Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Το θέμα των Κέντρων Πρόληψης από Δημοτικούς Συμβούλους στην συνεδρίαση του Δήμου Αθηναίων



«Χαριστική βολή» για την Αθήνα η μετατροπή δημόσιων χώρων της σε υπαίθρια στέκια χρήσης ναρκωτικών



13 Μαρτίου 2013 - 7:00πμ



Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να καταπολεμηθεί το πρόβλημα της χρήσης και εμπορίας ναρκωτικών σε δημόσιους χώρους, επισήμανε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, ο Δήμαρχος Γιώργος Καμίνης. Όπως υπογράμμισε, η έκταση του προβλήματος είναι πια τέτοια, που οδηγεί σε μια εικόνα κατάρρευσης της πόλης, καταρρακώνει το ηθικό των κατοίκων της, αποθαρρύνει τους επισκέπτες και διαρκώς επεκτείνεται, έχοντας φτάσει ακόμα και την πλατεία Συντάγματος. «Κάτι πρέπει να γίνει» τόνισε και αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για το θέμα, όπου ενημέρωσε όπως είπε την κοινή γνώμη μέσω των δημοσιογράφων, για τις ενέργειες στις οποίες η διοίκηση κατά καιρούς έχει προβεί. Σημείωσε τέλος ότι το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα πρόβλημα κοινωνικό, υγείας, αλλά και δημόσιας υγείας και έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων προένταξης των ανθρώπων αυτών, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχα κέντρα λειτουργούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις.


Δημόπουλος : Έχει ευθύνη ο Δήμος
Εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας ο Δημοτικός Σύμβουλος,  κ. Δημόπουλος υπενθύμισε ότι η παράταξη του είχε προειδοποιήσει ότι η λειτουργία κέντρων ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομειακές μονάδες στο κέντρο της Αθήνας, όχι μόνο δεν θα βοηθούσε να λυθεί το πρόβλημα των εξαρτημένων ανθρώπων, αλλά θα υποβάθμιζε ακόμα περισσότερο το ήδη προβληματικό κέντρο της πόλης.   «Ασφαλώς και η πρόληψη στο πώς θα λυθεί το πρόβλημα είναι θέμα της Πολιτείας, αλλά και ο Δήμος έχει ευθύνη, όχι μόνο να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή, αλλά συμβάλλοντας στην κατεύθυνση αυτή, να φροντίζει ώστε κάποιες περιοχές της πόλης να μην έχουν αυτές τις επιδράσεις που έχουν, καταντώντας την πόλη ανυπόφορη» ανέφερε.
Λάμπρου: Αποτυχημένη πολιτική
Ακολούθησε η τοποθέτηση του στελέχους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στέλιου Λάμπρου, ο οποίος παρατήρησε ότι αυτή είναι η τρίτη ή η τέταρτη φορά που γίνονται εξαγγελίες της Δημοτικής Αρχής για το θέμα των ναρκωτικών και υποστήριξε ότι η κατάσταση εξακολουθεί να χειροτερεύει γιατί η πολιτική που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα είναι πλήρως αποτυχημένη.  Κάλεσε τέλος το Δήμαρχο να ασχοληθεί λίγο και με τις ενέργειες του Δήμου σχετικά με το θέμα, όπως για παράδειγμα τα κέντρα πρόληψης, το κέντρο ημερήσιας φροντίδας και τα δημοτικά ιατρεία, λέγοντας ότι η ενίσχυση των δομών του Δήμου θα μπορούσε να απαλύνει την κατάσταση.

Αμυράς: Επιτέλους κάτι να γίνει
Στις προτάσεις που είχε καταθέσει η παράταξη του από τις αρχές κιόλας της θητείας του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμένουμε Αθήνα», Γιώργος Αμυράς και δήλωσε παρών οποιαδήποτε στιγμή η Δημοτική Αρχή αποφασίσει να αναλάβει δράση.

Πορτάλιου: Κατάρρευση των δομών πρόληψης     
Από την πλευρά της η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ελένη Πορτάλιου, υποστήριξε ότι η επιδείνωση της ούτως ή άλλως τραγικής κατάστασης των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών είναι αποτέλεσμα της πλήρους απαξίωσης και κατάρρευσης των δομών πρόληψης και στήριξης των ατόμων αυτών και δήλωσε διατεθειμένη να συζητήσει το πρόβλημα προκειμένου να υπάρξει πρόταση για τη λύση του.
Κωνσταντίνου: Υπολειτουργεί ο ΟΚΑΝΑ
Από τις περικοπές δαπανών σε δομές όπως ο ΟΚΑΝΑ, οι οποίες ξεπέρασαν το 60% ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο επικεφαλής της «Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι οι συνέπειες των πολιτικών των μνημονίων φτάνουν πλέον μέχρι την πόρτα της Βουλής. Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι ο Δήμος θα πρέπει να παρέμβει με τα δικά του ιατρεία και μονάδες, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δραγούμης: Υπερλειτουργούν
Το γεγονός ότι τα κέντρα πρόληψης δεν υπολειτουργούν, αλλά υπερλειτουργούν επισήμανε από την πλευρά του το στέλεχος της πλειοψηφίας , Φίλιππος Δραγούμης, τονίζοντας ότι με το ελάχιστο προσωπικό που υπάρχει, έχουν ανταποκριθεί τα τελευταία δύο χρόνια σε εικοσαπλάσιες ανάγκες από ότι πριν.

Κλείνοντας τη συζήτηση του θέματος, ο Δήμαρχος Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι σκοπός του Δήμου ήταν να συνεργαστεί με όλους σ’ ένα κέντρο προένταξης, κάτι που δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό. «Ο Δήμος θα προχωρήσει στο θέμα αυτό με όποιον θέλει να συνεργαστεί» ανακοίνωσε και πρόσθεσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει φυσικά από τη μία ημέρα στην άλλη.    Αναφέρθηκε μάλιστα στις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει ο Δήμος στις προσπάθειες του, καταγγέλλοντας το φόβο, την απέραντη τυπολατρία και τους αλλεπάλληλους ελέγχους στη δημόσια διοίκηση, με αποτέλεσμα όπως τόνισε, να μην υπάρχει ούτε σαφές νομοθετικό πλαίσιο, ούτε έλεγχοι εξορθολογισμένοι, ούτε άνθρωποι πρόθυμοι να μπουν μπροστά και να λύσουν ένα πρόβλημα.

Αναδημοσίευση από το: newsta.gr


.

Δεν υπάρχουν σχόλια: