Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της εξάρτησης

Σημείωση ιστολόγου:

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, πρόκειται για μια πρώτη "δημόσια στιγμή" στη διαδικασία επεξεργασίας των Θέσεων, που συνεχίζεται. 




Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία


ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ
Η εξάρτηση από ουσίες βιώνεται από τον καθένα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, που συνδέεται με την προσωπική του ιστορία. Είναι όμως, κοινωνικό φαινόμενο και όχι «ατομική επιλογή». Δεν αντιμετωπίζεται σε δικαστήριο, σε ιατρείο, σε φυλακή. Δεν είναι ξεκομμένο «πρόβλημα» των εξαρτημένων και των οικογενειών τους. Δεν είναι «χώρος παρέμβασης» του ενός ή του άλλου «ειδικού», φορέα, Υπουργείου. Είναι μια διαδικασία διαβρωτική για ολόκληρη την κοινωνία, ιδιαίτερα σε φάση οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής κρίσης και παρακμής.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Υγεία είναι κοινωνική αξία και δημόσιο αγαθό. Δεν είναι εμπόρευμα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα παρέχει όλες τις υπηρεσίες αντιμετώπισης της εξάρτησης δωρεάν σε όλους όσοι τη ζητούν και την έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως εισοδήματος, φύλου, εθνικότητας ή θρησκεύματος. Στο πρόγραμμά μας δεν χωρούν ιδιωτικές εταιρείες, περιλαμβανομένων εκείνων που εμφανίζονται με τον μανδύα των ΜΚΟ – ασχέτως αν παίρνουν χρήματα από τους ωφελούμενους ή από τον κρατικό κορβανά. Αυτές με οδηγό το οικονομικό όφελος υλοποιούν προγράμματα πρόχειρα, χωρίς συνέχεια, πολλές φορές άσχετα με τα κεντρικά προβλήματα και πάντα αμφίβολης ποιότητας. Τα βήματά μας για την εξασφάλιση του αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα υπηρεσιών αντιμετώπισης της εξάρτησης περνούν και από την αλλαγή του ν. 4139/2013 («Νόμος Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών»), με έμφαση στα άρθρα 50, 58, 59, 60.
Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικός άξονας των 100 πρώτων ημερών στην αντιμετώπιση της εξάρτησης είναι το τρίπτυχο Προσβασιμότητα – Ευελιξία -  Πολυφωνία.
Πρόληψη της Εξάρτησης
  • Δημιουργούμε αποκλειστικά δημόσιο πυλώνα Πρόληψης με πάγια τακτική χρηματοδότηση σύμφωνα με την Πρόταση Νόμου, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις 20/12/2010 και την επικαιροποίησή της με κατάθεση τροπολογίας στη διαδικασία ψήφισης του νόμου «Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών και Άλλες Διατάξεις» (ν. 4193/2013). Τα υπάρχοντα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων γίνονται Τοπικά Παραρτήματα δεκατριών ΝΠΔΔ - ενός ανά Διοικητική Περιφέρεια - υπαγόμενα στο Υπουργείο Υγείας και με την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε αυτά. Με τον τρόπο αυτό καλύπτουμε Δήμους, οι οποίοι σήμερα δεν καλύπτονται ουσιαστικά από Κέντρα Πρόληψης.
  • Ενισχύουμε λειτουργικά τα Κέντρα Πρόληψης περιοχών όπου υπάρχει υστέρηση σε σχέση με τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό, με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
  • Ιδρύουμε Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων στην Περιφέρεια Πειραιά, που έχει περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους και κανένα Κέντρο Πρόληψης.
  • Ενδυναμώνουμε και κινητοποιούμε τον πληθυσμό, εξασφαλίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση των Κέντρων Πρόληψης στο εκπαιδευτικό σύστημα, στον στρατό, σε χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας της νεολαίας.
  • Σε συνεργασία των Κέντρων Πρόληψης με εξειδικευμένους ερευνητές του ΕΚΤΕΠΝ και των Τομέων Έρευνας του 18 ΑΝΩ, του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ, θα διεξαχθούν έρευνες με στόχο βαθύτερες κοινωνικές παρεμβάσεις: αναβάθμισης περιοχών με μέτρα εργασίας, διαχείρισης δημόσιων χώρων και ελεύθερου χρόνου.
  • Σε συνεργασία των Κέντρων Πρόληψης με τις δομές Απεξάρτησης και Κοινωνικής Ένταξης αναπτύσσουμε ενημερωτικές παρεμβάσεις/καμπάνιες στην κοινότητα, για την αντιμετώπιση του στιγματισμού και του αποκλεισμού.
  • Προχωράμε σε επιστημονική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Πρόληψης: Ξεκινάμε άμεσα την επανασχεδίαση/επικαιροποίηση όλων των προγραμμάτων Πρόληψης για τους νέους, σε συνεργασία των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης με τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, Γονέων και Μαθητών.
Θεραπεία
  • Τα δημόσια προγράμματα υποκατάστασης στην κοινότητα επεκτείνονται και αρχίζει η ενίσχυση του επιπέδου παρεχομένων υπηρεσιών τους. Δημιουργούμε νέες μονάδες, προσλαμβάνουμε προσωπικό στις ήδη υπάρχουσες μονάδες, ώστε μακροπρόθεσμα να αναπτύξουν την πλήρη δυναμικότητα τους και να απορροφηθεί η λίστα αναμονής.
  • Δημιουργούμε κλινικές αποτοξίνωσης για όλες τις εξαρτησιογόνες ουσίες στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία.
  • Δημιουργούμε ολοκληρωμένες δομές θεραπείας για τους εξαρτημένους από το αλκοόλ, κυρίως στην περιφέρεια.
Κέντρα φιλοξενίας εξαρτημένων
  • Κάνουμε τα πρώτα βήματα κάλυψης της άμεσης ανάγκης για την προσέγγιση, τη φροντίδα και τη θεραπεία των εξαρτημένων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο δρόμο. Δημιουργούμε δομές που μπορούν να υποδεχτούν και να υποστηρίξουν χρήστες ουσιών εξασφαλίζοντας κυρίως διατροφή, στέγαση, υγειονομικές εξετάσεις και φροντίδα, σωματική αποτοξίνωση με ή χωρίς υποκατάστατα και ψυχολογική υποστήριξη. Τα Κέντρα Φιλοξενίας διασυνδέονται με όλες τις υπηρεσίες αντιμετώπισης της εξάρτησης, με φορείς κοινωνικής πρόνοιας, με δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, με τα νοσοκομεία  και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Φυλακές
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωμένη τοποθέτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης των κρατουμένων εξαρτημένων ανθρώπων, η οποία περιλαμβάνεται στην εισήγηση αναφορικά με τον νόμο 4139/2013. Είναι σαφές ότι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η θέση των χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών δεν είναι στις φυλακές αλλά σε ειδικά προγράμματα υποστήριξής τους. Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο στην επιστημονική κοινότητα ότι δεν είναι δυνατή η ολοκληρωμένη θεραπευτική παρέμβαση εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων. Η ίδια η φύση της φυλακής και του καταναγκαστικού εγκλεισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφαιρούν το απαραίτητο προστατευτικό πλαίσιο για τη θεραπευτική παρέμβαση και, σε μεγάλο βαθμό, την ακυρώνουν. Με την ψήφιση του 4139/2013, αν μη τι άλλο δίνεται η δυνατότητα στα δικαστήρια να υποστηρίξουν την προσπάθεια των εξαρτημένων να έχουν μια ολοκληρωμένη θεραπευτική υποστήριξη εκτός καταστημάτων. Ωστόσο, η ατολμία στην δικαστική πρακτική και η αναπαραγωγή στερεοτυπικών αντιλήψεων για τον χρήστη-εγκληματία-αλλοδαπό κλπ. εμποδίζουν την εφαρμογή των διατάξεων της υπό όρους απόλυσης στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
  • Ανοίγουμε την ενημέρωση-εκπαίδευση των δικαστών από ειδικούς επιστήμονες των δομών Πρόληψης, Θεραπείας και Κοινωνικής Επανένταξης, με στόχο την εφαρμογή των ευνοϊκών διατάξεων καθώς και την διευκόλυνση της υποστήριξης των κρατουμένων που θέλουν να παρακολουθήσουν πρόγραμμα εντός των καταστημάτων. Μακροπρόθεσμα, ο στόχος είναι η δημιουργία ειδικών δικαστηρίων για την αντιμετώπιση των χρηστών παραβατών (drug courts).
Κοινωνική επανένταξη
  • Οι μνημονιακές πολιτικές έχουν ουσιαστικά αδρανοποιήσει τις παρεμβάσεις επανένταξης. Όλα τα θεραπευτικά προγράμματα θα συνδέονται συστηματικά και με τις υπάρχουσες  δομές κοινωνικής επανένταξης. Δημιουργούμε καινούριες τέτοιες δομές όπου χρειάζονται. Θεσμοθετούμε νέα ξεκάθαρα πρωτόκολλα συνεργασίας με τα Υπουργεία Εργασίας και Παιδείας, ειδικά συμβόλαια των δομών επανένταξης με επιχειρήσεις και μονάδες παραγωγής, έτσι ώστε να μην αποκλείονται οι εξαρτημένοι που είναι σε δομές θεραπείας από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και να τους δίνεται η δυνατότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης.
  • Παροτρύνουμε τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών ως ένα βήμα προς την αυτονομία των θεραπευομένων, οι οποίοι θα ορίζουν οι ίδιοι το περιεχόμενο και το αντικείμενο της εργασίας τους π.χ. φάρμες, τυπογραφείο, συλλογικές κουζίνες, κ.ά.

Αναδημοσίευση από το Left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: