Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012

Δημοσίευμα εφημερίδας "Η ΑΥΓΗ": Στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στο έργο των Κέντρων Πρόληψης στην κατεύθυνση 13 ΝΠΔΔ

..


Η ΑΥΓΗ
...


Στήριξη στο έργο των Κέντρων Πρόληψης.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/06/2012
.

.
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αποτελούμενη από τους Βασίλη Πριμικήρη υποψήφιο βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, και Φώτη Χρυσικό, μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας του ΣΥΝ, επισκέφτηκε χθες το Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Αχαρνών - Θρακομακεδόνων «Διέξοδος», προκειμένου να ενημερωθεί για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Παρών στη συνάντηση ήταν ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης Παναγιώτης Τριανταφύλλου.

.


Στη συνάντηση, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επεσήμανε τα έξης:

.


Τα 71 Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, που εδώ και δεκαπέντε χρόνια λειτουργούν στη χώρα μας, αποτελούν σημαντικές δομές παροχής δωρεάν υπηρεσιών πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

.


Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης έχουν καταφέρει να υπερβούν επιτυχώς, με επιστημονική επάρκεια και επαγγελματική συνέπεια, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στον χώρο εργασίας τους από την εφαρμογή των ακραία νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών, που έχουν πλήξει το σύνολο των κοινωνικών δομών της χώρας, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τον ρόλο της πρόληψης.
.


Σήμερα οι συσσωρευμένες οφειλές της πολιτείας προς τα Κέντρα Πρόληψης φθάνουν περίπου τα 17 εκατομμύρια ευρώ ενώ συνεχίζει να υφίσταται η έλλειψη σαφούς θεσμικού πλαισίου που να κατοχυρώνει τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης και τους εργαζόμενους σε αυτά.
.


Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας έγκαιρα επισημάνει ότι η απουσία θεσμικού πλαισίου θέτει σε διαρκή απειλή τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, κατέθεσε στη Βουλή από τον Δεκέμβριο του 2010 επεξεργασμένη Πρόταση Νόμου, με την οποία διεκδίκησε τη μετεξέλιξη των 71 Κέντρων Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών σε θεσμικά ισχυρές δομές με την μορφή 13 Περιφερειακών ΝΠΔΔ, ένα ανά Διοικητική Περιφέρεια, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, την υπό σαφείς όρους επιστημονική εποπτεία του ΟΚΑΝΑ και την ομαλή και ουσιαστική εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών. Η πρόταση όμως απορρίφθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.


.


Σε περίοδο μείζονος οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με κατακόρυφη την αύξηση και όξυνση των αιτιωδών παραγόντων της εξάρτησης και παράλληλη επιδείνωση των όρων ζωής των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως οι εξαρτημένοι, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο των Κέντρων Πρόληψης και να εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην κατεύθυνση της Πρότασης Νόμου που είχε καταθέσει.


.
Αναδημοσίευση από το:
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=694890

.
Σύνδεσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: