Δημοσίευμα εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ" για καινοτόμο δράση διαχείρισης του άγχους και υποστήριξης ανέργων του Κέντρου Πρόληψης Περιστερίου

..

ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
H ανεργία τούς στέλνει για group therapy
Ολο και περισσότεροι ζητούν ψυχολογική στήριξη για να αντιμετωπίσουν την καθημερινή πίεση και την απογοήτευση από την απώλεια της εργασίας τους

.

Ραγδαία αύξηση της ανεργίας, περικοπές μισθών, επαγγελματική αβεβαιότητα... Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στον εργασιακό τομέα δημιουργούν όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια στους Ελληνες και το άγχος για την επόμενη ημέρα γίνεται πολλές φορές αφόρητο.
.

Αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να διαχειριστούν το στρες που βιώνουν καθημερινά και, σε αρκετές περιπτώσεις, αναζητούν τη βοήθεια ειδικού. Κυρίως οι άνεργοι, πολλές φορές νιώθουν την ανάγκη ψυχολογικής στήριξης προκειμένου να ξεπεράσουν το σοκ που έχουν υποστεί από την απώλεια της θέσης εργασίας τους.

..
Οταν αυτή η βοήθεια έρχεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι θετικό. Τα Κέντρα Πρόληψης των δήμων και οι δράσεις τους που υλοποιούνται από επιστημονικό προσωπικό αποτελούν μια ανάσα στα προβλήματα της «νέας πραγματικότητας» που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

.
Το πρόγραμμα
.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια καινοτόμος δράση που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2010 από το Κέντρο Πρόληψης. Συνολικά έχουν πάρει μέρος 140 άτομα ηλικίας 22 έως 58 ετών. Τους τελευταίους μήνες διαπιστώσαμε αύξηση στους ανέργους που συμμετέχουν και αναζητούν ψυχολογική βοήθεια.
.

Αλλαξε δηλαδή η μορφή της ομάδας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το βασικό θέμα συζήτησης είναι η οικονομική κρίση. Ολοι έχουν περισσότερο στρες, νιώθουν απογοήτευση και υπάρχει ανασφάλεια για το μέλλον» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η Κέλλυ Σταυροπούλου, ψυχολόγος υγείας και συντονίστρια της ομάδας.
.

Η Δήμητρα Μωραΐτη έχασε τη δουλειά της πριν από τρία χρόνια. Το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας τη βρήκε να αναζητεί δουλειά. Δυστυχώς, όσο κι αν έψαξε δεν τα κατάφερε και πολύ σύντομα ήρθε αντιμέτωπη με το καθημερινό άγχος και την απογοήτευση.
.

«Η κρίση μάς έχει οδηγήσει στον ψυχολόγο» λέει η 34χρονη. «Οταν έμεινα χωρίς δουλειά αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες. Ενιωθα συνέχεια αγχωμένη, πιεσμένη, είχα χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και χρειαζόμουν να στηριχτώ ψυχολογικά. Η ανεργία μού είχε επιτείνει το άγχος.
.

Στην προσπάθεια που έκανα για αναζήτηση εργασίας δέχτηκα μεγάλη απόρριψη. Μόλις έμαθα για τα σεμινάρια διαχείρισης του άγχους που γίνονταν στο Κέντρο Πρόληψης του δήμου δωρεάν, δήλωσα αμέσως συμμετοχή. Η αλήθεια είναι πως αν υπήρχε οικονομική επιβάρυνση δεν θα το έκανα» αναφέρει η ίδια.
.

Μετά το τέλος των συναντήσεων με την ομάδα του «Οδοιπορικού», η Δήμητρα Μωραΐτη νιώθει καλύτερα. Εχει ήδη προτείνει σε φίλους και γνωστούς να δηλώσουν συμμετοχή αφού η ίδια αισθάνεται ωφελημένη.

.

«Οι συναντήσεις με την ομάδα ήταν χρήσιμες και κάποια πράγματα που έμαθα προσπαθώ να τα εφαρμόσω στην καθημερινότητά μου. Από τις συζητήσεις μας αντιλήφθηκα ότι η ανεργία ή ο φόβος της απόλυσης μας έχει οδηγήσει στον ψυχολόγο. Η ψυχολογική βοήθεια έχει γίνει επιτακτική ανάγκη και ο αγώνας για την επιβίωση είναι δύσκολος» συμπληρώνει η 34χρονη.

.
.

Κέλλυ Σταυροπούλου«Συνεχίζουμε με νέο κύκλο σεμιναρίων λόγω της αυξημένης ζήτησης»
.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των δημοτών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα οδήγησε τους υπευθύνους σε επανάληψη του σεμιναρίου διαχείρισης του άγχους.
.

«Συνεχίζουμε με νέο κύκλο σεμιναρίων, αφού μας το ζητούσε ο κόσμος και αυτήν τη φορά θα εμπλουτίσουμε τις συναντήσεις μας με μια νέα ενότητα που θα διαπραγματεύεται θέματα σχετικά με την ανασφάλεια και την ανεργία. Είναι σημαντικό η πολιτεία να λάβει υπόψη τη σοβαρότητα των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και των εργασιακών αλλαγών και να προσφέρει όχι μόνο ψυχοκοινωνικές υποστηρικτικές υπηρεσίες, αλλά να δώσει και προοπτική σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που παλεύουν να βρουν την ισορροπία τους», λέει η ψυχολόγος υγείας και συντονίστρια της ομάδας Κέλλυ Σταυροπούλου.
.

Δήμητρα Μήτση«Κατάλαβα ότι δεν είμαι μόνη μου»
.

Η Δήμητρα Μήτση αποφάσισε να συμμετάσχει στο σεμινάριο ψυχολογικής βοήθειας γιατί η ανεργία και οι αποτυχημένες προσπάθειες που έκανε αναζητώντας δουλειά τής δημιούργησαν υπερβολικό άγχος.
.

«Δεν εργάζομαι εδώ και δύο χρόνια. Αναγκάστηκα να κλείσω το μαγαζί μου λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι πολύ δύσκολο να βρω δουλειά και επειδή πάντα ήμουν ανεξάρτητη οικονομικά πιέστηκα. Θέλησα να παρακολουθήσω το σεμινάριο για να αισθανθώ καλύτερα, να βρω τρόπους να ξεχωρίζω το άγχος μου», λέει η ίδια.
.

Η 43χρονη δηλώνει ευχαριστημένη από τη συμμετοχή της και θέλει να συμμετάσχει ξανά.
.

«Ξεκαθάρισα κάποια πράγματα μέσα μου και γνώρισα ενδιαφέροντες ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα. Κατάλαβα ότι δεν είμαι μόνη μου. Δυστυχώς όλοι συζητούσαμε το θέμα της οικονομικής κρίσης. Ο φόβος της ανεργίας μάς οδηγεί στον ψυχολόγο».
.

Στο πρόγραμμα «Μαθαίνω να διαχειρίζομαι το άγχος μου» συμμετείχαν και αρκετοί, οι οποίοι, αν και δεν έχουν χάσει τη δουλειά τους, η οικονομική κρίση τούς δημιουργεί καθημερινά στρες και θέλησαν παρακολουθώντας τις συζητήσεις της ομάδας να αισθανθούν καλύτερα.
.

«Είμαι αγχώδης από τη φύση μου και τον τελευταίο καιρό οι αλλαγές στον εργασιακό τομέα μού δημιούργησαν μεγάλη ψυχολογική πίεση. Από την πρώτη φορά που πήρα μέρος στο σεμινάριο ηρέμησα» αναφέρει η Βιβή Σπυροπούλου, ενώ ο Θεόδωρος Δασκαλάκης συμπληρώνει: «Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και οι δουλειές μας έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Κάποια στιγμή όταν ένιωσα ότι το άγχος μου διογκώνεται, θέλησα να το αντιμετωπίσω. Αν και οι συναντήσεις μας ήταν λίγες, πρόκειται για μια ιδιαίτερα ωφέλιμη εμπειρία».

.
ΚΛΑΡΑ ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΩΤΗ
.


.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ

Μια ιδέα για την Πρόληψη που οραματίζονται με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο