Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

Κάλυψη από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης" της συνάντησης αντιπροσωπείας του Σωματείου μας με την Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, και τα Μέλη του Π.Γ. του ΚΚΕ, Ν. Σοφιανό και Π. Μαντρέκα

.
.
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012
.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επιβάλλεται ενίσχυση και πολλαπλασιασμός των Κέντρων Πρόληψης
.
Συνάντηση με τους εργαζόμενους στα Κέντρα είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
.
Τη στιγμή που το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, η κατάχρηση αλκοόλ εντείνεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι (σχολεία, οικογένειες κ.ά.) οδηγούνται στην πόρτα των Κέντρων Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, ζητώντας βοήθεια και την παρέμβασή τους. Τα Κέντρα είναι αναγκασμένα να λειτουργούν σήμερα με το 25% της χρηματοδότησής τους - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη των δράσεών τους, τη μισθοδοσία των εργαζομένων, που πρέπει να επιτελέσουν ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο έργο, και γενικότερα τη βιωσιμότητα των δομών στο άμεσο μέλλον - καθώς υπολείπονται σε χρηματοδότηση κατά 22,2 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ έχει γίνει περικοπή στον Κωδικό του υπουργείου Υγείας κατά 56%. Ηδη το 1/3 των Κέντρων έχει μηδενικό υπόλοιπο στα ταμεία του, που σημαίνει ότι άμεσα θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα, ενώ τα υπόλοιπα Κέντρα που είχαν ένα αποθεματικό, λόγω της στήριξης των τοπικών κοινωνιών στη χρηματοδότησή τους, σύντομα θα βρεθούν στην ίδια κατάσταση.
.
.
Τα παραπάνω, που αφορούν στη βιωσιμότητα των 72 Κέντρων Πρόληψης (ΚΠ) και των εργαζομένων σε αυτά, σκιαγραφήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χτες εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μετά τη συνάντηση δήλωσε:
«Κατανοούμε πλήρως την υποχρέωσή μας να βρεθούμε 100% στο πλευρό των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, διεκδικώντας όχι μόνο να μισθοδοτούνται κανονικά, που είναι ένα δικαίωμα που δεν είναι κατοχυρωμένο δυστυχώς, αλλά και να υπάρχει πλήρης επιχορήγηση των Κέντρων αρχικά με τα ποσά που ήδη έχει δεσμευτεί το ΥΠΕΣ και το υπουργείο Υγείας ότι θα δίνει, γνωρίζοντας όμως ότι λόγω της έκτασης του προβλήματος της ναρκω-εξάρτησης και του αλκοολισμού κι άλλων συναφών προβλημάτων τα ΚΠ πρέπει να πολλαπλασιαστούν και μέσα από αυτά μπορεί να γίνει σημαντική προσπάθεια, όσο μπορεί σε αυτές τις συνθήκες, περιορισμού.
Θέλω να ξεκαθαρίσουμε το εξής πράγμα, επειδή γίνεται πάρα πολύ μεγάλος λόγος αυτήν την περίοδο για την έξαρση της κοινωνικής εγκληματικότητας. Ολα τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι η κοινωνική εγκληματικότητα έχει πολύ μεγάλη σχέση με τη διακίνηση των ναρκωτικών, βεβαίως από τους μεγαλεμπόρους, χρησιμοποιώντας δυστυχώς αθώα παιδιά ως "βαποράκια". Επομένως, αν η κυβέρνηση ή οποιαδήποτε κυβέρνηση θέλει να χτυπήσει την κοινωνική εγκληματικότητα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη πολιτική, δημόσια, για την πρόληψη της διάδοσης των ναρκωτικών, βεβαίως σε συνδυασμό με την επίλυση των προβλημάτων της νεολαίας. Αλλά η κοινωνική εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά πάνε μαζί. Σε συνθήκες κρίσης βολεύει αρκετούς, διότι η ναρκωεξάρτηση οδηγεί τον άνθρωπο στην απομόνωση και στην απομάκρυνση, ή στη μη συμμετοχή στην οργανωμένη πάλη. Εχουμε, λοιπόν, και τέτοιες υποψίες, χωρίς να λέμε ότι καμιά κυβέρνηση επιθυμεί τα ναρκωτικά, αλλά παρ' όλα αυτά δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρώτες περικοπές των επιχορηγήσεων είναι στα Κέντρα Πρόληψης και στις θεραπευτικές κοινότητες».
Ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα ΚΠ, υπενθύμισε ότι «τα ΚΠ διαχρονικά και όχι λόγω της "οικονομικής κρίσης" που βιώνουμε αυτήν την περίοδο, υποχρηματοδοτούνται. Υπάρχει ελλειμματικό θεσμικό πλαίσιο, ως Σωματείο έχουμε κάνει και πρόταση νόμου και θεωρούμε ότι τα προγράμματα πρόληψης, θεραπείας, επανένταξης πρέπει να είναι δημόσια και να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας. Ζητάμε εγγραφή στον κρατικό προϋπολογισμό του ποσού για το ΥΠΕΣ και αντίστοιχα αύξηση του ποσού που περικόπηκε από το υπουργείο Υγείας. Το ΚΚΕ ξέρουμε ότι θα είναι πάντα στο πλευρό μας γιατί έχει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του το θέμα των ναρκωτικών και κυρίως της πρόληψης της ναρκωκουλτούρας».
.
.
Αναδημοσίευση από το:

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: