Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Κάλυψη συνέντευξης τύπου του Σωματείου από τον "Ριζοσπάστη"

 

Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2014

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Αποφασισμένοι να προσφέρουν δωρεάν και δημόσιες υπηρεσίες

Η πλούσια δράση των Κέντρων Πρόληψης, παρά την υποχρηματοδότηση και τις αμέτρητες «τρικλοποδιές», αλλά και η απόφαση των εργαζομένων να συνεχίσουν να προσφέρουν δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες σε χιλιάδες ανθρώπους, αναδείχθηκε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Σωματείου Εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης.

Σήμερα λειτουργούν 74 Κέντρα Πρόληψης στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 στην περιφέρεια Αττικής. Οι συνθήκες κρίσης και οι διαχρονικά αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται έχουν ως αποτέλεσμα την αποσταθεροποίησή τους. Συγκεκριμένα, τα ΚΠ έχουν υποστεί δραματική υποστελέχωση (1 εργαζόμενος των ΚΠ αναλογεί σε 27.500 ανθρώπους πανελλαδικά, περίπου 1 εργαζόμενος προς 40.000 ανθρώπους στην Αττική!). Την ίδια στιγμή υπάρχουν περιοχές χωρίς ΚΠ -όπως η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, η πλειονότητα των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής και Δυτικής Αττικής- τα κενά των οποίων εθελοντικά προσπαθούν να καλύψουν οι εργαζόμενοι γειτονικών ΚΠ.

Μόνο την τελευταία τετραετία (2011 - 2014) η ήδη ελλιπής χρηματοδότηση των δομών περικόπηκε ως και 70%. Την κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο η μη απόδοση στα Κέντρα ακόμη και των περικομμένων ποσών επιχορήγησής τους, καθώς το υπουργείο Υγείας δίνει χρήματα στον ΟΚΑΝΑ αποκλειστικά για ανάγκες των ΚΠ, δεν αποδίδονται όμως όλα σε αυτά κατά την 6ετία 2009 - 2014. Το υπουργείο Εσωτερικών, από τη μεριά του, οφείλει χρήματα για την προγραμματική περίοδο 2009 - 2013.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν παράλληλα την ηγεσία του ΟΚΑΝΑ (σημερινή και προηγούμενη διοίκηση) για διαρκείς αυθαιρεσίες, «με κορύφωση τη μη υπογραφή διμερών συμβάσεων με κάθε Κέντρο Πρόληψης, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στα ΚΠ ώστε να συγκαλύπτει και να συνεχίζει τη μη απόδοση χρημάτων στα Κέντρα Πρόληψης με την ανοχή των ηγεσιών του υπουργείου Υγείας». Ενώ επισήμαναν ότι παρεμβάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές και εκπαιδεύσεις περικόπτονται ή πραγματοποιούνται με έξοδα και ευθύνη των εργαζομένων. «Για μεγάλα χρονικά διαστήματα εργαζόμαστε απλήρωτοι. Υπάρχουν υπέρογκες οφειλές σε ΙΚΑ και εφορίες, σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλονται και ενοίκια. Ιδιωτικά συμφέροντα εκμεταλλεύονται την αποσταθεροποίηση και δραστηριοποιούνται ήδη στην πρόληψη της εξάρτησης», σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Κόντρα σ' όλα αυτά, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, ενιαίο και σαφές θεσμικό πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και στις απαιτήσεις της κοινωνίας. 


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ριζοσπάστης


Δεν υπάρχουν σχόλια: