Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Συνάντηση Αντιπροσωπείας του Σωματείου με τον Βουλευτή Αχαΐας Ν. Νικολόπουλο (22/03).
Συνάντηση Ν. Νικολόπουλου με Προεδρείο εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψηςαπό το Γραφείο Τύπου

Ο συντονιστής του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ κινήματος κ. Νίκος Ι. Νικολόπουλος δέχτηκε σήμερα στα γραφεία της Αθήνας αντιπροσωπία του Συλλόγου Οι εκπρόσωποι του Σωματείου των Εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης κ. κ. Νίκος Λάιος και Γεώργιος Λεχουρίτης ενημέρωσαν τον π. Υφυπουργό Εργασίας και Πρόνοιας κ. Νίκος Νικολόπουλος για τα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης καθώς επίσης τα ζητήματα που ανακύπτουν με την λήξη των πενταετών προγραμματικών συμβάσεων που λήγουν φέτος. 
Ο εκπρόσωπος των Ελλήνων ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ κατέθεσε ήδη στη Βουλή των Ελλήνων ερώτηση, ενώ μετά την συνάντηση δήλωσε:Τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας εδώ και χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ελληνική κοινωνία, με έμφαση στην σχολική κοινότητα, δηλαδή σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Ωστόσο, οι προσπάθειες των εργαζομένων υπονομεύονται από το χρόνιο θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας τους. Πάνω σε αυτό το υπόβαθρο οι πολιτικές των Μνημονίων έχτισαν ακραίες περικοπές στην χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης. 


Μόνον από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών οφείλονται στις δομές περί τα 22.100.000€ ως σήμερα. Από πλευράς Υπουργείου Υγείας, την τελευταία τριετία, έχουν επιβληθεί περικοπές μεγαλύτερες του 50%, μακράν οι υψηλότερες στον χώρο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.Αλλά και αυτά ακόμη τα περικομμένα ποσά δεν καταλήγουν στο σύνολό τους στα Κέντρα Πρόληψης, στην κατανομή την οποία έχει αναλάβει ο ΟΚΑΝΑ.Τέλος, ενώ η ισχύουσα Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης -που ρυθμίζει έστω στοιχειωδώς μια σειρά λειτουργικών, επιχειρησιακών και άλλων ζητημάτων- λήγει εντός του 2013, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία ανανέωσής της από τους συναρμόδιους Φορείς, στους οποίους περιλαμβάνεται το Υπουργείο Υγείας.Επειδή τα Κέντρα Πρόληψης δεν είναι δυνατόν να μένουν εκτός σχεδιασμών της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία επιδεινώνονται οι αιτιολογικοί παράγοντες των κάθε λογής εξαρτήσεων, Επειδή εξ αιτίας της ακραίας υποχρηματοδότησης υπάρχουν ήδη απλήρωτοι εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλονται μισθοί έως και 5 μηνών, ενώ σε άλλα Κέντρα Πρόληψης υπάρχουν οφειλές στο ΙΚΑ.Οι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ καλούμε την κυβερνητική κοινοπραξία να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ανανέωσης της Προγραμματικής Σύμβασης για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, ώστε να έχει υπογραφεί η νέα 5ετής Προγραμματική Σύμβαση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.Τέλος ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να δώσει εντολή στον μεν Υπουργό Εσωτερικών να καταβάλει τα οφειλόμενα στις δομές πρόληψης εξαρτήσεων που ξεπερνούν τα 22.100.000 ευρώ, τον δε Υπουργό Υγείας να αναπληρώσει τις πετσοκομμένες οικονομικές υποχρεώσεις του που ξεπερνούν το 50% και τον ΟΚΑΝΑ να καταβάλει άμεσα όλες οι οφειλές του ΟΚΑΝΑ, για να δοθεί μια ανάσα στις δομές και τους εργαζομένους τους. 
Αναδημοσίευση από το:  NewsNow

Δεν υπάρχουν σχόλια: