Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Δελτίο Τύπου: Δηλώσεις Υφυπουργού Υγείας και κινήσεις διοίκησης ΟΚΑΝΑ

 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


Διεύθυνση Γραμματείας:

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας,                                                                                                        

Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β.                                                                                                                                    

Τηλ.: 6944 262 344, 6979436467

Φαξ: 22730 23441

Email: prolipsiworkers@gmail.com



Δελτίο τύπου

Από τον  Νοέμβριο του 2023, οι  εργαζόμενοι/ες στην  ψυχική υγεία και στον  χώρο των εξαρτήσεων (πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη) είναι αναστατωμένοι/ες λόγω των διαρροών σχεδίων νόμου με τα οποία απειλείται η ταυτότητα, η συνοχή, η συνέχεια των προγραμμάτων απεξάρτησης, όσο και η συνέχεια της  λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, καθώς στα διαρρέοντα σχέδια νόμου είτε είναι στις καταργηθείσες διατάξεις είτε αναφέρεται απλά ότι δεν καταργούνται τα άρθρα 60&61, δίχως καμία πρόβλεψη για την ενίσχυση, την υποστήριξη και τη θεσμική αναβάθμιση  των ΚΠ.

Περιμένοντας όλο αυτό το διάστημα, από μέρα σε μέρα, όπως δηλώνεται επίσημα, να κατέβει σε διαβούλευση το  παρόν ν/σ, οι άνθρωποι της πρόληψης, δεν περιμένουν με δεμένα τα χέρια τον αιφνίδιο ή μακροπρόθεσμο αφανισμό της πρόληψης, των δομών  των ΚΠ και των θέσεων εργασίας τους, αντίθετα έχει υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση ώστε φορείς, θεσμοί, συλλογικότητες σε κάθε τόπο, όπου υπάρχει Κέντρο Πρόληψης, έμπρακτα να υποστηρίξουν και να διεκδικήσουν την συνέχεια των υπηρεσιών, οι οποίες συμβάλουν εδώ και πάνω από 25 χρόνια με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στις τοπικές κοινότητες, εξασφαλίζοντας με τη συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία τους, τη μεθοδολογία τους, την  συνεχιζόμενη εξειδικευμένη επιστημονική τους εκπαίδευση και επιμόρφωση, συνεχή, σταθερή και μακροπρόθεσμη δράση, παρέμβαση, παρουσία. 

Στον αντίποδα αυτού του τρόπου δουλειάς, το τελευταίο διάστημα, προτού καν  ψηφιστεί το επικείμενο σχέδιο νόμου, παίρνουμε μια πρώτη γεύση για το τι σχεδιάζουν οι υπεύθυνοι του ΟΚΑΝΑ και του Υπουργείου υγείας.  

Συγκεκριμένα, αποσπασματικά, εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ, μαζί με μέλη της Διοίκησης, εμφανίζονται να κάνουν βραχύχρονες δράσεις  πρόληψης, παρακάμπτοντας, υποκαθιστώντας και αντικαθιστώντας τη στενή σχέση  κάθε  ΚΠ με την κοινότητά του. Όπως το παράδειγμα του σχολικού  συγκροτήματος  Μαρούδα, στην Πάτρα, όπου  επιστημονική ομάδα με συμβούλους  Εκπαίδευσης  και ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και ψυχιάτρους του ΟΚΑΝΑ , επισκέφτηκε το σχολείο με αφορμή την διακίνηση ναρκωτικών στο σχολείο για την ενημέρωση και εμψύχωση των μαθητών. 

 Στην παραπάνω συνθήκη, προτιμήθηκε ένα επικοινωνιακό, βραχυπρόθεσμο πακέτο διαδικτυακών και δια ζώσης συναντήσεων, χωρίς συνεργασία με το ΚΠ  για ένα θέμα που αφορά έναν από τους βασικούς σκοπούς των ΚΠ, τις παρεμβάσεις πρόληψης  στη σχολική κοινότητα.  

Προβληματικό για εμάς δεν είναι το γεγονός ότι προσκαλούνται και αξιοποιούνται ειδικοί από τον ΟΚΑΝΑ και άλλες δομές, αλλά το πλαίσιο μέσα στο οποίο οργανώνονται, σχεδιάζονται και προβάλλονται  τέτοιου τύπου δράσεις. Διαφαίνεται  τι είδους πρόληψη θεωρεί η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και κατ’ επέκταση   το Υπουργείο υγείας ότι είναι «αποτελεσματική», παρακάμπτοντας όλη την τεχνογνωσία, την εμπειρία και τον επιστημονικό λόγο που έχει αποκτηθεί και παραχθεί πάνω από  25 χρόνια από τα ΚΠ. 

Συμβαίνει το εξής παράδοξο, ενώ όλα αυτά τα χρόνια τα ΚΠ  έχουν συγκεκριμένη, αξιόπιστη μεθοδολογία, μακρόχρονη συνεργασία και παρέμβαση στο σύνολο της κοινότητας, ακολουθώντας ευρωπαϊκές προδιαγραφές στις οποίες ο ίδιος ΟΚΑΝΑ διαχρονικά  εκπαίδευσε τους/τις εργαζόμενους/ες, επενδύοντας κρατικό χρήμα, σήμερα τα ΚΠ που ο ίδιος εκπαιδεύει, εποπτεύει και χρηματοδοτεί,  τα παρακάμπτει και  τα απαξιώνει, προτάσσοντας μια διαφορετική φιλοσοφία και μορφή  πρόληψης χωρίς κανέναν διάλογο.

Αξίζει να τονιστεί ότι εδώ και πάνω από 10 χρόνια δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις και οι συνάδελφοι/ισσες, καθημερινά,  με τις δυνάμεις που έχουν, προσπαθούν  να καλύψουν περιοχές στις οποίες δεν υπάρχουν Κέντρα πρόληψης, όπως σε μεγάλο τμήμα του λεκανοπεδίου Αττικής. Παραδείγματος χάριν, στην περίπτωση της Πεύκης –Λυκόβρυσης, σε ένα δήμο όπου δεν υπάρχει ΚΠ,  διοργανώθηκε εσπερίδα με θέμα:  «Ενδυναμώνουμε το γονεϊκό ρόλο- προλαμβάνουμε τις Εξαρτήσεις-προάγουμε την Ψυχοκοινωνική υγεία» σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. Ο ΟΚΑΝΑ,  διαχρονικά με όλες τις κυβερνήσεις, δεν φρόντισε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός ίδρυσης ΚΠ για την  κάλυψη του λεκανοπεδίου Αττικής, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που οι τοπικές κοινωνίες πρωτοστάτησαν για την ίδρυση τους, όπως στον Πειραιά και Μαραθώνα-Πικέρμι  και παρόλα αυτά  τα ΚΠ αφέθηκαν στην μοίρα τους νομοθετικά, χρηματοδοτικά και ως προς τη στελέχωσή τους.

Τον ίδιο σκοπό βραχυπρόθεσμης, αποσπασματικής  και επικοινωνιακής πρόληψης επιδιώκει  να διαχειριστεί το Υπουργείο υγείας  μέσω της ίδρυσης «Πολυδύναμου  κέντρου  αντιμετώπισης εξαρτήσεων στο διαδίκτυο και τα τυχερά παίγνια στα Ιωάννινα»  έπειτα από αίτημα της Υφυπουργού Κοινωνικής συνοχής & οικογένειας κυρίας Κεφάλα προς τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ. 

Υπήρξε ενημέρωση από τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, ως προς την έγκριση σκοπιμότητας που αφορά στην ίδρυση και την επικείμενη λειτουργία του Πολυδύναμου κέντρου στα Ιωάννινα με επιβεβλημένη την ανάγκη πρόληψης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού γύρω από τις πάσης φύσεως εξαρτήσεις.  

Αναρωτιόμαστε τι είδους ανάγκες θα εξυπηρετήσει το «Πολυδύναμο  κέντρο  αντιμετώπισης εξαρτήσεων στο διαδίκτυο και τα τυχερά παίγνια στα Ιωάννινα»  δεδομένου ότι υπάρχει  Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας  Ιωαννίνων, «Σχεδία»,  το οποίο  έχει ακριβώς τον ίδιο ρόλο και σκοπό.  Συνεπώς, θα μπορούσε το ήδη υπάρχον κέντρο  να ενισχυθεί με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό και όχι να ιδρυθεί μια δομή  με ληξιπρόθεσμα ΕΣΠΑ που καλύπτουν προσωρινά τρύπες, όπως γίνεται κατά κόρον σε αυτές τις δομές που σχεδιάζονται τελευταία.   

Αναρωτιόμαστε επίσης,  μήπως τα παραπάνω, εντάσσονται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τον  ΕΟΠΑΕ, ιδρύοντας ομοειδείς υπηρεσίες των Κέντρων πρόληψης,  οι οποίες σταδιακά θα υποκαταστήσουν τα ΚΠ, καθώς χωρίς προσλήψεις, θεσμική αναβάθμιση και θεσμοθέτηση του ρόλου, του έργου και της χρηματοδότησής τους,  θα συρρικνώνονται και θα αφεθούν «στον αργό θάνατο», όπως φαίνεται στα προσχέδια νόμου που έχουν διαρρεύσει.

Τέλος, θεωρούμε χρήσιμο να κάνουμε ένα σχόλιο σχετικά με τις  δηλώσεις του υφυπουργού κύριου  Βαρτζόπουλου στη Μυτιλήνη 16/5/24 :

https://www.youtube.com/watch?v=U414zfce2Z0&t=9s

και στην Πρέβεζα  28/5/24 :

https://www.atpreveza.gr/index.php/epikairothta/52744-sto-idio-ergo-theates-to-gn-prevezas-kai-ta-kentra-ygeias-meta-tin-episkepsi-tou-yfypourgoy-ygeias-pics

Ο βασικός λόγος που βρισκόμαστε στην σημερινή κατάσταση,  να υπερασπιζόμαστε την πρόληψη, τα Κέντρα πρόληψης και τις θέσεις εργασίας μας, είναι γιατί καμία κυβέρνηση, ως τώρα, δεν θέλησε να δώσει μία μόνιμη και σταθερή μορφή δημόσιου χαρακτήρα σε αυτό το υβριδικό μοντέλο των Αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. Αντί να γίνει ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στο Σωματείο των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης, το Υπουργείο Υγείας,  την   τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση που συνίδρυσαν  τα Κέντρα και εν τέλει το Υπουργείο Εσωτερικών, ζητήθηκε από τον Υφυπουργό Υγείας, οι  εργαζόμενοι/ες  να «πείσουν»  την  ΚΕΔΕ να λύσει  τις δομές που εργάζονται,  βασιζόμενοι/ες  σε  προφορικές και έωλες υποσχέσεις, διακινδυνεύοντας το μόνο σίγουρο που έχουν,  τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας στα ΚΠ.   Η προτροπή ήταν  να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι/ες a priori  τον προφορικό σχεδιασμό του Υφυπουργού,  χωρίς ως φαίνεται και από τις δηλώσεις του,  να έχει εξασφαλιστεί  η πολιτική βούληση και ο τρόπος  να ξεπεραστούν τα «ανυπέρβλητα νομικά προβλήματα Συνταγματικής φύσεως» ώστε τα ΚΠ να συμπεριληφθούν στον ΕΟΠΑΕ. 

Η προκήρυξη καινούργιων θέσεων, ίσως για κάποιους/ες  φαίνεται δελεαστική. Ωστόσο,  πέρα από τα εργασιακά θέματα που προκύπτουν από μια τέτοια λύση,  υποκρύπτεται  το βασικό ζήτημα,  ότι το Υπουργείο προκηρύσσοντας  νέες θέσεις εργασίας στον νέο οργανισμό- μόρφωμα – ΕΟΠΑΕ, δεν θέλει να αξιοποιήσει τις 75 δομές, τους εργαζόμενους/ες, τη γνώση, την εμπειρία  και τη συνολική πρόταση για ψυχοκοινωνική πρόληψη στην κοινότητα  που υπερασπίζονται και υλοποιούν όλα αυτά τα χρόνια. Διαφορετικά θα αξιοποιούσε τη θεσμική πρόταση που έχει καταθέσει εδώ και χρόνια  το Σωματείο των εργαζομένων στα ΚΠ, ως βάση διαλόγου.

Τα 75  Κέντρα Πρόληψης, όπως πολύ καλά γνωρίζουν, είναι «ζυμωμένα»  με τις τοπικές κοινότητες, έχουν ρίζες και σχέσεις αμφίδρομες με φορείς, θεσμούς, υπηρεσίες, σχολεία, εκκλησίες, συλλόγους, γονείς, εκπαιδευτικούς, εφήβους, παιδιά, δεν θα είναι ούτε εύκολο, ούτε χωρίς κόστος να τα ξεριζώσουν. 

Διεκδικούμε να μην κατατεθεί το επικείμενο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και τους φορείς απεξάρτησης.

Υπερασπιζόμαστε το έργο  των ΚΠ,  διεκδικούμε σταθερά  την  θεσμική αναβάθμισή των δομών, τη διατήρηση της φιλοσοφίας  της πρόληψης, την διασφάλιση των  θέσεων εργασίας  και ενίσχυσή τους με  μόνιμες και σταθερές προσλήψεις.    


Το ΔΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: