Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Δημοσιεύματα Κυριακάτικου Τύπου (11/11/2007)


ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ:
Ανάμεσα σε γενικότερο άρθρο του ΓΙΑΝΝΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ (jkritikos@pegasus.gr), με θέμα τα γενικότερα προβλήματα του ΟΚΑΝΑ,με τίτλο :"Μετέτρεψαν τον ΟΚΑΝΑ σε περίπτερο για χάπια", υπάρχει και η παρακάτω αναφορά στα προβλήματά μας:

"....Η υποχρηματοδότηση χτυπά 72 κέντρα πρόληψης
Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του ΟΚΑΝΑ, προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στις δομές της απεξάρτησης και ειδικότερα στα 72 Κέντρα Πρόληψης σε διάφορους Δήμους, καθώς το 50% των εξόδων τους το καλύπτει ο ΟΚΑΝΑ και το υπόλοιπο 50% η ΚΕΔΚΕ. Ο ΟΚΑΝΑ, όμως, φέτος δεν πλήρωσε καθόλου και η ΚΕΔΚΕ μόνο μια δόση από το ποσό. Ο εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «χιονοστιβάδα» προβλημάτων λόγω της υποχρηματοδότησης και της αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην ανανέωση της «5ετούς Προγραμματικής Σύμβασης» για τα Κέντρα Πρόληψης.
Για παράδειγμα στον Πειραιά δεν υπάρχει ούτε μια μονάδα πρόληψης!.."

Ο ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΕΛΕΝΗ ΤΖΙΒΡΑ) ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΟΛΟΣΕΛΙΔΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΚΑΛΥΨΕ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΑ:
"ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ - ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Θηλιά λιτότητας στην πρόληψη

Απλήρωτοι για περισσότερους από εφτά μήνες οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης
Με την πρόληψη κατά των ναρκωτικών να περιορίζεται σχεδόν σε σχέδια επί χάρτου και με απλήρωτους τους εργαζόμενους για περισσότερους από εφτά μήνες, έχουν μείνει τα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ), που άρχισαν να λειτουργούν δειλά δειλά από το 1996 για να φτάσουν σήμερα τα 71.
Βέβαια, η κατάληξη αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς - πέρα από τη γενικότερη πολιτική των κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών - σε αυτή την εξέλιξη οδηγούσε και η λειτουργία των ΚΠ με τη μορφή μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, υπό την επιστημονική εποπτεία και τη συγχρηματοδότηση του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Δηλαδή, δημιουργούνται οι εταιρείες από τους τοπικούς φορείς (κυρίως νομαρχίες και δήμους), παρουσιάζουν τριετές πρόγραμμα δράσεων και με βάση αυτό το πρόγραμμα χρηματοδοτούνται από τον ΟΚΑΝΑ κατά 50%. Το άλλο 50% πρέπει να εξασφαλίζεται από τους τοπικούς φορείς. Κάθε τριετία ανανεώνεται η συμφωνία, αλλά κανένα θεσμικό πλαίσιο δεν εξασφαλίζει την ανανέωση, καθώς είναι στην ευχέρεια του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ και του υπουργείου Υγείας, αν θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία.
Το 2002, η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) - με τη συγκατάθεση του υπουργείου Εσωτερικών - πήρε την απόφαση ότι το άλλο 50% της χρηματοδότησης (δηλαδή των δήμων και των νομαρχιών) θα προέρχεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για τα επόμενα πέντε χρόνια. Δηλαδή, και αυτή η χρηματοδότηση τελειώνει σε λίγους μήνες. Λήγει, δε, σε μια περίοδο που ο ΟΚΑΝΑ δεν έχει καταθέσει τις οφειλές του προς τα Κέντρα Πρόληψης, που μέχρι τον Ιούλη του 2007 ήταν 3.000.000 ευρώ. Ο ΟΚΑΝΑ σταμάτησε να χρηματοδοτεί - με το αναλογούν κονδύλι - οχτώ στα δέκα ΚΠ από το πρώτο εξάμηνο του 2006.
Σύμφωνα με στοιχεία του Σωματείου Εργαζομένων στα ΚΠ, ο ΟΚΑΝΑ οφείλει τα παρακάτω ποσά: Στο ΚΠ Νομού Χαλκιδικής, 70.000 ευρώ για το 2006 και 86.500 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2007, συνολικά 156.500 ευρώ. Για το ίδιο χρονικό διάστημα χρωστάει 117.850 ευρώ στο ΚΠ Αιγάλεω - Αγ. Βαρβάρας - Χαϊδαρίου, 117.666 ευρώ στο ΚΠ Νομού Σάμου. Στο ΚΠ Αιτωλοακαρνανίας για το 2005 χρωστάει 11.959 ευρώ, 79.943 για το 2006 και για μέχρι τον Ιούλη του 2007 86.948 ευρώ. Μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2006, ο ΟΚΑΝΑ χρωστάει στο Διαδημοτικό Κέντρο Νοτίων Προαστίων 200.000 ευρώ, στο ΚΠ Κέρκυρας 100.397 ευρώ, στο ΚΠ Ξάνθης 117.605 ευρώ.


Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ μεταθέτει την ευθύνη στο υπουργείο Υγείας, το οποίο χρηματοδοτεί την πρόληψη με το ίδιο ποσό από την εποχή που λειτουργούσαν 30 Κέντρα και όχι 71 που υπάρχουν σήμερα. Στα 71 Κέντρα Πρόληψης εργάζονται 400 επιστήμονες και διοικητικά στελέχη, πλήρως εξειδικευμένα: Ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχίατροι και άλλες ειδικότητες των ανθρωπιστικών και παιδαγωγικών επιστημών, με μεταπτυχιακούς τίτλους."

Δεν υπάρχουν σχόλια: