Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Δελτίο Τύπου: Απολογισμός Πεπραγμένων Προέδρου ΟΚΑΝΑ ή Τετραγωνίζοντας Φαύλους Κύκλους...


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, τηλ. 6985713648, 6976878867.  Email: prolipsiworkers@gmail.com
                       
Παρασκευή, 17  Οκτώβρη 2014

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΚΑΝΑ
Ή ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΣ ΦΑΥΛΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ…

«Μήνυμα» θεώρησε χρήσιμο να εκπέμψει ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, με ανακοίνωση των «πεπραγμένων» του εξαμήνου από τον κομματικό διορισμό του έως τις 9 Οκτώβρη 2014.

Ο πυρήνας της συντηρητικής φιλοσοφίας του περί αντιμετώπισης της εξάρτησης συμπυκνώνεται στο θριαμβευτικό: «τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο προχωρήσαμε σε εισαγωγές 750 νέων θεραπευομένων στην Αττική χωρίς να ανοίξουμε καινούρια μονάδα και χωρίς να προσλάβουμε ούτε ένα άτομο, υλοποιώντας στρατηγική για τον πρακτικό μηδενισμό της λίστας αναμονής σε λίγους μήνες».

Ενημερώνει, δηλαδή, πως περίπου με τα γυμνά του χέρια άνοιξε κάτι βαριές πύλες δομών χορήγησης υποκαταστάτων, οι οποίες όλως τυχαίως καταρρέουν χωρίς καν βασικά αναλώσιμα και, το πιο σπουδαίο, χωρίς προσωπικό. Και γιατί; Για να «εισάγει» [sic] 750 ανθρώπους σ’ αυτές, πιέζοντας κι άλλο την ποιότητα των υπηρεσιών προκειμένου ακριβώς «να λάμψουν τα νούμερα», με μείζον το «ιερό Μηδέν» στην εξιλαστήρια «λίστα αναμονής». Το «φάρμακο» (δηλαδή το ναρκωτικό, δεδομένων των πλαισίων) ας ρέει άφθονο και σε «επικαιροποιημένους» αύλακες οικονομισμού – και «περάστε κόσμε»…

Από εκεί και έπειτα, ως εργαζόμενες και εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, δηλαδή σε δομές που δεν ανήκουν στον ΟΚΑΝΑ, αλλά συνεργάζονται μαζί του, έχουμε να αντιμηνύσουμε σε όσες και όσους διάβασαν το «μήνυμα» του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, αλλά και στον ίδιο αυτόν, τα εξής:

1). Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κηρύττει πως: «Θεσπίσαμε ξεκάθαρους κανόνες στη συνεργασία μας με τα Κέντρα Πρόληψης». Στην πραγματικότητα, αυτό που «θέσπισαν» είναι μια σειρά από «όρους», προς το συμφέρον των διαπλοκών που οι διοικήσεις του ΟΚΑΝΑ διαχρονικά εξυπηρετούν, και όχι «κανόνες» προς το συμφέρον της κοινωνίας. Πίσω από τις -επαναλαμβανόμενες σαν ινδουιστικά μάντρας- λέξεις «κανόνες» και «νομιμότητα», δεσπόζουν το «κεφαλοκλείδωμα» της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ στις διμερείς προγραμματικές συμβάσεις που με δική της ευθύνη είναι ανυπόγραφες, χέρι-χέρι με την οικονομική απομύζηση των Κέντρων Πρόληψης για την αναπαραγωγή του συστήματος διαπλοκών του ΟΚΑΝΑ με φαρμακοβιομηχανίες, ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης και καθαριότητας κλπ.
2). Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ομνύει, μάλιστα πως το δήθεν «ξεκαθάρισμα» έγινε «ώστε να ικανοποιούνται οι όροι της προγραμματικής σύμβασης με βάση τη νομιμότητα». Στην πραγματικότητα η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ παρανομεί, αφού δεν εφαρμόζει θεμελιώδεις όρους της Προγραμματικής Σύμβασης, όπως η υποχρέωση να αποδίδει προϋπολογιστικά και σε όλα τα Κέντρα Πρόληψης τα ποσά που απαιτούνται για τη μισθοδοσία των εργαζομένων τους.
3). Σε άλλο σημείο, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ αφηγείται: «Διευρύνουμε τις δράσεις μας στην πρόληψη των νόμιμων εξαρτήσεων και στηρίζουμε καινοτόμες προσπάθειες, όπως το διαδραστικό e-book για το κάπνισμα». Ένα ακόμη ψέμα. Ο ΟΚΑΝΑ δεν παρέχει, πόσο μάλλον «διευρύνει», δράσεις πρόληψης. Οι μόνοι που παρέχουν και διευρύνουν δράσεις πρόληψης είναι τα Κέντρα Πρόληψης, τα αποθεματικά των οποίων έχουν καταληστεύσει οι «συνεργαζόμενες» διοικήσεις του ΟΚΑΝΑ από το 2009 έως και σήμερα. Όταν, όμως, έρχεται η ώρα του «απολογισμού πεπραγμένων», ξαφνικά ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ βγάζει από ένα μαγικό καπέλο και παρουσιάζει σαν «του ΟΚΑΝΑ» τις παρεμβάσεις πρόληψης, που κάνουν άλλες δομές – παραπληροφορώντας και κενοδοξώντας.
4). Τέλος, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ γνωστοποιεί πως «με ολοκληρωμένο σχέδιο και συγκροτημένες προτάσεις, πετύχαμε να εγκριθεί πρόσθετη χρηματοδότηση, σε ποσοστό 55% του αρχικά εγκεκριμένου ποσού» και επεξηγεί πως το ποσό θα διατεθεί για έναν σωρό αγοραπωλησίες (υλικών και υπηρεσιών) όπως και για απόδοση ληξιπρόθεσμων οφειλών μόνο για την περίοδο 2012-2013. Έλεγχο για τα χρήματα που δεν απέδωσαν οι διοικήσεις του ΟΚΑΝΑ στα Κέντρα Πρόληψης από το 2009 έως σήμερα, γιατί δεν φροντίζει ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ;

Τα μέλη των τοπικών κοινωνιών, οι άνθρωποι με τους οποίους δουλεύουμε δημιουργώντας σχέσεις ζωής, γνωρίζουν πολύ καλά τον πραγματικό «απολογισμό» 6μήνου: Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης να τρέχουν να καλύψουν ανάγκες απ’ άκρη σ’ άκρη ολόκληρων νομών, ενώ παράλληλα «ανεβαίνουν στα δέντρα» για να διεκδικούν τα αυτονόητα, που η «συνεργαζόμενη» διοίκηση του ΟΚΑΝΑ τούς αποστερεί, εκβιάζοντας, παρατυπώντας, υφαρπάζοντας.

«Οι βάσεις για έναν νέο ΟΚΑΝΑ», που ανεύθυνα δηλώνει ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ πως έχει βάλει, θα αρχίσουν να δημιουργούνται μόνο μετά την «ανατίναξη» των παλιών βάσεων, πάνω στις οποίες η σημερινή διοίκηση ενορχηστρώνει κίβδηλα ρέκβιεμ. Μετά την «ανατίναξη» των θεμελίων του κομματισμού, της διαπλοκής, της διαφθοράς, των παρατυπιών, του μικρομεγαλισμού, του πολιτικού βεντετισμού, του βιολογισμού και του οικονομισμού.

Μέχρι τότε λίγο φιλότιμο δεν βλάπτει.
  

Το Δ.Σ. του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: