής  δράσης, αλλά και στην παγίωση νέων μορφών εργασίας, όπως η τηλεργασία. Η  πανδημία, αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για να αποκτήσει πιο μόνιμα και «τυπικά» χαρακτηριστικά μια «άτυπη» και «έκτακτη» έως τώρα μορφή απασχόλησης. Αυτή τη μορφή «ευελιξίας» την γνώρισαν  οι εργαζόμενοι στα Κέντρα πρόληψης μιας και εργάζονταν κυρίως εξ’ αποστάσεως με τα όρια ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο να  «θολώνουν» ακόμα περισσότερο .

Απέναντι στον εγκλωβισμό και στα κατασκευασμένα διλήμματα, χρειάζεται να θέτουμε επιπλέον ζητήματα. Στηρίζουμε τον καθολικό εμβολιασμό, μέτρο όμως που δεν φτάνει από μόνο του, αν δεν συνοδευτεί από μέτρα θωράκισης  των νοσοκομείων, λειτουργία νέων ΜΕΘ, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη ιδιωτικού τομέα και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Προσλήψεις  στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σχολεία. Στον αντίποδα αυτού, βρίσκεται η κυβερνητική δήλωση  «το δίπτυχο "μάσκα και συχνό τεστ" είναι το καλύτερο το οποίο μπορούμε», η συρρίκνωση των νοσοκομείων, η συγχώνευση κλινικών και τμημάτων, οι μετακινήσεις και η εξουθένωση των υγειονομικών, οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το ξεχείλωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους δουλειάς, οι δειγματοληπτικοί  έλεγχοι  στις πύλες εισόδου της χώρας προς όφελος του τουριστικού κεφαλαίου,  οι  καθυστερήσεις στο πρόγραμμα του εμβολιασμού κα.

Είμαστε ενάντια στην υποχρεωτικότητα και  στο διαχωρισμό των εργαζομένων. Οι διακρίσεις και ο διχασμός  εξυπηρετούν άλλα σχέδια.  Διεκδικούμε να  ανακληθούν   όλες  οι  διατάξεις    για  αναστολή  καθηκόντων,  στέρηση μισθού,  διαθεσιμότητες,  απολύσεις  στους  συναδέλφους εργαζόμενους  στην υγεία, την πρόνοια και σε όποιο κλάδο ακολουθήσει.   

Προκύπτει εύλογα το ερώτημα τι θα γίνει με τις κενές θέσεις των συναδέλφων που θα βγουν σε αναστολή; Πιθανόν, πλάι  στους εργαζόμενους με ΕΣΠΑ στα Κέντρα Πρόληψης να δούμε επιπλέον συμβασιούχους με νέες περισσότερο  ελαστικές σχέσεις εργασίας. Σε αυτό το παραθυράκι χρειάζεται εγρήγορση. Κανένας και καμία συνάδελφος να μη βγει σε αναστολή και το όποιο κενό, ήδη υπάρχει  να καλυφθεί με μόνιμες προσλήψεις.

Διεκδικούμε , θεωρώντας  ρεαλιστικό, εφικτό και χρήσιμο,

-          Άμεσα μέτρα  προστασίας  της  υγείας  και  της  ασφάλειας  στους  χώρους  δουλειάς  με ευθύνη του κράτους.

-          Να γίνονται δωρεάν, μαζικά  επαναλαμβανόμενα τεστ σε  όλους  με  ευθύνη  του  ΕΟΔΥ.

-          Να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί ο πληθυσμός  για εθελοντικό εμβολιασμό, με  επιστημονικά στοιχεία που θα επικαιροποιούνται συνεχώς.

-          Τη σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση  σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.

-          Τον δωρεάν, πλήρη προληπτικό  ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό. 

-          Την εκτεταμένη ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση.

-          Να  ανοίξουν  τα  σχολεία  όλων  των  βαθμίδων,  με  όλα  τα  αναγκαία  μέτρα προστασίας.

-          Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών, να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους, ώστε να ενισχυθεί ο αριθμός τόσο των απαραίτητων -πολύ περισσότερων από τις υπάρχουσες- νέων κλινών ΜΕΘ, όσο και των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών. Στην ένταξη των αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι μορφές του αγώνα και της διεκδίκησης, τα αιτήματα που κάθε στιγμή παλεύει ένας χώρος, χρειάζεται να εξυπηρετούν ένα πλαίσιο αρχών και αντίληψης της πραγματικότητας. Αν αυτά τα δύο συμβαίνουν ξεκομμένα συχνά αποπροσανατολίζουν, αφομοιώνονται, λειτουργούν αστραπιαία. Ως Αγωνιστική Συσπείρωση εργαζομένων στα Κέντρα πρόληψης,  επιδιώκουμε   να συνδέουμε   το σχέδιο δράσης, το τι θα κάνουμε  «πρακτικά», όπως συχνά λέγεται, με  τις συνολικότερες πολιτικές μας θέσεις.

Με το παραπάνω πλαίσιο συμμετέχουμε και στηρίζουμε την απεργία που κήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης  στις  15 Σεπτέμβρη, την πρώτη μέρα που οι συνάδελφοι μας στην πρόληψη θα βγουν σε αναστολή, εκφράζοντας  την αλληλεγγύη  μας  και αξιοποιώντας το μέσο της απεργίας ως άσκηση  πολιτικής  πίεσης για ανάκληση της υποχρεωτικότητας.  

Αγωνιστική Συσπείρωση εργαζομένων  στα Κέντρα Πρόληψης

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: