Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Δηλώσεις του κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ (7/12/07)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 37
10680 ΑΘΗΝΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665414-5
FAX: (210)3665420
e-mail : pressoffice@pasok.gr
Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2007 Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής την υπεύθυνη του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επισκέφθηκε το πρωί τα κεντρικά γραφεία του ΟΚΑΝΑ. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας Μανώλης Σκουλάκης, ο βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης, και η τέως ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη. Το κλιμάκιο συναντήθηκε αρχικά με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΑΝΑ και, στη συνέχεια, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και του «18 Άνω».
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Επισκεφθήκαμε σήμερα, τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, είχαμε συνάντηση με τους εργαζομένους του Οργανισμού και το Κέντρο Πρόληψης. Η διαπίστωση, δυστυχώς, είναι θλιβερή. Υπάρχει και σε αυτό τον κρίσιμο τομέα, μια πολύ μεγάλη απραξία, αδιαφορία και υποκρισία, από την πλευρά της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, η οποία αποτυπώνεται στην παντελή έλλειψη σχεδιασμού. Υπάρχει εγκατάλειψη των πολιτικών πρόληψης και των Κέντρων Πρόληψης, απουσία σαφούς θεσμικού πλαισίου, εργασιακά προβλήματα και, πάνω απ’ όλα, μεγάλη οικονομική ανακολουθία. Δεν υπάρχει η επαρκής και αναγκαία χρηματοδότηση για τη λειτουργία τους σε σημείο πλέον, που η λειτουργία αυτή έχει φτάσει να είναι προβληματική. Εμείς σήμερα, εδώ, ως αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, δώσαμε ένα τριπλό μήνυμα: Πρώτα απ’ όλα, ότι ήρθαμε για να συμπαρασταθούμε στον αγώνα και στην κινητοποίηση των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης. Είμαστε δίπλα τους στην προσπάθεια που κάνουν.
Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι, την άλλη εβδομάδα, που ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2008, εμείς, με μεγάλη έμφαση, θα ζητήσουμε να υπάρξει προτεραιότητα οικονομικής στήριξης και χρηματοδότησης στα θέματα πρόληψης και θεραπείας. Και το τρίτο είναι ότι, αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες πανελλαδικές πρωτοβουλίες, που θα εκφραστούν και στη Βουλή, ως συνέχεια και της σημερινής μας συζήτησης. Γιατί το πρόβλημα των ναρκωτικών, είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας για δράση, για συγκεκριμένες προτάσεις και για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Μ. Σκουλάκης: Η σημερινή συνάντησή μας με την Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και τα Σωματεία των εργαζομένων των χώρων πρόληψης, θεραπείας και της κεντρικής υπηρεσίας του ΟΚΑΝΑ, επιβεβαίωσε όλα όσα λέγαμε εδώ και 4 χρόνια. Σε όλους τους τομείς, τόσο της πρόληψης, όσο της θεραπείας και της επανένταξης, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Η υποχρηματοδότηση του συστήματος, η υποστελέχωση των Υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, η μη προώθηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης - με το πρόσχημα ότι ετοιμάζεται νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης - οδήγησε όλες τις Υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ σε αδιέξοδο. Ήδη, τα Κέντρα Πρόληψης - όπως γνωρίζετε - είναι σε αναστάτωση, έχουν απεργιακές κινητοποιήσεις, γιατί είναι απλήρωτα τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης πάνω από 8 μήνες, τα οφειλόμενα προς τα Κέντρα Πρόληψης υπολογίζονται στα 7-8 εκατομμύρια ευρώ, η λίστα, η περιβόητη λίστα την οποία είχαν αποκαλέσει οι υπεύθυνοι της Νέας Δημοκρατίας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ως «λίστα ντροπής», από 2.500 άτομα, το 2004, έχει ξεπεράσει σήμερα τα 4.500. Και, γενικώς, σε όλους τους τομείς, υπάρχει δραματική επιδείνωση της κατάστασης. Σε αντίθεση με όλα όσα ο υπουργός και οι υφυπουργοί λένε στη Βουλή, η σκληρή πραγματικότητα που βγήκε σήμερα και επιβεβαιώθηκε από την πρώτη γραμμή της μάχης, από τους ίδιους τους εργαζομένους, αλλά και από την ομολογία του ίδιου του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, είναι ότι τα προβλήματα που εντοπίσαμε και τα οποία και ο ίδιος παραδέχτηκε, είναι υπαρκτά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Υπάρχει μια καλή πρόθεση, κατά τον Πρόεδρο του Οργανισμού, για την προώθηση των προβλημάτων. Εμείς, θα περιμένουμε να το δούμε στην πράξη και θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, ενώ θα υπάρξουν συναντήσεις και με άλλους φορείς και θα γίνουν και άλλες παρεμβάσεις, τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο.
http://www.pasok.gr/portal/gr/3/54364/7/7/1/showdoc.html

http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=5952367

Δεν υπάρχουν σχόλια: