Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Συμπεράσματα Συνεδρίου ΚΕΔΕ: Επιτυχημένες κοινωνικές δομές τα Κέντρα Πρόληψης - Διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους και του προσωπικού τους

OTAnews


.


Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή


.
Σάββατο, 28 Ιανουάριος 2012 19:09


.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ


.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο χιλιάδων κοινωνικών δομών στο σύνολο της χώρας, που αποτελούν καθοριστικό παράγοντα εδαφικής και κοινωνικής συνοχής των τοπικών κοινωνιών, με αποδέκτες χιλιάδες εξυπηρετούμενους πολίτες, όπως: Βρεφικοί – Παιδικοί – Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία, Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, Κέντρα Πρόληψης της Εξάρτησης και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής υγείας, Κέντρα στήριξης ΡΟΜΑ και ευπαθών ομάδων.
Παράλληλα, οι Ο.Τ.Α. της χώρας έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και έχουν αναπτύξει σειρά δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα, όπως: λειτουργία Κοινωνικών Παντοπωλείων, Φαρμακείων, Προγράμματα αστέγων, δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων για στήριξη ευπαθών ομάδων (γυναίκες – θύματα βίας), Ιατροκοινωνικά κέντρα τσιγγάνων, ανάπτυξη δικτύου εθελοντισμού (Δημοτικές Τράπεζες αίματος).


.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ


.
Στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία και με την ραγδαία αύξηση του ποσοστού ανεργίας αλλά και της αύξησης του ποσοστού της φτώχειας (το 20,1% της χώρας απειλείται με φτώχεια), για την αποτελεσματικότερη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, κρίνουμε αναγκαίο:
Τη διασφάλιση της βιωσιμότητας όλων των επιτυχημένων κοινωνικών υποστηρικτικών και συμβουλευτικών προνοιακών δομών της αυτοδιοίκησης, με την αντίστοιχη διασφάλιση του προσωπικού (π.χ. Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Πρόληψης της Εξάρτησης και Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας).
Τη δρομολόγηση των αναγκαίων θεσμικών μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του Ν. 3852/2010, που θα ενισχύσουν τον αποκεντρωμένο ρόλο των Ο.Τ.Α., στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες και στην ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (π.χ. προνοιακά επιδόματα, Δημοτικά Ιατρεία, Δημοτικά Φαρμακεία, Κοινωνικά Παντοπωλεία).
Την παράλληλη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων.
Την εκπόνηση Ειδικού προγράμματος για τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή ειδικών δράσεων για την ενίσχυση της προσβασιμότητας και της κοινωνικής ένταξης των ΑΜΕΑ και των Μεταναστών.


.


Αναδημοσίευση από το:


http://otanews.gr/index.php/kedke/3511-ta-symperasmata-toy-synedrioy-tis-kede-stin-komotini.html


.


Σχόλιο Ιστολόγου:



Ξανά ως κοινωνική δομή των ΟΤΑ παρουσιάζονται τα Κέντρα Πρόληψης... Από άλλους πανηγυριζόμαστε ως "δομές του ΟΚΑΝΑ"... Ντόκτορ Τζέκυλλ και Μίστερ Χάυντ; Ούτε καν... Απλώς, "αστικές εταιρείες του αστικού κώδικα"... Κι έτσι ο καθένας λέει -κυριολεκτικά ανέξοδα- ό,τι του κατέβει...



Σε θετική κατεύθυνση, βέβαια, οι αποφάνσεις των αιρετών για επιτυχία των Κέντρων Πρόληψης (εννοούν, προφανώς, το έργο μας), για την αναγκαιότητα διασφάλισης των Κέντρων Πρόληψης και του προσωπικού τους, καθώς και για την ζητούμενη αποκέντρωση πόρων παράλληλα με την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων.



Οι κόποι, οι αγώνες μας δεν πάνε χαμένοι. Στους απολογισμούς φαίνεται τι προχωράει και τι 'μποδάει...



Συνεχίζουμε, διεκδικώντας τις οφειλές του Υπουργείου Εσωτερικών και τα περικεκομμένα κονδύλια του Υπουργείου Υγείας. Και, φυσικά, την επίλυση του θεσμικού προβλήματος των δομών μας, που σε κάθε βήμα μας το βρίσκουμε απειλητικό μπροστά μας.


.

Δεν υπάρχουν σχόλια: