Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

Εκδήλωση για το "bullying" και το δημόσιο σχολείο με συμμετοχή μας - Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος "Σβούρα", Νίκαια, 4 ΑπρίληΣτο Γυμνάσιο του Δημήτρη, ο Βασίλης με την παρέα του, μια ομάδα νταήδων, του προκαλούν τρόμο. Όταν μαθαίνει ότι πρέπει να πει την πρωινή προσευχή, ο Βασίλης καταλαμβάνει όλη του τη σκέψη. Τι θα γίνει όμως όταν θα φτάσει η μέρα να σταθεί μπροστά σε όλο το σχολείο και κυρίως μπροστά σ’ αυτόν; Αναζητώντας την ταυτότητά τους, μέσα από τη βία, ο ένας θα παίξει με τα όρια του άλλου.

Αυτό είναι το θέμα της ταινίας μικρού μήκους του Θανάση Νεοφώτιστου «Προσευχή», που κέρδισε το βραβείο «Χρυσός Διόνυσος» στο Φεστιβάλ Δράμας 2014. Μια ενδιαφέρουσα και δυνατή ταινία σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό, μέσα από την ματιά ενός νεαρού και πολλά υποσχόμενου σκηνοθέτη.

Με αφορμή την προβολή της ταινίας, θα συζητήσουμε για τη βία εκείνη, που τελευταία χαρακτηρίζεται «σχολικός εκφοβισμός» ή «bullying». Σχετίζεται με την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και των κοινωνικών δεσμών; Είναι η βία στα σχολεία «ατομικό» πρόβλημα; Γιατί συμπεριφορές που μέχρι πρότινος τις λέγαμε, νοιώθαμε και αντιμετωπίζαμε με άλλο τρόπο, ξαφνικά χαρακτηρίζονται ως “bullying”; Ποιο ρόλο παίζει η εφηβεία, με τις αναταράξεις που φέρνει στις σχέσεις των εφήβων με τους ‘οικείους’ ενήλικες (γονείς, εκπαιδευτικούς);

Ομιλητές στην παραπάνω συζήτηση θα είναι οι:

-Ντελλής Αχιλλέας, συνεργάτης του Νεοφώτιστου Θανάση, καθηγητής και κινηματογραφικός ερευνητής


-Λάιος Νίκος, κοινωνικός ανθρωπολόγος –Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: