Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Επίσκεψη του MoschatoTavros.gr στο Κέντρο Πρόληψης Καλλιθέας-Μοσχάτου-Ταύρου “ΣΤΑΘΜΟΣ”

.
Μοσχάτο.Ταύρος.gr

.
Επίσκεψη του MoschatoTavros.gr στο Κέντρο Πρόληψης “ΣΤΑΘΜΟΣ”
.

Το Κέντρο Πρόληψης & Αντιμετώπισης της Εξάρτησης “ΣΤΑΘΜΟΣ” των Δήμων Μοσχάτου-Ταύρου και Καλλιθέας άνοιξε τις πόρτες του στο ΜoschatoΤavros.gr και μας έδωσε την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε καλύτερα.

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που μας παραχώρησε η Κοινωνιολόγος του κέντρου κα. Μόρφω Παπανώτα μας μίλησε για τις δράσεις τους, για τη δομή και τη λειτουργία του κέντρου αλλά και για πολλά άλλα θέματα..

Ο ‘’ΣΤΑΘΜΟΣ’’ είναι ένα από τα 71 κέντρα πρόληψης που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Είναι αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία η οποία αφορά τους δήμους Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου. Το κέντρο εποπτεύεται επιστημονικά από τον ΟΚΑΝΑ, ενώ διοικητικά από ένα 11μελές Συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται από φορείς και των τριών δήμων.

Στη χρηματοδότηση του συμμετέχει ο ΟΚΑΝΑ, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και οι τοπικοί φορείς-ιδρυτικά μέλη του Κέντρου Πρόληψης. Το κέντρο ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2001 ύστερα από την επιτακτική ανάγκη να καλυφθούν θέματα που αφορούν την πρόληψη και την εξάρτηση στους τρεις αυτούς δήμους.

Στόχος του κέντρου είναι η πρωτογενής πρόληψη της εξάρτησης και η προαγωγή της ψυχικής υγείας και οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι δωρεάν. Το Κέντρο Πρόληψης αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από τέσσερα στελέχη: υπάρχει μια Κοινωνική Λειτουργός, μια Κοινωνιολόγος και δυο Ψυχολόγοι.Η κα. Καλλιόπη Μουλά η οποία είναι ψυχολόγος, είναι η επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου.

Η δράση τέτοιου είδους κέντρων είναι πολύ σημαντική και η ανάγκη ύπαρξης τους στην κοινωνία, τεράστια. Ουσιαστικά ο ρόλος τους όπως ήδη αναφέραμε είναι στην πρωτογενή πρόληψη και αυτός είναι ο λόγος που κρίνεται η ύπαρξη τους αναγκαία. Ο ‘’ΣΤΑΘΜΟΣ’’ εργάζεται κυρίως με γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολείων της περιοχής μας.

Μέσα από προγράμματα και δραστηριότητες που διοργανώνει καθημερινά, έχει ως στόχο να ενημερώσει την κοινωνία και παράλληλα να προστατεύσει από ζητήματα που αφορούν την ουσιοεξάρτηση. Το πρόβλημα των εξαρτησιογόνων ουσιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί, πρέπει να μπορούμε να το αντιληφθούμε σαν ένα σύστημα.

Ένα νεαρό άτομο για παράδειγμα που κάνει χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών(ναρκωτικά, αλκοόλ, τσιγάρο) κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι ο μοναδικός υπαίτιος για αυτή του την πράξη. Ένα ολόκληρο κοινωνικό σύστημα έχει επίδραση πάνω σε αυτό το άτομο, ένα ολόκληρο κοινωνικό σύστημα έχει κάποιο μερίδιο ευθύνης, ένα ολόκληρο κοινωνικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει συνολικά τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Έχοντας λοιπόν αυτό, με λίγα λόγια ως φιλοσοφία ο ‘’ΣΤΑΘΜΟΣ’’ δραστηριοποιείται μέσα στους χώρους όπου περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας του ένα νεαρό άτομο, στο σχολείο και στην οικογένεια.

Μέσα από ξεχωριστά προγράμματα που απευθύνονται στην κάθε ομάδα επιτυγχάνει αυτό που λέμε πρωτογενής πρόληψη. Πιο αναλυτικά τα προγράμματα λειτουργούν ως εξής:

  • Όσον αφορά τους γονείς υπάρχουν 3μηνες ομάδες γονέων με θεματολογία την επικοινωνία μέσα στην οικογένεια. Απ’ την άλλη υπάρχουν και ατομικά προγράμματα για όποιους ενδιαφέρονται να λάβουν εξατομικευμένη βοήθεια.
  • Για τους εκπαιδευτικούς διοργανώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια που αφορούν το ρόλο του εκπαιδευτικού αλλά και την εξοικείωση του με προγράμματα πρόληψης. Στόχος είναι μέσα από τα προγράμματα αυτά, να εκπαιδευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εκπαιδευτικοί μέχρι τον Οκτώβριο. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τα σεμινάρια αυτά έχουν την ευκαιρία να μάθουν συγκεκριμένα εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν ώστε να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία και παράλληλα να προάγεται στο μέγιστο η γνώση και η ψυχική υγεία.
  • Τέλος για τους μαθητές της α’ βάθμιας και της β’ βάθμιας εκπαίδευσης διοργανώνονται δυο ξεχωριστά προγράμματα. Για τους μαθητές της α’ βάθμιας υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο ονομάζεται ‘’η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Σε αυτό το πρόγραμμα το επιστημονικό προσωπικό του κέντρου επισκέπτεται τα σχολεία της περιοχής και μέσα από περίπου πέντε ομαδικές συνεδρίες που αφορούν τις τάξεις Ε’ και ΣΤ’ των δημοτικών σχολείων, εργάζονται πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με τους φόβους, την αυτοεκτίμηση και τις επιρροές που έχουν τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες.Για τους μαθητές της β’ βάθμιας υπάρχει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται ‘’η ουσία της ζωής είναι….’’ και απευθύνεται σε μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου. Τα παιδιά μέσα στο πλαίσιο του ομαδικού προγράμματος έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να μιλήσουν για τα θέματα που τους απασχολούν, σε συνεδρίες που πραγματοποιούνται εντός του κέντρου. Είναι φανερό λοιπόν ότι μέσα σ’ένα φάσμα που περικλείει το παιδί λαμβάνουν χώρα οργανωμένες δράσεις και προγράμματα. Τα προγράμματα του κέντρου βελτιώνονται με τον καιρό, ώστε να ανταποκρίνονται στο μέγιστο στις ανάγκες των ανθρώπων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του.

Η δραστηριότητα του ‘’ΣΤΑΘΜΟΥ’’ δε σταματάει όμως μόνο στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς και στα παιδιά. Το κέντρο συνεργάζεται με το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έτσι κάθε χρόνο μέσα στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση των φοιτητών Κοινωνιολογίας.

Υπάρχει η ομάδα εθελοντών η οποία αποτελείται από γονείς, απλούς πολίτες και φοιτητές και πλαισιώνουν τη δράση του κέντρου. Υπάρχει η ομάδα Ανάγνωσης και Πολιτισμού για τους φιλότεχνους συμπολίτες μας. Επιπλέον ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται ενημερώσεις σε κεντρικά σημεία σε συνεργασία με θεραπευτικά προγράμματα(ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ).

Παρέχεται ψυχοκοινωνική στήριξη σε άτομα και οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Τέλος ο ‘’ΣΤΑΘΜΟΣ’’ συμμετέχει στη συγγραφική ομάδα του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού ‘’ΔΙΑΥΛΟΣ’’.

Η τοπική κοινωνία, τόσο οι φορείς όσο και οι πολίτες στηρίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο το έργο του κέντρου. Είναι πολύ σημαντικό η κοινωνία να είναι πάντα ενήμερη για θέματα που αφορούν την ουσιοεξάρτηση αλλά και την εξάρτηση γενικότερα. Η χρήση ουσιών δεν κάνει διακρίσεις.

Δεν επιλέγει φτωχούς ή πλούσιους, όμορφους ή άσχημούς, καλούς ή κακούς. Μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Στο φίλο, στο συμμαθητή, στο συγγενή μας ή ακόμη και σ’ εμάς. Ενημερωνόμαστε, όχι για να ξέρουμε τι να κάνουμε όταν μας συμβεί, ενημερωνόμαστε για να μη μας συμβεί.

Το κέντρο πρόληψης ‘’ΣΤΑΘΜΟΣ’’ βρίσκεται δίπλα στο ηλεκτρικό σταθμό της Καλλιθέας στην οδό Π.Γρηγορίου Ε’ 65 και δέχεται καθημερινά κυρίως πρωινές ώρες. Τηλ επικοινωνίας: 210-9537216, 210-9533488 e-mail: info@kp-stathmos.gr .

.

Μην περιμένεις να σου χτυπήσει το πρόβλημα την πόρτα. Ενημερώσου ΤΩΡΑ!


.
Αναδημοσίευση από το:
http://www.moschatotavros.gr/news/episkepsi-tou-moschatotavrosgr-sto-kentro-prolipsis-antimetopisis-eksartisis-stathmos/
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: