Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών και Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών: "Χάρτα Πρόληψης" για ενιαία πολιτική Πρόληψης της Εξάρτησης

ΤΟ ΒΗΜΑ

Εφτιαξαν μια «Χάρτα» για το ντόπινγκ και τα ναρκωτικά
Ενιαία πολιτική πρόληψης ζητούν Σύλλογος Ολυμπιονικών και Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών



«Μέσα σε αυτή τη δυσμενή οικονομική και κοινωνική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, δημιουργούνται δυστυχώς εκείνες οι συνθήκες που ωθούν τους νέους να αναζητήσουν διέξοδο ακόμα και στον χώρο των ναρκωτικών» είπε η Βούλα Κοζομπόλη, μέλος της εθνικής ομάδας πόλο γυναικών που πήρε το αργυρό μετάλλιο το 2004 και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ).

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της μάστιγας των ναρκωτικών και των ουσιών που προκαλούν εθισμό, ο ΣΕΟ και το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣυΝ) συνέταξαν τη «Χάρτα πρωτογενούς πρόληψης της ουσιοεξάρτησης», όπου«κωδικοποίησαν τους βασικούς άξονες στους οποίους θα βασίζεται η πρωτογενής πρόληψη» όπως είπε η κυρία Κοζομπόλη.

«Πρέπει να υπάρξει ένα ευρύ αντιναρκωτικό κίνημα, που θα στοχεύει στις αιτίες που γενούν το πρόβλημα και στην επίλυσή τους» σημείωσε ο κ. Ηλίας Μιχαλαρέας, αντιπρόεδρος του ΕΣυΝ, καθώς σύμφωνα με τους συντάκτες της «Χάρτας», η πρωτογενής πρόληψη οφείλει να είναι μέρος ενός ευρύτερου κεντρικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη, η οποία θα πρέπει να παρέχεται δημόσια και δωρεάν.

«Στην Ελλάδα, η ελάχιστη ηλικία εισόδου στην επώδυνη περιπέτεια της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στην πρωτογενή πρόληψη» συνέχισε ο κ. Μιχαλαρέας

Στη συλλογικότητα της πρωτοβουλίας αυτής αναφέρθηκε και ο διδάκτωρ Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ κ. Παναγιώτης Γεωργάκος: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτή η χάρτα να μη γίνει σχέδιο επί χάρτου αν δεν συνοδεύεται από μια κινηματικού χαρακτήρα υποστήριξη και προώθησή της. Όλοι μαζί θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για την εφαρμογή της».

Εξάρτηση στον... αθλητισμό

Ολοένα πληθαίνουν τα περιστατικά αθλητών που βρίσκονται θετικοί στους ελέγχους για τη χρήση ουσιών, αμαυρώνοντας έτσι μεγάλες αθλητικές οργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

«Οι αθλητές παίρνουν αναβολικά γιατί όλοι θέλουμε να κερδίζουμε στη ζωή, πόσω μάλλον και οι αθλητές με τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν. Σαφώς και θέλουν να κερδίσουν κάποιο μετάλλιο και στη συνέχεια τα προνόμια που ακολουθούν» δήλωσε στο «Βήμα» η κυρία Κοζομπόλη. «Είναι θέμα επιλογής του κάθε αθλητή, με το υπόβαθρο που έχει, αν θα πάρει αναβολικά ή όχι. Δεν είναι όλοι ίδιοι, ούτε υπάρχουν "καλοί" ή "κακοί" αθλητές»συμπλήρωσε η αργυρή ολυμπιονίκης.

Βέβαια η από πολλούς κρατούσα αντίληψη ότι όλοι οι ολυμπιονίκες κάνουν χρήση αναβολικών χρειάζεται να καταρριφθεί, εξηγούν οι αθλητές, ώστε να στρέψει πολλά παιδιά μακριά από τις ουσίες και να προωθηθεί η πλειονότητα των εξαιρέσεων. «Όταν λέω ότι είμαι ολυμπιονίκης, συνειρμικά όλοι νομίζουν ότι παίρνουμε ουσίες. Αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε να επιτύχουμε με τη χάρτα: να αλλάξει αυτή η νοοτροπία. Γι' αυτό ξεκινάμε από τα παιδιά - που μπορούμε να παρέμβουμε και να ενημερώσουμε - να τους αλλάξουμε την αντίληψη για τον αθλητισμό και τα αναβολικά» τόνισε η Ανθή Μυλωνάκη, επίσης αργυρή ολυμπιονίκης στην υδατοσφαίριση στους Αγώνες 2004.

Στόχος η ενημέρωση στα σχολεία

Ιδιαίτερη αλγεινή εντύπωση προκαλούν τα φαινόμενα χρήσης αναβολικών ουσιών στο πλαίσιο του σχολικού αθλητισμού που σκοπό έχουν οι μαθητές να «ενδυναμώσουν» τις επιδόσεις τους μιμούμενοι ίσως και καταξιωμένους αθλητές. «Δεν υπάρχει η γνώση, για να καταφέρει ένα παιδί να διακρίνει τι είναι καλό να βάλει στο σώμα του και τι όχι. Πιθανόν να παροτρύνονται από κάποιους να το κάνουν με σκοπό να διακριθούν και να αναγνωρισθούν» υπογράμμισε η κυρία Μυλωνάκη.

«Δεν βλέπουν τις αρνητικές συνέπειες που θα επέλθουν στον οργανισμό τους, αλλά την ενθάρρυνση να προσπαθήσουν να αντεπεξέλθουν καλύτερα στους αγώνες. Οι επιπτώσεις όμως δεν είναι γνωστές στους αθλητές και στα παιδιά, οπότε ουσιαστικά η λύση των αναβολικών παρουσιάζεται ως μονόδρομος» συμπλήρωσε η όγδοη το 2004 στη συγχρονισμένη κολύμβηση Αγλαΐα-Σαβίνα Αναστασίου.

Στόχος της Χάρτας πρόληψης είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών για το θέμα του αθλητισμού. «Θα προσπαθήσουμε να τους δείξουμε ότι μέσα από την παιδεία και τον αθλητισμό θα αναπτύξουν μια προσωπικότητα στην οποία δεν θα χρειάζεται να καταφεύγουν σε άλλα μέσα. Τους δείχνουμε ότι μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες (στο σχολείο, σε πάρκα, σε γήπεδα κ.α.) μέσα από τη σωστή παιδεία και καθοδήγηση από τους εκπαιδευτικούς να μπορέσουν να αναπτύξουν με σωστό τρόπο τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους» δηλώνει στο «Βήμα» η κυρία Αναστασίου.

Τι αναφέρει η Χάρτα

Συνοπτικά μέσα από τη Χάρτα οι αθλητές και οι άνθρωποι του χώρου ζητούν «να πολλαπλασιαστούν οι δημόσιοι χώροι άθλησης και να ανοίξουν για το κοινό οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα για τους νέους. Να δημιουργηθούν προγράμματα μαζικού αθλητισμού για τους μαθητές και η εκγύμνασή τους από ολυμπιονίκες και διακεκριμένους αθλητές. Επίσης να ενταθούν οι έλεγχοι ντόπινγκ ακόμα και στον σχολικό αθλητισμό».

Θα πρέπει επιπλέον «να στηριχθούν θεσμικά και οικονομικά και να αναπτυχθούν τα κέντρα πρόληψης, σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν». Τα κέντρα, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να επανδρωθούν με το κατάλληλο και απαραίτητο προσωπικό.

Ταυτόχρονα «η νομοθεσία που αφορά τις εξαρτησιογόνες ουσίες πρέπει να διακατέχεται από πνεύμα αντιμετώπισης των αιτιών του προβλήματος και όχι από πνεύμα απλής διαχείρισης και τιμωρίας. Να δίνει έμφαση στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην κοινωνική επανένταξη και να διασφαλίζει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την πρόληψη που πρέπει να καταλάβει κύρια θέση σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας. «Το σχολείο πρέπει μέσα από το περιεχόμενο και τη λειτουργία του να δημιουργεί συνθήκες που να κάνουν πιο ενδιαφέρουσα την παιδική και εφηβική ζωή. Να οδηγεί τους μαθητές ώστε να απολαμβάνουν με τρόπο δημιουργικό τις χαρές που προσφέρει η ηλικία τους, μέσα από τη σχολική ζωή, αλλά και με οργάνωση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους». Για να υλοποιηθεί μια τέτοια πρόταση, όπως σημειώνεται, θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό διδασκόντων αλλά και να λειτουργήσει ειδική διεπιστημονική ομάδα που να αποτελείται από σχολικό ψυχολόγο, γιατρό γενικής ιατρικής, κοινωνιολόγο κ.ά.

Η «Χάρτα Πρόληψης» δεν είναι τίποτε άλλο από μια μικρή συνεισφορά προς την ελληνική κοινωνία για τη διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα βοηθήσει χιλιάδες παιδιά να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή ενάντια στις εξαρτήσεις.


Αναδημοσίευση από το: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: