Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Ερώτηση Βουλευτή Πέλλας (Ανεξάρτητη), Θ. Τζάκρη, για την άμεση υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ύπαρξης και χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης

Θ. ΤΖΑΚΡΗ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας κατέθεσε η βουλευτής κ. Θ. Τζάκρη με την οποία τους ερωτά εάν προτίθενται να προβούν άμεσα στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης που έχει λήξει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2013 των 73 Κέντρων Πρόληψης με το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Υγείας, την ΚΕΔΕ, τον ΟΚΑΝΑ και την ΕΕΤΑΑ, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης και να  αποφευχθεί η οριστική διάλυση αυτών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους 350 περίπου εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης και τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες που παρέχουν στις τοπικές κοινωνίες στην παρούσα συγκυρία που τα αιτήματα βοηθείας έχουν υπερδιπλασιαστεί. Ειδικότερα, αν δεν υπογραφεί άμεσα η προγραμματική σύμβαση το ταμειακό υπόλοιπο στο Κέντρο Πρόληψης ΟΡΑΜΑ της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας δεν επαρκεί για την πληρωμή των μισθών των 6 υπαλλήλων τον μήνα Απρίλιο. Όπως επισημαίνει η κ. Τζάκρη στην ερώτησή της, χωρίς προγραμματική σύμβαση -το μοναδικό θεσμικό πλαίσιο όπου τα 73 Κέντρα Πρόληψης αντιμετωπίζονται ως ένα σύνολο δομών- σημαίνει ότι τα Κέντρα Πρόληψης θα μετατραπούν στην ουσία σε 73 ξεχωριστές ΜΚΟ που θα χρηματοδοτούνται από το κράτος και θα βγαίνουν «στην γύρα» για να συγκεντρώνουν χρήματα, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος της ιδιωτικοποίησης του δημοσίου και δωρεάν μέχρι σήμερα συστήματος Πρόληψης, Θεραπείας και Κοινωνικής Ένταξης.
----------
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

            Όπως γνωρίζετε, η προγραμματική σύμβαση των 73 Κέντρων Πρόληψης με το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Υγείας, την ΚΕΔΕ, τον ΟΚΑΝΑ και την ΕΕΤΑΑ έχει λήξει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2013 και ήδη οι εργαζόμενοι σ’ αυτά γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ των αρμοδίων φορέων (Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών), Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ κλπ), ενώ στην συνάντηση αντιπροσωπείας του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, εκείνος διευκρίνισε ότι μέχρι τον Απρίλη δεν πρόκειται να πιστωθεί το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την υπογραφή  νέας προγραμματικής σύμβασης, όπως προβλέπεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και έκανε λόγο για νέο κύκλο «συνεννοήσεων» με το Υπουργείο Υγείας.
            Την εικόνα εγκατάλειψης του ίδιου του δημοσίου και δωρεάν συστήματος Πρόληψης, Θεραπείας και Κοινωνικής Ένταξης σκιαγραφεί η διάλυση των Κέντρων Πρόληψης: Τουλάχιστον 10 Κέντρα, δηλαδή περίπου 60 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από 1 μέχρι και 7 μήνες, από τον Απρίλη εκτιμάται ότι δεν θα πληρωθεί κανείς εκ των υπολοίπων εργαζομένων, ενώ παραμένουν απλήρωτες οι εισφορές προς το ΙΚΑ και απλήρωτοι λογαριασμοί. Ειδικότερα, αν δεν υπογραφεί άμεσα η προγραμματική σύμβαση το ταμειακό υπόλοιπο στο Κέντρο Πρόληψης ΟΡΑΜΑ που λειτουργεί στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας δεν επαρκεί για την μισθοδοσία των 6 υπαλλήλων που εργάζονται σ’ αυτό τον μήνα Απρίλιο. Την ίδια στιγμή τα αιτήματα βοηθείας από τις τοπικές κοινωνίες έχουν υπερδιπλασιαστεί και ξεφεύγουν πλέον από το πρόβλημα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. Άθλιες συνθήκες στα σχολεία, ζορισμένοι εκπαιδευτικοί, φτώχεια στις οικογένειες, επιθετικά παιδιά, ρατσισμός είναι μερικά από αυτά κι αυτό συνεπάγεται εν τοις πράγμασι ότι μια χούφτα απλήρωτοι εργαζόμενοι σε κάθε Κέντρο καλούνται να καλύψουν τις όλο και πιο σύνθετες ανάγκες δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων χωρίς επιστημονική εποπτεία και εκπαίδευση σε νέα εργαλεία και υλικά.
            Χωρίς προγραμματική σύμβαση -το μοναδικό θεσμικό πλαίσιο όπου τα 73 Κέντρα Πρόληψης αντιμετωπίζονται ως ένα σύνολο δομών- σημαίνει ότι τα Κέντρα Πρόληψης θα μετατραπούν στην ουσία σε 73 ξεχωριστές ΜΚΟ που θα χρηματοδοτούνται από το κράτος και θα βγαίνουν «στην γύρα» για να συγκεντρώνουν χρήματα, ενώ είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος της ιδιωτικοποίησης του δημοσίου και δωρεάν μέχρι σήμερα συστήματος Πρόληψης, Θεραπείας και Κοινωνικής Ένταξης.

            Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κκ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης που έχει λήξει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2013 των 73 Κέντρων Πρόληψης με το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Υγείας, την ΚΕΔΕ, τον ΟΚΑΝΑ και την ΕΕΤΑΑ, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης και να αποφευχθεί η οριστική διάλυση αυτών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους 350 περίπου εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης και τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες που παρέχουν στις τοπικές κοινωνίες στην παρούσα συγκυρία που τα αιτήματα βοηθείας έχουν υπερδιπλασιαστεί, αλλά και η ιδιωτικοποίηση του δημοσίου και δωρεάν συστήματος Πρόληψης, Θεραπείας και Κοινωνικής Ένταξης;»

Αναδημοσίευση από το tastv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: