Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Ψήφισμα στήριξης για το κέντρο πρόληψης Αθηνά – Υγεία, το παράρτημα του Αθηνά Πολιάς και για όλα τα κέντρα πρόληψης


 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

1ου, 3ου, 4ου, 5ου 

Γραφείων Π.Ε. Α΄ Αθήνας 

Κόρακα και Παπαναστασίου

Τηλέφωνο - Φαξ: 2108319372     

 e-mail: sylaristo@gmail.com

http://www.sylaristotelis.com

                                                                                                           Αθήνα, 11-03-2024


Προς: τα μέλη του Συλλόγου, ΔΟΕ, Συλλόγους Εκπ/κών  Π.Ε.,  στην Διεύθυνση Α’ Αθήνας, συντονιστές σχολικής και προσχολικής αγωγής της περιοχής μας


Θέμα: Ψήφισμα στήριξης για το κέντρο πρόληψης Αθηνά – Υγεία, το παράρτημα του Αθηνά Πολιάς και για όλα τα κέντρα πρόληψης


Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ!

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ!

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ!


Τις τελευταίες εβδομάδες διακινείται ευρέως από κυβερνητικά -και όχι μόνο -μέσα, η είδηση περί «ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» όπως την ευαγγελίζεται ο αρμόδιος για την ψυχική υγεία υφυπουργός Δ. Βαρτζόπουλος. 

Το σχέδιο νόμου φέρνει τεράστιες αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν  τα Κέντρα Πρόληψης και οι δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, εισάγοντας επιθετικά τη λογική του κέρδους και της προώθησης της παρουσίας του ιδιωτικού τομέα, ενώ παράλληλα η εμπλοκή του δημοσίου περιορίζεται. Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του σχεδίου νόμου μια σειρά κινητοποιήσεων έχουν ξεσπάσει, ζητώντας όχι μόνο την απόσυρσή του, αλλά και τη δραστική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το υπάρχον σύστημα πρόληψης, ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

Στηρίζουμε τα αιτήματα του Σωματείου Εργαζομένων στην Πρόληψη: 

Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο – να συζητηθούν εξαρχής τα άρθρα που αφορούν την πρόληψη. Ο διάλογος να γίνει από μηδενική βάση.

Να διαφυλαχθεί  η ψυχοκοινωνική φιλοσοφία της  Πρόληψης, της Θεραπείας και Κοινωνικής επανένταξης. Να διαφυλαχτεί η αντίστοιχη φιλοσοφία και οι πρακτικές που εμπεριέχουν τα διαφορετικά θεραπευτικά προγράμματα.

Να μην τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα Κέντρα πρόληψης και συνολικά, οι οποίοι/ες με την παραπάνω από τριάντα έτη  εμπειρία τους  και τις επιστημονικές τους παρεμβάσεις έχουν συμβάλει να είναι η Ελλάδα, μια από τις πρώτες χώρες πανευρωπαϊκά, στη μείωση της εξάρτησης σε νέες  ηλικίες.

Στελέχωση των  130 κενών θέσεων προσωπικού.

Πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης  από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ενιαίος φορέας Κέντρων πρόληψης, δημόσιου χαρακτήρα  που θα εξασφαλίζει  Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης στη βάση των αποφάσεων του Σωματείου και στελέχωσή τους  με επαρκές, μόνιμο, πιστοποιημένο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Τα Κέντρα Πρόληψης να παραμείνουν εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης. Διατήρηση της ταυτότητας, της φιλοσοφίας της και του περιεχομένου της  Πρόληψης.

Να μην συγχωνευτούν  Κέντρα Πρόληψης.

Να γίνουν Κέντρα Πρόληψης σε περιοχές που δεν υπάρχουν: Ανατολική - Δυτική Αττική, Πειραιάς και άλλοι Δήμοι στο Λεκανοπέδιο, Λασίθι

Να μην καταργηθεί το άρθρο 60 του ν. 4139 του 2013 και το άρθρο 61 του 3459 του 2006, τα οποία καταργούνται στο άρθρο 46 του υπάρχοντος προσχεδίου νόμου, καθώς με τα άρθρα αυτά: προβλέπεται η αναγνώρισή τους ως εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης (άρθρο 60), καθώς και η πάγια και τακτική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από το Κράτος, μέσω των δύο ονομασμένων πηγών (Υπουργείο Υγείας και Εσωτερικών), προγραμματικές συμβάσεις οι οποίες ανανεώνονται  και κάποιες ρήτρες που δυσκολεύουν το κλείσιμο των κέντρων πρόληψης (άρθρο 61)



ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ


Η πρόεδρος   

Tάσσου Δήμητρα  

Η γραμματέας

Κάιλα Μυρσίνη


Δεν υπάρχουν σχόλια: