Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Κάλυψη δυναμικής κινητοποίησης συναδέλφων του Περιφερειακού Παραρτήματος Αττικής του Σωματείου - από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης"


Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010

.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Διεκδικούν δεδουλευμένα και συνέχεια στη λειτουργία

.

Με τα συνθήματα «Δώστε λεφτά στην πρόληψη της χρήσης και όχι στα ταμεία των τραπεζών της κρίσης», «Δώστε λεφτά για την κοινωνία, κόψτε τα απ' τις τράπεζες και όχι απ' την Υγεία» και «Δε χρωστάμε σε κανένα, φέρτε πίσω τα κλεμμένα», οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών έκαναν δυναμική παράσταση στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης των Κέντρων Πρόληψης στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ, του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση ακολουθώντας πολιτική υποβάθμισης της πρόληψης στραγγαλίζει οικονομικά τα 71 ΚΠ, ενώ χρωστά στους εργαζόμενους 17 εκατ. ευρώ απ' το 2007 μέχρι σήμερα. Τα δεδουλευμένα χρωστούν κατά 50% ο ΟΚΑΝΑ και 50% η ΚΕΔΚΕ στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψαν για τη χρηματοδότηση των ΚΠ. Τόσο η ΚΕΔΚΕ όσο και ο ΟΚΑΝΑ επικαλούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες για την τελική απόδοση των κονδυλίων με αποτέλεσμα να είναι άμεσα ορατό να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. Επιπλέον, στα πλαίσια των άγριων περικοπών τα δεδουλευμένα μειώθηκαν κατά 5 εκατ. ευρώ για το 2010 - δηλαδή έμειναν 12 εκατ. ευρώ - και κανείς δε γνωρίζει ποιες περικοπές προαλείφονται για το 2011. «Αν σ' αυτό προστεθεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν συλλογική σύμβαση και ενιαίο μισθολόγιο, ότι δεν εκπαιδεύονται αλλά και ότι έξι βδομάδες πριν την 1.1.2011 - ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του "Καλλικράτη" - δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τη συνέχιση της λειτουργίας των ΚΠ, δεν υπάρχει άλλη λύση από τους δρόμους» τονίζουν οι εργαζόμενοι στα ΚΠ και, εκτός απ' τα 17 εκατ. ευρώ, διεκδικούν:

-- Αμεση συνέχιση της λειτουργίας των 71 ΚΠ και της μετεξέλιξής τους σε 13 αυτοδιοικούμενα Περιφερειακά ΝΠΔΔ.

-- Ενιαίο μισθολόγιο των εργαζομένων στα ΚΠ με αξιοπρεπείς μισθούς, επανέναρξη της εκπαίδευσης των εργαζομένων και άμεση κατάθεση ουσιαστικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, με πραγματική και ισότιμη αναβάθμιση και των τριών πυλώνων δράσης (Πρόληψη, Θεραπεία, Κοινωνική Επανένταξη), ώστε να καλύπτονται οι αυξανόμενες σε περίοδο γενικευμένης κρίσης ανάγκες της κοινωνίας.

.

Αναδημοσίευση από το:
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5958239&publDate=19
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: