Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2007

H απεργία μας στον Τύπο (όσα δημοσιεύματα είχε το google)

η εικόνα από τον "Ρ" της 7/12/07

ΟΚΑΝΑ. Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι οφειλές του ΟΚΑΝΑ ξεπερνούν τα 75.000 ευρώ στο 95% των κέντρων αυτών, με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και ανεξόφλητα τα πάγια λογαριασμών, όπως ΙΚΑ και ενοίκια.

Τον ερχόμενο Ιανουάριο λήγει η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, γεγονός που σημαίνει πως, εάν δεν υπάρξει άμεση ανανέωση, θα διακοπεί η λειτουργία των κέντρων πρόληψης, χωρίς ταυτόχρονα να είναι συγκεκριμένος ο τρόπος συνέχισής τους μέσω του εθνικού σχεδίου δράσης για τα ναρκωτικά. Το σωματείο εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης, σε συνεργασία με το σύλλογο εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στην Αθήνα. Την ίδια μέρα, στις 11 το πρωί, συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι των κέντρων πρόληψης του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Οι εργαζόμενοι ζητούν την αποπληρωμή των τεράστιων χρεών του υπουργείου Υγείας προς τα κέντρα πρόληψης, την εισαγωγή ενός σαφούς και λειτουργικού θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία τους, τη στήριξη από την πολιτεία και την κοινωνία της πρωτογενούς πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στην Ελλάδα και την αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Τα κέντρα πρόληψης απευθύνονται σε υγιή πληθυσμό και έχουν ως σκοπό όχι μόνο την πρόληψη, αλλά και την προαγωγή της ψυχικής υγείας ευρύτερα. Η αποτελεσματικότητά τους στη χώρα μας έχει αναγνωριστεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό κατά των ναρκωτικών ως εξέχουσα, καθώς πρωτοστατεί μαζί με τις ανάλογες δομές της Αυστρίας.
Δεκ 05, 2007

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 7/12/2007
Εως και 5 χρόνια περιμένουν στις λίστες αναμονής οι τοξικομανείς


Ακόμη και 5 χρόνια περιμένουν οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών προκειμένου να ενταχθούν σε θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης στη χώρα μας, ενώ ο αριθμός των χρηστών που βρίσκονται στη λίστα αναμονής έχει αυξηθεί κατά 30% τα τελευταία 4 χρόνια. Ειδικότερα, στη λίστα της «ντροπής» βρίσκονται περίπου 4.500 άτομα, τα οποία στην κυριολεξία κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους πριν ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα.
Λίστα αναμονής έχει δημιουργηθεί μάλιστα και για τις ειδικές κατηγορίες χρηστών ναρκωτικών, οι οποίοι εισάγονταν παλαιότερα κατ εξαίρεση και κατεπειγόντως στα θεραπευτικά προγράμματα του ΟΚΑΝΑ. Αυτή η λίστα έχει ήδη φθάσει τα 1.000 άτομα και αφορά καρκινοπαθείς, ασθενείς με HIV/AIDS, έγκυες γυναίκες κ.λπ., ενώ ο χρόνος αναμονής σε αυτήν τη λίστα έχει φθάσει τον ένα χρόνο! Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν χθες εκπρόσωποι του Συλλόγου εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, η επιτροπή Εργαζομένων του 18άνω και το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης.
Προβλήματα Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα προβλήματα του ΟΚΑΝΑ και των μονάδων πρόληψης επισημαίνοντας την καθήλωση της χρηματοδότησης τα τελευταία 4-5 χρόνια (25 εκατ. ευρώ) στον ΟΚΑΝΑ αλλά και την έλλειψη χρηματοδότησης στις μονάδες πρόληψης, που έχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ενδεικτικό είναι ο ΟΚΑΝΑ δεν έχει την δυνατότητα να αγοράσει αντιδραστήρια για τη διενέργεια ουρολογικών εξετάσεων που είναι απαραίτητες για τον καθορισμό των δόσεων μεθαδόνης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, σήμερα αντιστοιχεί μόλις 1 εργαζόμενος για 50 άτομα, όταν η αναλογία αυτή πριν από λίγα χρόνια ήταν 1 προς 20. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη μακροχρόνια καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους, καθώς ούτε ο ΟΚΑΝΑ ούτε το υπουργείο Εσωτερικών καταβάλλουν τα οφειλόμενα κονδύλια. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του σωματείου στελεχών πρόληψης Αλ. Σταθακιός και Π. Τριανταφύλλου, τα χρέη του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης ξεπερνούν τα 5 εκατ., ενώ το υπουργείο Εσωτερικών αρνείται από τον περασμένο Ιούλιο να εγκρίνει την απόφαση της ΚΕΔΚΕ για την καταβολή των οφειλομένων εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη δικαιολογία ότι ούτε ο ΟΚΑΝΑ έχει καταβάλει τα δικά του οφειλόμενα! Εξέφρασαν μάλιστα το φόβο για οριστική εγκατάλειψη του θεσμού.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 8/12/2007


Βάζουν «λουκέτο» στα Κέντρα Πρόληψης για τα ναρκωτικά


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Υπηρεσία... πολυτελείας θεωρείται η πρόληψη κατά των ναρκωτικών στη χώρα μας, παρ όλο που έχει το χαμηλότερο κόστος και συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της χρήσης. Η αναλογία υπηρεσιών πρόληψης ανά άτομο στην Ελλάδα είναι μόλις 45 ευρώ ανά τριετία ή 15 ευρώ ανά έτος! Τη στιγμή, που η πρόληψη στην κυριολεξία σώζει ζωές. Από το 1998 μέχρι και το 2004, τα Κέντρα Πρόληψης έχουν συμβάλει στη μείωση της χρήσης κατά 9% στις ηλικίες 18-24 ετών και συνολικά κατά 4% στις ηλικίες 12- 64 ετών.
Οι υπηρεσίες πρόληψης που προσφέρουν τα Κέντρα έχουν μάλιστα τύχει διεθνής αναγνώρισης. Ειδικότερα, η αποτελεσματικότητα της πρόληψης που προσφέρουν τα ομώνυμα κέντρα κατά των ναρκωτικών έχει αναγνωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κατά Των Ναρκωτικών, ως εξέχουσα, καθώς εμφανίζεται να πρωτοστατεί μαζί με τις ανάλογες δομές της Αυστρίας. Ωστόσο, ανάλογη αναγνώριση δεν τυγχάνουν από την ελληνική πολιτεία, η οποία σταδιακά οδηγεί σε κλείσιμο τα Κέντρα Πρόληψης.
Μόνο στις εκδηλώσεις «Η πολιτεία έχει εγκαταλείψει το Δίκτυο των Κέντρων Πρόληψης» υποστήριξε μιλώντας στην «Η», ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Στελεχών Πρόληψης κ. Παναγιώτης Τριανταφύλλου. Οι όποιες... παρεμβάσεις φαίνεται ότι αναλώνονται κάθε Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. «Ολοι «φωνάζουν» για την πρόληψη χρησιμοποιώντας την ως την έννοια πασπαρτού που αγγίζει την ευαισθησία των πολλών, ειδικά σε επίκαιρες δραματοποιημένες τρομολαγνικές ιστορίες» τόνισε ο κ. Τριανταφύλλου. Και πρόσθεσε: «αρκετοί πολιτικοί στήνουν πανυγηράκια κάθε Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών μιλώντας δήθεν για πρόληψη, σήμερα σιωπούν μπροστά στην εγκατάλειψη από την πολιτεία του Δικτύου των Κέντρων Πρόληψης».
Η κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Πρόληψης είναι τραγική και δεν υπάρχει κανένα «περιθώριο προσαρμογής» για το νέο Δ.Σ του ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών), όπως υποστηρίζει το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης. Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου, «ο ΟΚΑΝΑ χρωστά στο 95% των Κέντρων Πρόληψης 75.000 ευρώ μόνο για το 2007, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι απλήρωτοι αλλά και ανεξόφλητα πάγια λογαριασμών, όπως ΙΚΑ εργαζομένων, ενοίκια κ.λπ. ενώ οι δράσεις περιστέλλονται». Οπως κατήγγειλε το Σωματείο, υπάρχει έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας.
Μπαλάκι οι ευθύνες«Το ένα υπουργείο μεταφέρει τις ευθύνες του στο άλλο, και η ομηρία των εργαζομένων, όπως και η αδιαφορία για τον Θεσμό των Κέντρων Πρόληψης, «καλά κρατεί» με το θλιβερότερο από όλα τα αποτελέσματα, κάποιοι συνάδελφοί μας να μένουν για μήνες απλήρωτοι» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Σωματείου.
Πιο συγκεκριμένα, τα χρέη του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών αρνείται από τον περασμένο Ιούλιο να εγκρίνει την απόφαση της ΚΕΔΚΕ για την καταβολή των οφειλομένων εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την απίθανη δικαιολογία ότι ούτε ο ΟΚΑΝΑ έχει καταβάλλει τα δικά του οφειλόμενα!
Το πρόβλημα υποχρηματοδότησης για τα Κέντρα Πρόληψης χρονολογείται από το 2005, ενώ δεν έχει ανανεωθεί ακόμη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ των Κέντρων και της ΚΕΔΚΕ.
Διακοπή λειτουργίας «Τον ερχόμενο Ιανουάριο λήγει η Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα σε υπουργείο Υγείας και Εσωτερικών, με αποτέλεσμα, εάν δεν υπάρξει άμεση ανανέωση (αξίζει να επισημανθεί, ότι μόνο η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος - ΚΕΔΚΕ και το υπουργείο Εσωτερικών, έχουν αποφασίσει, εγγράφως την ανανέωση της Προγραμματικής Σύμβασης για την επόμενη πενταετία), να διακοπεί η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, χωρίς να συγκεκριμενοποιείται ο ακριβής τρόπος συνέχισής τους από το «πολλά υποσχόμενο» Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά», εξήγησε ο κ. Τριανταφύλλου.
Ο γενικός γραμματέας του Σωματείου αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες των Κέντρων, οι οποίοι «συχνά βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των σχολείων σε κάθε προσπάθεια παροχής υπηρεσιών πρόληψης».
Οπως εξήγησε, «ο ΟΚΑΝΑ δεν είναι πιστοποιημένος φορέας για απεξάρτηση με βάση διεθνή και επιστημονικά δεδομένα». Αυτό σημαίνει -είπε- ότι δεν είναι πιστοποιημένος να παράγει τέτοιες υπηρεσίες και επομένως ούτε τα Κέντρα Πρόληψης είναι πιστοποιημένα. Ετσι, το υπουργείο Παιδείας και ειδικότερα τα σχολεία δεν είναι υποχρεωμένα να ανοίγουν την πόρτα τους στους επαγγελματίες υγείας των Κέντρων.
ΠΡΟΝΟΙΑ Θεσμός 10 ετών με 71 κέντρα σε όλη τη χώρα
Τα Κέντρα Πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών απευθύνονται σε υγιή πληθυσμό με σκοπό, όχι μόνο την πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και την προαγωγή της ψυχικής υγείας ευρύτερα. Δέκτης των υπηρεσιών πρόληψης μπορεί να γίνει κάθε νέος, κάθε γονέας, εκπαιδευτικός, επαγγελματίας υγείας, φαντάρος, στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, κάθε κάτοικος της χώρας. Ο Θεσμός λειτουργεί εδώ και περίπου 10 χρόνια και έχουν αναπτυχθεί 71 Κέντρα στα οποία εργάζονται περίπου 400 άτομα, επιστημονικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι κ.ά.) και διοικητικό προσωπικό.
Κατά μέσο όρο, το κάθε Κέντρο Πρόληψης παρέχει ετησίως υπηρεσίες σε περίπου 9.300 άτομα. Μάλιστα από το 1998 μέχρι και το 2004, τα Κέντρα Πρόληψης συνέβαλαν στη μείωση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών κατά 9% στις ηλικίες από 18-24 ετών και συνολικά 3,9% στις ηλικίες από 12-64.


Ελευθεροτυπία


ΟΚΑΝΑ: Στον δρόμο σήμερα 400 εργαζόμενοι

Ναρκωμένη Πολιτεία...

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗ

Για πολλοστή φορά σε αδιέξοδο το πολύφερνο σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Μπροστά στα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περίπου 400 εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, προχωρούν σήμερα σε πανελλαδική απεργία με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα στο υπ. Υγείας και στη Θεσσαλονίκη στο υπ. Μακεδονίας-Θράκης.

Εγκαταλειμμένοι, όχι μόνο οικονομικά με συνεχές κλείσιμο της χρηματοδοτικής στρόφιγγας άρα και απλήρωτοι -πολλοί εδώ και δύο χρόνια- αλλά και θεσμικά έκθετοι, πλέον επιστημονικά απομονωμένοι μετά την αυθαίρετη παύση της επιμόρφωσής τους, οι εργαζόμενοι στα 71 Κέντρα Πρόληψης του κρατικού Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) προχωρούν σε προειδοποιητική απεργία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περισώσουν την κοινωνική απήχηση που έχουν κατακτήσει ύστερα από 11 χρόνια σκληρού έργου στις τοπικές κοινότητες.
Οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης θα διαμαρτυρηθούν για ακόμη μία φορά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
ΚονδύλιαΤα στοιχεία, όπως παρουσιάστηκαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, είναι απογοητευτικά:Ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ μένει καθηλωμένος εδώ και 4 χρόνια. Ζητούνται κονδύλια της τάξης των 60 ή και 75 εκατομμυρίων ευρώ (για το 2008) και το κράτος δίνει έως και 28 εκατομμύρια. Ο ΟΚΑΝΑ, με τα οικονομικά δεδομένα που του παρέχονται, επαναπροσδιορίζει αυθαιρέτως τα ποσά που θα καταβάλλει σε κάθε τομέα του: της λεγόμενης αδιάρρηκτης αλυσίδας πρόληψη-θεραπεία-επανένταξη. Καθώς η χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης ανήκει κατά 50% στο υπουργείο Υγείας και 50% στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, τα Κέντρα Πρόληψης γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ των δύο υπουργείων, που περιμένουν το ένα από το άλλο να κλείσει τις τρύπες... Εχει, μάλιστα, επισήμως ειπωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών στους εργαζόμενους ότι δεν δίνουμε τα κονδύλια, για να πιέσουμε το Υγείας να δώσει τα δικά του χρεωστούμενα!Αποτέλεσμα, πάνω από 6 εκατομμυρία ευρώ χρωστούνται από το 2005 στα κέντρα πρόληψης. Επιπλέον, περικόπτονται στοιχειώδεις λειτουργικές δαπάνες και βέβαια περιστέλλονται οι όποιες δράσεις, ενώ τα περιβόητα μνημόνια συνεργασίας με τα υπουργεία Παιδείας και Αμυνας μένουν ανενεργά και το έργο των επαγγελματιών τής πράγματι νευραλγικής σημασίας πρωτογενούς πρόληψης απαξιώνεται.Θεσμικά, οι επαγγελματίες πρόληψης δεν κατοχυρώνονται, δεν θεωρούνται ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δεν έχουν ενιαίο μισθολόγιο, ενώ σήμερα ούτε καν η προγραμματική σύμβαση (για τη συνέχιση της λειτουργίας τους) μεταξύ ΥΠΕΣΔΑ, ΚΕΔΚΕ, υπουργείου Υγείας και ΟΚΑΝΑ δεν έχει προβλεφθεί για το 2008.Τα ευχολόγια συνεχίστηκαν και στη χθεσινή συνάντηση των εργαζομένων με τον νέο πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Φωτεινόπουλο, που υποσχέθηκε απλώς καταβολή 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από τα χρεωστούμενα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/12/2007

ΟΚΑΝΑ: Ανάσα στους εργαζόμενους (8/12/07)

Μια ανάσα για τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, απέσπασαν έστω και την ύστατη ώρα οι περίπου 400 εργαζόμενοι στο νευραλγικό αυτό τομέα του ΟΚΑΝΑ, οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν πανελλαδική απεργία έχοντας στο πλευρό τους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του οργανισμού.Αν και η αντιπροσωπεία των εργαζομένων δεν έγινε χθες δεκτή από το γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Β. Ριζά λόγω φόρτου εργασίας, από τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Φωτεινόπουλο δόθηκε η ρητή διαβεβαίωση πως εντός των επόμενων ημερών θα καταβληθεί στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, 1,5 εκατ. ευρώ, από τα πάνω από 6 εκατομμύρια χρεωστούμενα. Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι θα προωθηθεί άμεσα η πενταετής προγραμματική σύμβαση μεταξύ των εμπλεκομένων φορεών, η οποία λήγει στα τέλη του 2007 αν και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει επεξεργασία της ανανέωσής της. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν έλαβαν καμία διαβεβαίωση για τα θεσμικά αιτήματά τους, εξέφρασαν επιπλέον τους φόβους τους ότι πολύ σύντομα θα ξαναβρεθούν στην ίδια κατάσταση υποχρηματοδότησης και εργασιακής ανασφάλειας: Αφού με καθηλωμένο το συνολικό προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ και φέτος στα 29 εκατομμύρια ευρώ, δεν θα γίνει δυνατή η πληρωμή των υπολοίπων χρεωστούμενων ούτε των ετήσιων πάγιων λειτουργικών εξόδων των Κέντρων Πρόληψης που ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής της υπεύθυνη του τομέα Κοινωνικής Πολιτικής Μ. Ξενογιαννακοπούλου συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ θέτοντάς του σειρά θεμάτων ενώ προς τους εργαζομένους η ίδια υποσχέθηκε τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της απεξάρτησης αλλά και συνεχή συνδρομή και υποστήριξη μέσα και έξω από τη Βουλή.
Ν. ΓΙΑΝΝΙΡΗΈθνος
7/12/07

Οι 5ετείς λίστες αναμονής τούς καταδικάζουν σε θάνατο
Εως και 5 χρόνια περιμένουν οι χρήστες για να ενταχθούν στα προγράμματα. Αιτία, η υποχρηματοδότηση από την Πολιτεία, που βρίσκεται καθηλωμένη στα ίδια επίπεδα εδώ και χρόνια. Με διακοπή λειτουργίας απειλούνται και τα Κέντρα Πρόληψης
Τα πέντε χρόνια έχει φτάσει η αναμονή για ένταξη στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ. Η υποχρηματοδότηση από την πολιτεία έχει οδηγήσει τον Οργανισμό σε οριακό σημείο. Ενδεικτικό είναι ότι οι μονάδες χορήγησης υποκατάστατων δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν ούτε τα αντιδραστήρια για αναλύσεις ούρων, με τα οποία καθορίζεται η δόση μεθαδόνης για κάθε χρήστη.
Την απογοητευτική αυτή εικόνα παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) κ. Γιάννης Κακλαμάνης.
Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι στη λίστα αναμονής για τα προγράμματα υποκατάστασης είναι σήμερα εγγεγραμμένοι περίπου 4.500 χρήστες ναρκωτικών. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται 1.000 χρήστες, οι οποίοι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα το πρόγραμμα, για κοινωνικούς και λόγους υγείας.

Πρόκειται για πάσχοντες από καρκίνο και AIDS, αλλά και άτομα τα οποία χρειάζονται άμεση φροντίδα για ειδικούς λόγους. Ακόμη και αυτή η ειδική κατηγορία χρηστών πρέπει να περιμένει στη λίστα του ΟΚΑΝΑ για έναν χρόνο.
ΚονδύλιαΣύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, την τελευταία πενταετία η κρατική χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ είναι καθηλωμένη στα επίπεδα των 25 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Η έλλειψη πόρων έχει επίπτωση και στην κάλυψη της ζήτησης για υπηρεσίες απεξάρτησης, με τη λίστα αναμονής να έχει αυξηθεί το διάστημα αυτό κατά 30%.
Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό επισημαίνουν πως, όταν ξεκίνησε η λειτουργία των προγραμμάτων υποκατάστασης, για κάθε 20 θεραπευόμενους αναλογούσε ένας θεραπευτής. Η αναλογία αυτή έχει δραματικά επιδεινωθεί σήμερα, φτάνοντας τον έναν θεραπευτή για 50 θεραπευόμενους!
Από το 2005, ο ΟΚΑΝΑ έχει δημιουργήσει χρέος έξι εκατομμυρίων ευρώ και στα Κέντρα Πρόληψης, με τα οποία έχει συμβάσεις. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης κ. Αλέξανδρος Σταθακιός δήλωσε χθες ότι τα Κέντρα οφείλουν μισθούς στους εργαζομένους, ενώ έχουν ανεξόφλητα πάγια προς το ΙΚΑ και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων όπου στεγάζονται.
Με αίτημα την καταβολή των οφειλομένων, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία, ενώ από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι πραγματοποιούν στάση εργασίας και οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ.
Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης προειδοποιούν ότι τον επόμενο μήνα λήγει η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών. Εάν δεν ανανεωθεί άμεσα η σύμβαση, τα Κέντρα Πρόληψης απειλούνται με διακοπή λειτουργίας.
Από τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα φαίνεται ότι η πρόληψη στην Ελλάδα θεωρείται υπηρεσία «πολυτελείας», καθώς για κάθε άτομο αναλογούν μόλις 15 ευρώ ετησίως. Στα Κέντρα Πρόληψης -σημειώνουν- γίνεται μία συνεχής προσπάθεια ώστε κάθε νέος να γίνει δέκτης της πληροφόρησης, η οποία μπορεί να τον κρατήσει μακριά από τα ναρκωτικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

dkarag@pegasus.gr

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΑλέξανδρος Σταθακιός, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης :

"Τροχοπέδη το τεράστιο χρέος.

Για να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς τα προβλήματα, ζητούμε ως εγγύηση να εξοφληθεί το τεράστιο χρέος που έχει σήμερα ο ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, το οποίο εμποδίζει την οποιαδήποτε αποτελεσματική θεσμική λύση του σημερινού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης. "


"Να μη μένουν στα λόγια οι δεσμεύσεις "
Από τον Παν. Τριανταφύλλου, γενικό γραμματέα Σωματείου Στελεχών Πρόληψης :
"Υπήρξε σήμερα (χθες) μια προφορική δέσμευση του προέδρου του ΟΚΑΝΑ ότι θα δώσει μέρος του οφειλόμενου ποσού προς τα Κέντρα Πρόληψης. Ανάλογη δήλωση είχε κάνει πριν από έναν μήνα, λέγοντας τότε ότι θα δώσει 1,5 εκατομμύριο ευρώ, το οποίο, όμως, δεν έφτασε ποτέ στα Κέντρα.
Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ έχει πάρει έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο Υγείας, αλλά προφανώς υπάρχουν άλλα ανοίγματα που πρέπει να καλύψει, καθώς το έλλειμμα του Οργανισμού βρίσκεται κοντά στα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Η διοίκηση μας έχει πει ότι θα μπορέσει να καλύψει τα χρήματα που μας οφείλει, περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ, μετά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Μιλάμε, δηλαδή, για τον Φεβρουάριο.
Μέχρι τότε, τι θα γίνει; Αν δεν εισρεύσουν άμεσα χρήματα στα Κέντρα Πρόληψης, θα υπάρξει πρόβλημα ακόμη και με την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων. Ακόμη δύο εκατομμύρια μάς οφείλει το υπουργείο Εσωτερικών.
Από την άλλη, η πλευρά της πολιτείας έχει υπογράψει σύμβαση πενταετούς διάρκειας με τα Κέντρα Πρόληψης, η οποία λήγει στο τέλος του χρόνου και δεν έχει γίνει -παρά μόνο προφορικά- καμία αναφορά για ανανέωσή της. Οσο λείπουν πόροι τόσο περιορίζονται οι δράσεις των Κέντρων, τα οποία αντιμετωπίζουν -εκτός των άλλων- και διαρροές στελεχών."


Ριζοσπάστης


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΟΚΑΝΑ
Πρόληψη χωρίς οικονομική θηλιά Μαχητικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
«Με συμβιβασμούς δε γίνεται δουλιά, πρόληψη η λύση για τα ναρκωτικά».
Με αυτό το σύνθημα διαδήλωσαν χτες το πρωί έξω απ' το υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ), οι οποίοι πραγματοποίησαν προειδοποιητική 24ωρη απεργία. Μαζί τους, σε ένδειξη συμπαράστασης, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία. Οι εργαζόμενοι στα ΚΠ ζητούν την αύξηση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και την επίλυση όλων των θεσμικών και εργασιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, διεκδικούν την άμεση καταβολή οφειλών του ΟΚΑΝΑ, του υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΚΕ.
Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Υγείας και ενώ είχε προγραμματιστεί συνάντηση, δεν ήταν κανείς εκεί. Την προκλητική στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας κατάγγειλαν με κοινή ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης και στον ΟΚΑΝΑ και η Επιτροπή Εργαζομένων στο «18 Ανω».
Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου με εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων επανέλαβε τις θέσεις του Κόμματος για ενιαίο φορέα, με ενιαία αντίληψη, δράση και κεντρικό σχεδιασμό σε θέματα πρόληψης, θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης. Για τους εργαζόμενους επισήμανε την ανάγκη να δοθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ παλεύει για σταθερή και μόνιμη δουλιά για όλους, με εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και τους κάλεσε να συμμετάσχουν στην πανεργατική απεργία στις 12 Δεκέμβρη.
Να σημειωθεί ότι πολύμορφες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν χτες σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή στην απεργία να είναι καθολική, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την 100% συμμετοχή των εργαζομένων στα ΚΠ της Θεσσαλίας. Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης χωρίς όμως να πάρουν απαντήσεις ή δεσμεύσεις.
Εκ των υστέρων συμπαράσταση
Χτες τους εργαζόμενους στην Αθήνα επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ για να εκφράσει τη ...συμπαράστασή του, ξεχνώντας τις δικές του ευθύνες για τη σημερινή κατάληξη. Η οικονομική θηλιά που έχουν τα Κέντρα Πρόληψης είναι αποτέλεσμα της επιλογής που έκανε πριν δέκα χρόνια η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να είναι συγχρηματοδοτούμενα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εως και πέντε χρόνια η αναμονή για χορήγηση μεθαδόνης
Πεννυ Μπουλουτζα
Εως και πέντε χρόνια χρειάζεται να περιμένει ένας χρήστης ναρκωτικών ουσιών, για να ενταχθεί σε θεραπευτικό πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών. Αυτή τη στιγμή η σχετική λίστα αναμονής αριθμεί περισσότερους από 4.500 χρήστες ναρκωτικών ουσιών, ορισμένοι εκ των οποίων θα έχουν χαθεί πριν προλάβουν να ενταχθούν σε πρόγραμμα.
Τραγικές εικόνες
Την τραγική αυτή εικόνα περιέγραψε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ κ. Γιάννης Κακλαμάνης, κάνοντας λόγο για υποχρηματοδότηση του Οργανισμού που έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οπως είπε ο κ. Κακλαμάνης, τα τελευταία 4-5 χρόνια, η κρατική χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ είναι καθηλωμένη και κυμαίνεται περίπου στα 25.000.000 ευρώ ετησίως. Το φαινόμενο αυτό έχει συμπέσει χρονικά με μία μεγάλη διεύρυνση της λίστας αναμονής χρηστών για θεραπεία που εκτιμάται στο 30% την τελευταία τετραετία και η οποία οφείλεται στην αδυναμία κάλυψης των αναγκών από τα λίγα θεραπευτικά προγράμματα που λειτουργούν. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι από τους τουλάχιστον 4.500 χρήστες που αριθμεί σήμερα η λίστα, περίπου 1.000 αφορούν σε άτομα που για «ανθρωπιστικούς λόγους» πρέπει να εισάγονται κατ' εξαίρεση χωρίς να περιμένουν! (π.χ. χρήστες με σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνο, έιτζ). Αυτή η ειδική 2η λίστα έχει αναμονή ένα χρόνο!
Ο κ. Κακλαμάνης έκανε λόγο και για γενικότερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, επισημαίνοντας ότι η αναλογία θεραπευτή με θεραπευόμενο ήταν 1:20 και σήμερα σε ορισμένα προγράμματα φτάνει το 1:50.
Πάντως, χαρακτηριστικότερο παράδειγμα υποχρηματοδότησης των δομών που έχουν σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών αφορά τα Κέντρα Πρόληψης, στα οποία ο ΟΚΑΝΑ χρωστά περίπου 5.000.000 ευρώ από το 2005 έως σήμερα. Οπως επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, κ. Αλέξανδρος Σταθακιός, το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι και πάγιοι λογαριασμοί. Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των οφειλών, πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία, ενώ 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ.
© 2007 H KAΘHMEPINH Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2007 – AρχείοΑΥΓΗ

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα πολύπαθα Κέντρα Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την ίδια στιγμή, τετράωρες πανελλαδικές στάσεις εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. πραγματοποιούν χθες και σήμερα οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ, σε ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους στα Κέντρα Πρόληψης. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη μακροχρόνια καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους, καθώς ούτε ο ΟΚΑΝΑ ούτε το υπουργείο Εσωτερικών καταβάλλουν τα οφειλόμενα κονδύλια. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του σωματείου στελεχών πρόληψης \Αλ. Σταθακιός\ και \Παν. Τριανταφύλλου\, τα χρέη του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών αρνείται από τον περασμένο Ιούλιο να εγκρίνει την απόφαση της ΚΕΔΚΕ για την καταβολή των οφειλομένων εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την απίθανη δικαιολογία ότι ούτε ο ΟΚΑΝΑ έχει καταβάλλει τα δικά του χρεωστούμενα!... Τα μέλη του προεδρείου του σωματείου σημείωσαν ότι το πρόβλημα υποχρηματοδότησης για τα Κέντρα Πρόληψης χρονολογείται από το 2005, ενώ δεν έχει ανανεωθεί ακόμη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ των Κέντρων και της ΚΕΔΚΕ. Οι ίδιοι ζήτησαν αυτόνομο κωδικό στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για τη χρηματοδότηση των Κέντρων και εξέφρασαν το φόβο για οριστική εγκατάλειψη του θεσμού. Ακόμη, τα μέλη του προεδρείου του σωματείου απείλησαν με δικαστικές προσφυγές κατά των Δ.Σ. των Κέντρων Πρόληψης προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους. Επίσης, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ \Γ. Κακλαμάνης\ έκανε λόγο για "μαύρο τοπίο για τον ΟΚΑΝΑ" και σημείωσε ότι "εδώ και πέντε χρόνια έχουν καθηλωθεί τα κονδύλια για τον Οργανισμό". Ακόμη, ο Γ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι "το εθνικό σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά δεν ήταν αποτέλεσμα διαλόγου, αλλά συσχετισμών στο χώρο". Στην παρέμβασή της, η \Μ. Μαλλιώρη\, από τον τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι "το υπουργείο Υγείας θέλει να ενσωματώσει τα Κέντρα Πρόληψης στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, γιατί έχει έλλειψη προσωπικού. Επίσης, θέλει να ενσωματώσει τις θεραπευτικές υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ στο ΕΣΥ για τον ίδιο λόγο. Δεν ενδιαφέρεται να κρατήσει τις λειτουργίες τους, αλλά να πάρει το προσωπικό τους". Από την πλευρά του, ο \Θοδ. Μαργαρίτης\, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, εξέφρασε τη συμπαράσταση του κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και τον ΟΚΑΝΑ και υπογράμμισε ότι "στο έδαφος της αποδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους, εάν δεν υπάρξουν πολιτικές που θα στηρίξουν το κοινωνικό κράτος δεν υπάρχει μέλλον". Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και τον ΟΚΑΝΑ εξέφρασαν επίσης η \Λ. Καρατζά\ από το ΚΚΕ, καθώς και εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και της επιτροπής εργαζομένων της μονάδας απεξάρτησης "18 Άνω".
....
Ουδεμία λύση διαθέτει το υπουργείο Υγείας για την οριστική επίλυση του προβλήματος της υποχρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το υπουργείο Υγείας αναμένει απλώς την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού για το 2008, προκειμένου να προχωρήσει σε εκταμίευση ενός ποσού για να καλύψει μέρος των χρέων του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης. Πέραν τούτου, ουδέν! Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης \Γ. Κωνσταντόπουλουσε χωριστές ερωτήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ \Φ. Κουβέλη\ και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ \Μαν. Σκουλάκη\. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός αναφέρει στην απάντησή του ότι "για τη ρύθμιση της συνολικής οφειλής του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών όλης της χώρας θα καταβληθεί εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του μηνός Δεκεμβρίου του έτους 2007 τμήμα της οφειλής, ενώ μέσω της τακτικής επιχορήγησης του υπουργείου Υγείας προς τον ΟΚΑΝΑ δια το έτος 2008 θα προγραμματιστεί περαιτέρω μείωση της οφειλής έως την εξόφλησή της". Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι τα κονδύλια για τον ΟΚΑΝΑ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2008 παραμένουν καθηλωμένα στα εντελώς ανεπαρκή επίπεδα του 2007, ήτοι 29 εκατ. ευρώ... Β.Β.«H ΘΕΣΣΑΛΙΑ»- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απεργία στα Κέντρα Πρόληψης κατά Ναρκωτικών

Εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν αύριο οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών του Βόλου και πανελλαδικά ζητώντας την ικανοποίηση μιας σειράς ζητημάτων. Στο μεταξύ κίνδυνος διακοπής λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης υπάρχει από τον ερχόμενο Ιανουάριο.Το Υπουργείο Υγείας οφείλει μεγάλα χρηματικά ποσά στα Κέντρα πρόληψης για να λειτουργήσουν ομαλά και αυτό είναι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη τους. Σε ανακοίνωση του πανελλαδικού Σωματείου Στελεχών Πρόληψης τονίζεται:«Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τα Κέντρα Πρόληψης , οι οφειλές του ΟΚΑΝΑ, ξεπερνάνε στο 95% αυτών, τις 75.000€ για την χρονιά τουλάχιστον που διανύουμε, με αποτέλεσμα , να υπάρχουν εργαζόμενοι απλήρωτοι και ανεξόφλητα πάγια λογαριασμών όπως ΙΚΑ εργαζομένων, ενοίκια κ.λπ. Ενώ οι δράσεις περιστέλλονται και δημιουργείται ένας κυκεώνας χρεών, αφού, όταν ο εργοδότης καθυστερεί να αποπληρώσει το ΙΚΑ, στη συνέχεια είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τις ανάλογες άσκοπες και παράλογες , από πλευράς κατάχρησης δημοσίου χρήματος επιβαρύνσεις.‘Οποτε το θέμα, ήρθε στην Βουλή με επερωτήσεις, διαφάνηκε ένας ανύπαρκτος συντονισμός ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα αυτό. Διατυπωθήκανε μεγάλα λόγια για την πρόληψη, χωρίς όμως κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πρόβλημα της υποχρηματοδοτησης και του θεσμικού ελλείμματος των Κέντρων Πρόληψης.Έτσι, το ένα Υπουργείο μεταφέρει τις ευθύνες του στο άλλο, και η ομηρία των εργαζομένων, όπως και η αδιαφορία για το θεσμό των Κέντρων Πρόληψης, «καλά κρατεί»..., με το θλιβερότερο από όλα τα αποτελέσματα, κάποιοι συνάδελφοί μας να μένουν για μήνες απλήρωτοι.Τον ερχόμενο Ιανουάριο λήγει η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα σε Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, με αποτέλεσμα, εάν δεν υπάρξει; άμεση ανανέωση (αξίζει να επισημανθεί, ότι μόνο η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος - ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών, έχουν αποφασίσει, εγγράφως την ανανέωση της Προγραμματικής Σύμβασης για την επόμενη πενταετία), να διακοπεί η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, χωρίς να συγκεκριμενοποιείται ο ακριβής τρόπος συνέχισης τους από το «πολλά υποσχόμενο» Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Τα Ναρκωτικά.Για όσους, δεν γνωρίζουν αναφορικά με την πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών, διευκρινίζουμε, ότι απευθύνεται σε υγιή πληθυσμό και έχει ως σκοπό, όχι μόνο την πρόληψη από εξαρτησιογόνες ουσίες, αλλά και την προαγωγή της ψυχικής υγείας ευρύτερα. Η αποτελεσματικότητα των Κέντρων Πρόληψης στη χώρα μας, έχει αναγνωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κατά Των Ναρκωτικών, ως εξέχουσα, καθώς εμφανίζεται να πρωτοστατεί μαζί με τις ανάλογες δομές της Αυστρίας».


ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ –ΣΕΡΡΕΣ


http://www.paratiritisnews.gr/show.cfm?id=188&obcatid=5


EVIORAMA- ΕΥΒΟΙΑ

http://www.eviorama.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2605


ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ- ΒΕΡΟΙΑ

http://www.verianet.gr/content/view/3530/304/lang,el/#Scene_1

«ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ»- ΗΜΑΘΙΑ

http://www.pliroforiodotis.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1801&Itemid=1


ΑΛΗΘΕΙΑ ΧΙΟΥ

http://www.alithia.gr/newspaper/2007/06122007/06122007,23512.html


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΙΟΥ

http://www.dimokratiki.org/?p=3193

ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ ΛΕΣΒΟΣ ΚΑΙ ΛΗΜΝΟΣ

http://www.aiolikanea.gr/news/fax/detail.php?ID=25150

ΕΜΠΡΟΣ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

http://www.emprosnet.gr/emprosnet/news/article.asp?cid=85&uid=2007120741313

Ε.Ρ.Α. ΚΡΗΤΗΣ

http://news.ert.gr/local/localmapDet.asp?id=360910

«Χανιώτικα νέα»

http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=12456

από τα οποία ο Κόσμος μαθαίνει και τις δυσκολίες των συναδέλφων μας εκεί:
«Απλήρωτο παραμένει από τον Οκτώβριο το προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Χανίων, που συμμετέχει στη σημερινή πανελλαδική απεργία, την οποία έχει προκηρύξει το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης»

Πυξίδα- Θεσσαλονίκη

http://www.pyxida.org.gr/news_det.asp?mid=4&news_id=143

ΣΗΜΕΡΙΝΗ – ΑΧΑΪΑ

http://www.simerini.gr/?category=1&newsid35=9765&section=32


ΗΜΕΡΗΣΙΑ- ΠΙΕΡΙΑ

http://www.imerisiatispierias.gr/go.asp?do=news&id=1042

ΚΑΒΑΛΑ- ΝΕΤ

http://www.kavalanet.gr/enimerosi/news_static/EEAylFFAylQltyfaJL.php


ΚΟΜΟΤΗΝΗ «Ο ΧΡΟΝΟΣ»

http://www.xronos.gr/news/detail.php?ID=38054

"Φωνή της Ροδόπης"

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΚΙΔΙΚΗΣ

http://www.halkidikinews.gr/content/view/1999/1/

"Τοξότης"- Πέλλας

http://www.toxotisfm.gr/newsFull.asp?pid=675


...και ηλεκτρονικό περιοδικό για τους επαγγελματίες υγείας

ΙΑΤΡΟΝΕΤ

http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=3490

ενοείται ότι τα δημοσιεύματα είναι πολλαπλάσια καθώς δεν έχουν όλα τα "Μέσα" και μάλιστα τα επαρχιακά websites ..
Συνάδελφοι, αν έχετε και άλλα υπόψη σας, στείλτε τα να δημοσιευτούν και εδώ!

Επίσης την συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης έδειξαν τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί (π.χ. TV100)

update:

«Εβδόμη» - Καβάλα
http://www.evdomi.gr/pub/starcms/repository/static/articles/ar_19828_1.asp

«Πρωινός λόγος» _ Γιάννενα

http://www.proinoslogos.gr/pn/index.php?module=pagesetter&func=printpub&tid=1&pid=8145

1 σχόλιο:

DIONYSOS είπε...

Ο Ιησούς, φανερά ανήσυχος, συγκέντρωσε όλους τους αποστόλους
του σε ένα έκτακτο συνέδριο, εξαιτίας του προβλήματος της ταχείας αύξησης
κατανάλωσης ναρκωτικών που επικρατεί σε όλη τη γη.
Μετά από πολύ σκέψη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για να
μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τον πλέον
αποτελεσματικό τρόπο, θα πρέπει να δοκιμάσουν και οι ίδιοι ναρκωτικά και έπειτα να αποφασίσουν
με ποιον τρόπο θα προχωρήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Έτσι αποφάσισαν να στείλουν μια επιτροπή από μερικά από
τα μέλη του συνεδρίου πίσω στη γη, για να συγκεντρώσουν διαφορετικά
είδη ναρκωτικών.
Η μυστική αποστολή έχει αποτέλεσμα και έτσι δυο μέρες μετά η
επιτροπή επιστρέφει στον Παράδεισο. Ο Ιησούς, που βρισκόταν
στην πόρτα,ανοίγει στον πρώτο Απόστολο:
"Ποιος είναι;"

"Ο Παύλος."
Ο Ιησούς ανοίγει την πόρτα.

"Τι μας έφερες Παύλο;"

"Χασίσι από την Τουρκία."

"Πολύ καλά παιδί μου, έλα μέσα."
"Ποιος είναι;"
"Ο Μάρκος."

Ο Ιησούς ανοίγει την πόρτα.
"Τι μας έφερες Mάρκο;"

"Κοκαίνη από την Κολομβία."
"Πολύ καλά παιδί μου, έλα μέσα."
"Ποιος είναι;"
"Ο Ματθαίος."
Ο Ιησούς ανοίγει την πόρτα.
"Τι μας έφερες Ματθαίε;"
"Μαριχουάνα από τη Βολιβία."

"Πολύ καλά παιδί μου, έλα μέσα."
"Ποιος είναι;"
"Ο Ιωάννης."
Ο Ιησούς ανοίγει την πόρτα.
"Τι μας έφερες Ιωάννη;"
"Κρακ από τη Νέα Υόρκη."

"Πολύ καλά παιδί μου, έλα μέσα."
"Ποιος είναι;"

"Ο Λουκάς."
Ο Ιησούς ανοίγει την πόρτα.
"Τι μας έφερες Λουκά;"
Σπιντάκια από το Aμστερνταμ."
"Πολύ καλά παιδί μου, έλα μέσα."
"Ποιος είναι;"
"Ο Ιούδας."
Ο Ιησούς ανοίγει την πόρτα.
"Τι μας έφερες Ιούδα;"

"Το F.B.I."...

τΟΥ συρμού. Προσωπικά δεν γελάω με τέτοια ανέκδοτα μια και η ζωή φτιάνει χειρότερα, τα περιγραφόμενα στην ανάρτησ΄γ σας. Και ο Παύλος δεν ήταν στους αποστόλους. Ασε εκείνο το facecontrol του Ιησού στην πόρτα.