Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΤΙΜΟΥ ΣΤΡΑΒΟΠΟΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

 


Έφηβοι και επιθετικότητα

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα , που οι αξίες δεν είναι αυτονόητες , που οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες δυσκολεύουν ακόμα και την επιβίωση , οι σχέσεις εξουσίας είναι εκείνες που καθορίζουν με προκρούστειο τρόπο την συνέχεια. Και ενώ ο σεβασμός στην διαφορετικότητα είναι ανύπαρκτος , αναρωτιόμαστε γιατί οι έφηβοι έχουν επιθετική συμπεριφορά και γιατί υπάρχει νεανική παραβατικότητα.

Οι συνθήκες και το πλαίσιο λειτουργίας των οικογενειακών σχέσεων είναι πολύ χαλαρές, οι δε γονεϊκοί ρόλοι δεν είναι λειτουργικοί. Κατά συνέπεια, οι συνθήκες στο οικογενειακό πλαίσιο δεν παρέχουν ασφαλή τόπο & χώρο ανάπτυξης των παιδιών με αποτέλεσμα τα παιδιά από μικρή ηλικία να έχουν άγχος και στρες καθημερινά.

Έρχεται λοιπόν η εφηβεία, κατά την οποία έχουμε σημαντικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα–όπως αλλαγές στο σώμα , την ψυχική & συναισθηματική ισορροπία που είναι ευμετάβλητη, τα ψυχικά αποθέματα που είναι λιγοστά καθώς και η στήριξη του οικογενειακού πλαισίου που είναι πλημμελής–και κάνει ορατό το αποτέλεσμα: οι έφηβοι δεν έχουν την δυνατότητα να διαχειριστούν στρεσογόνες καταστάσεις.

Έτσι οι έφηβοι, χωρίς διεξόδους ουσιαστικής επικοινωνίας, αυξάνουν την ενασχόληση τους με το διαδίκτυο, οι διαπροσωπικές σχέσεις από πραγματικές γίνονται εικονικές, η έκφραση τους από περιορισμένη έως και ανύπαρκτη.

Όταν οι έφηβοι δεν εκφράζουν ή/και δεν διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους , κατακλύζονται από περισσότερο άγχος και με τα ελάχιστα ψυχικά αποθέματα που διαθέτουν δυσκολεύονται να διαχειριστούν το στρες με αποτέλεσμα να καταφεύγουν πολλές φορές στην επιθετικότητα ή στην κατάθλιψη σαν λύσεις εξόδου από το πρόβλημα.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν σήμερα γιατί υπάρχει επιθετικότητα & βία;

Η απάντηση είναι:

• γιατί δεν υπάρχουν ασφαλής χώροι & τόποι έκφρασης των παιδιών,• γιατί το άγχος τα κατακλύζει από την πρώιμη παιδική ηλικία,

• γιατί το «Εγώ» έχει πάρει την θέση του «Εμείς» ,

• γιατί οι συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πολιτεία με τις υποχρεώσεις που έχουν οι γονείς ακόμα και αν θέλουν δεν έχουν ελεύθερο χρόνο να περάσουν ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια τους ώστε να διαμορφωθούν ασφαλείς χώροι έκφρασης για όλους.

• γιατί οι γονείς δεν είναι εύκολο να προσαρμοστούν στις αλλαγές κάθε ηλικιακής φάσης, όπως αυτή της εφηβείας.

• Γιατί η πολιτεία αντί να ενισχύει κοινωνικές δομές υποστήριξης παιδιών – εφήβων – οικογένειας τις συρρικνώνει, τις υποβαθμίζει ή τις καταργεί.

Κοινωνιολόγος

Msc Εκπαιδευτική Ψυχολογία

Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Ζακύνθου


Τίμος Στραβοπόδης

ΠΗΓΗ: ΖΑΝΤΕΤΙΜΕS.GR 

Δεν υπάρχουν σχόλια: