Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ανακοίνωση Επιτροπής Εργαζομένων στο 18 ΑΝΩ για τον "απολογισμό έργου 2010-2012" της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ

.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ 18ΑΝΩ
.
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
 .
Γενικεύουν τα ναρκωτικά και τις πιάτσες τους!!!
.
Κλειστούς χώρους χρήσης ναρκωτικών ετοιμάζουν κυβέρνηση και Δήμος Αθηναίων
.
Ξεκίνησε συνταγογράφηση υποκατάστατων από γιατρούς του ΟΚΑΝΑ
.
Μετά την παταγώδη αποτυχία του σχεδίου δημιουργίας μονάδων υποκατάστασης στα νοσοκομεία, που θα έλυνε υποτίθεται το πρόβλημα με τις πιάτσες στο κέντρο της Αθήνας, τώρα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και η δημοτική αρχή του Γ. Καμίνη προχωρούν σε μια νέα ανάλογη εξαγγελία: Δημιουργούν δυο κλειστούς χώρους (στο Σταθμό Λαρίσης και στη Λεωφόρο Καβάλας), όπου οι χρήστες θα κάνουν - άκουσον άκουσον - «υγιεινή» ...χρήση ναρκωτικών. Οπως και με τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία, που η πρόεδρός του παραδέχτηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν έλυσαν το πρόβλημα του κέντρου, έτσι και με την υπόσχεση ότι θα μεταφέρουν τις πιάτσες των τοξικοεξαρτημένων σε κλειστούς χώρους, προκειμένου να τις κρύψουν από τη βιτρίνα της πόλης, εμπαίζουν και τους κατοίκους του κέντρου και τους τοξικοεξαρτημένους και τις οικογένειές τους. Και είναι τέτοια η υποκρισία τους, που την ίδια στιγμή που εξήγγειλαν τους κλειστούς χώρους, ανακοίνωσαν κιόλας ότι έχει ξεκινήσει η συνταγογράφηση υποκαταστάτων από γιατρούς στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ, δηλαδή, υπάρχουν χρήστες που πάνε στις μονάδες, παίρνουν τις δόσεις μιας βδομάδας και φεύγουν...
Οπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη, οι χώροι αυτοί θα λειτουργήσουν το επόμενο τρίμηνο και εκεί θα διανέμονται στους χρήστες σύριγγες «αρκεί να έχουν ήδη τη δόση τους», ενώ θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ώστε οι χρήστες να ...«προσανατολίζονται στους συγκεκριμένους χώρους»! Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιο εγχείρημα είχε γίνει στην Ελβετία, στο γνωστό πάρκο της Ζυρίχης, όπου οι αρχές αναγκάστηκαν να το κλείσουν, καθώς μέσα σε λίγα μόνο χρόνια μετατράπηκε σε κόλαση ζωντανών νεκρών.
.
Σύμφωνα με τον «απολογισμό έργου ΟΚΑΝΑ διετίας 2010 - 2012», όπως παρουσιάστηκε  από την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, περίπου 7.400 άνθρωποι σ' όλη τη χώρα λαμβάνουν υποκατάστατα στα νοσοκομεία. «Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που εξυπηρετούμε δεν έχει στόχο την απεξάρτηση. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να τους συγκρατούμε όσο γίνεται περισσότερο στο πρόγραμμα», δηλαδή στη συντήρηση και τη διά βίου εξάρτηση, παραδέχτηκε η Μ. Μαλλιώρη και σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού της πραγματικότητας προεκλογικών σκοπιμοτήτων μίλησε για «ουσιαστική, ολιστική αναδιοργάνωση του τρόπου παροχής φροντίδας στους εξαρτημένους ασθενείς, με σεβασμό πρώτα και πάνω από όλα στην αξιοπρέπειά τους ως ατόμων».
.
Επικίνδυνη πολιτική για τους χρήστες και την κοινωνία!!

«Η πλειοψηφία των εγκαταστάσεων στα νοσοκομεία είναι ακατάλληλες, ασφυκτικές, χωρίς φυσικό φωτισμό και αερισμό, κρυμμένες σε υπόγεια, πίσω από σκουπίδια, περικυκλωμένες από κάγκελα». Αυτή είναι η πραγματικότητα των μονάδων υποκατάστασης στα νοσοκομεία που αποτυπώνεται στην ανακοίνωση της Επιστημονικής Επιτροπής Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ. Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ περιγράφουν ότι οι δομές παραμένουν τραγικά υποστελεχωμένες, ιδιαίτερα όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στην Αττική το προσωπικό 7 δομών στελεχώνεται από 24 γιατρούς και νοσηλευτές που δεν έχουν τη δυνατότητα, ούτε να αρρωστήσουν μια που δεν υπάρχει κανείς να τους αντικαταστήσει, ενώ κάθε παθολόγος επισκέπτεται 4 διαφορετικές δομές την εβδομάδα. «Το κράτος, σημειώνουν, έχει υποχρέωση να παρέχει στους εξαρτημένους ολοκληρωμένη και πολύμορφη θεραπεία. Αντ' αυτού, προτάσσεται η με ελάχιστη φροντίδα και επίβλεψη παροχή υποκαταστάτων, μια προοπτική που εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνον για τους ίδιους τους εξαρτημένους, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο» και παράλληλα καταγγέλλουν ότι εδώ και 4 χρόνια καταστρατηγείται ένα από τα βασικότερα εργασιακά δικαιώματα, η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΚΑΝΑ προωθούν τη συνταγογράφηση υποκαταστάτων, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα από τους γιατρούς του ΟΚΑΝΑ και χωροταξικά θα γίνεται από το Σεπτέμβρη σε 3 νέες μονάδες στην Αθήνα. Η συνταγογράφηση υποκαταστάτων και «τα προγράμματά μας οφείλουν να αντιμετωπίζουν και να διαχειρίζονται τα υποκατάστατα περισσότερο ως φάρμακα και λιγότερο ως ναρκωτικά» κι ένα από τα κριτήρια για συνταγογράφηση είναι οι «αρνητικές ουροληψίες κατά 50% (οπιούχα - αλκοόλ - βενζοδιαζεπίνες)» (απόσπασμα από τις "Κατευθυντήριες Γραμμές Θεραπευτικής Λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ"). Πρόκειται για μια επικίνδυνη εξέλιξη που θέτει σε άμεσο κίνδυνο πρώτα απ' όλα τους ίδιους τους χρήστες, παραβιάζοντας κάθε επιστημονική δεοντολογία, ενώ με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για τη συνταγογράφηση και από ιδιώτες γιατρούς.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: