Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Δελτίο Τύπου του Σωματείου (18/05/10)

ΑΠΕΡΓΙΑ 20ης ΜΑΗ

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων συμμετέχουμε στην Πανεργατική Απεργία της Πέμπτης 20 Μάη 2010, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την ασφαλιστική «μεταρρύθμιση».

Το σχετικό νομοσχέδιο όχι μόνο θίγει συγκεκριμένα ασφαλιστικά δικαιώματα και προσδοκίες (λ.χ. αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων), αλλά επιχειρεί να ανατρέψει την ίδια την δομή του Δημοσίου Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επισείοντας πλήρη ισοπέδωση των κλάδων κοινωνικής μέριμνας και περίθαλψης. Πρόκειται δηλαδή για μια αντιμεταρρύθμιση, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις πολιτικές διαρκούς σκληρής λιτότητας, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, διάλυσης και αυτού ακόμη του ανεπαρκούς κράτους πρόνοιας. Μια αντιμεταρρύθμιση που σπρώχνει βίαια την ελληνική οικονομία βαθύτερα στην ύφεση και τον ελληνικό λαό σε συνθήκες εργασίας 19ου αιώνα.

Στο άδικο και αντιπαραγωγικό των «μέτρων», πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι με την παράταση του εργασιακού βίου διογκώνεται η ανεργία -ιδιαίτερα των νέων- με την φρούδα ελπίδα ότι θα ακολουθήσει ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας. Καθολική ισχύς του μοντέλου αυτού δεν έχει αποδειχτεί ιστορικά. Αλλά και όπου υπήρξαν νέες θέσεις εργασίας αυτές ήταν περισσότερο ελαστικές, ανασφαλείς, κακά αμειβόμενες. Ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα αίτια της χρήσης ουσιών και άλλων αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών, σημειώνουμε πως τέτοιες εξελίξεις θα προσαρτηθούν στους επιβαρυντικούς παράγοντες της εξάρτησης.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, συνδιαμορφωμένο από Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ, δημοπρατεί με συνοπτικές διαδικασίες την κοινωνική ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα – στις περιώνυμες «αγορές», από τον κλοιό των οποίων υποτίθεται πως προσπαθούν να μας σώσουν... Επιπλέον, με αφορμή την διεθνή κρίση χρέους, που το ίδιο το μεγάλο κεφάλαιο σε συνεργασία με τις Κυβερνήσεις δημιούργησε με τα «πακέτα διάσωσής» του από την οικονομική κρίση -για την οποία εξάλλου υπήρξε αποκλειστικά υπεύθυνο- οι ίδιες οι «διεσωμένες» μεγάλες εταιρείες πιέζουν να γίνουν οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες σκλάβοι, που θα δουλεύουν ως τα βαθειά γεράματα, με δουλικές σχέσεις εργασίας, χωρίς συλλογική εκπροσώπηση, χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας. Κι αυτό για να αναπτύσσονται οι ίδιες αυτές εταιρείες, να αναπαράγονται ως κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Ένας τέλειος φαύλος κύκλος!

Νά γιατί και το Ασφαλιστικό Σύστημα, όπως το γνωρίζαμε, σπρώχνεται στον νεοφιλελεύθερο γκρεμό. Νά γιατί οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες οφείλουμε να υπερασπίσουμε τις κοινωνικές κατακτήσεις που παραλάβαμε από τις προηγούμενες γενιές ασφαλισμένων και να τις παραδώσουμε βελτιωμένες στην επόμενη γενιά.

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Αγωνιζόμαστε για:

- Πλήρη προστασία των εργαζομένων έναντι της απληστίας του μεγάλου κεφαλαίου.
- Αποκλειστικά δημόσια ασφάλιση, με χαρακτήρα καθολικό και αναδιανεμητικό.
- Αυξημένη συμμετοχή των εργοδοτών, σε σχέση με τους εργαζόμενους, στα ασφαλιστικά ταμεία.
- Γενναία αύξηση μισθών και συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
- Μισθούς και συντάξεις με υποχρεωτικό κατώτατο όριο την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
- Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, χωρίς ενδιάμεσους υπεργολάβους, και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
- Να πληρώσουν την κρίση χρέους της Ελλάδας οι κεφαλαιοκράτες, που την δημιούργησαν: Ούτε δεκάρα στους «δανειστές» και «αξιολογητές» της χώρας, στους τοκογλύφους που μας έχουν γονατίσει με ή χωρίς ΔΝΤ.

Καθίσταται πλέον προφανές πως το σύνολο των «μέτρων» που ανακοινώνονται τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι παρά οι ευσεβείς πόθοι δεκαετιών του μεγάλου κεφαλαίου -ντόπιου και διεθνούς- που συναντούσαν, όμως, την αποφασιστική αντίσταση των εργαζομένων κάθε φορά που επιχειρούσαν να τις υλοποιήσουν οι Κυβερνήσεις. Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες επιφυλάσσουμε την ίδια συνειδητή υποδοχή στα νέα «μέτρα».

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΟΧΙ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ!

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ!

Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ!

Το Δ.Σ. του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: