Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ για την επιστολή του Η. Μαμαλάκη στον Υπουργό Υγείας



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΘΕΑ 



Ως εργαζόμενοι στον χώρο της απεξάρτησης δεν μπορούμε να κρύψουμε την ενόχληση μας από την ατυχή συζήτηση που προκάλεσε η επιστολή του Ηλία Μαμαλάκη προς του Υπουργό Υγείας και τις απαντήσεις που ακολούθησαν.

Είναι γνωστό πως στον χώρο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων τόσο η επιστημονική κοινότητα όσο και οι λειτουργοί  δυσκολεύονται να καταλήξουν τόσο στην ερμηνεία των αιτίων όσο (και πιο σημαντικό) στην «πανάκεια» για την  αντιμετώπιση της εξάρτησης. Και είναι φυσικό, μπροστά σε ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που σύμπτωμα του είναι η χρήση της ουσίας αυτός ο διάλογος να διαρκεί.
Το ερώτημα όμως δεν είναι στεγνά επιστημονικό, οι συνέπειες του φαινομένου της εξάρτησης σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο απαιτούν απαντήσεις. Και στις συνθήκες αυτές δεν μπορεί κανείς παρά να επιλέξει την παρέμβαση σε πολλαπλά επίπεδα, με βασικό πάντα κριτήριο τον σεβασμό στον άνθρωπο, τις ανάγκες του και το αίτημα του. Τα θεραπευτικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα διαφοροποιούνται, καθώς απευθύνονται σε ομάδες με διαφορετικά αιτήματα και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Και η αίσθηση ότι η βασική επιλογή της κάθε θεραπευτικής πρότασης είναι ορθή είναι κάτι γόνιμο, που ενδυναμώνει τους λειτουργούς και τους δίνει κίνητρα για να δουλέψουν σωστά. Αυτό όμως δεν μπορεί να παροξύνεται παίρνοντας την μορφή ενός ιδιότυπου «οργανωσιακού πατριωτισμού»  που αυτοδικαιώνεται με το να μειώνει τις άλλες όψεις μιας πολύπλοκης πραγματικότητας. Πεποίθηση μας ήταν και είναι πως δεν υπάρχουν  καλές και κακές προτάσεις στην αντιμετώπιση της εξάρτησης, υπάρχουν κατάλληλες και ακατάλληλες προτάσεις, κι αυτό εξαρτάται τόσο από το αίτημα θεραπείας, όσο και από τον τελικό στόχο της θεραπευτικής παρέμβασης, που για να δανειστούμε τον ορισμό του Π.Ο.Υ., δεν μπορεί να είναι άλλος από την «κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία “ασθένειας” ή “αναπηρία”.
Στα πλαίσια αυτά, ως εργαζόμενοι, αναγνωρίζουμε και τιμούμε την προσπάθεια των συναδέλφων μας που εργάζονται στα προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων, έχοντας μαζί τους κοινό το γεγονός ότι προασπίζουμε την δημόσια υγεία, ως δικαίωμα πρόσβασης σε δημόσιες, δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους, όσο και τον στόχο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Γνωρίζουμε επίσης πως για τις δυσλειτουργίες των προγραμμάτων υποκατάστασης, τις χαμηλές τους προδιαγραφές και την απουσία ψυχοκοινωνικών υποστηρικτικών διαδικασιών δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι αλλά αυτοί που αποφάσισαν τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ να έχουν αυτή την μορφή. Αυτό κάνει ακόμα πιο αξιέπαινη την προσπάθεια όσων αγωνίζονται, στο  δυσμενές αυτό περιβάλλον, εξαρτημένων και επαγγελματιών.
Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε προτάσεις αντιμετώπισης της εξάρτησης, οργανισμούς και εργαζόμενους που φαίνεται να πυροδοτείται είναι άκαιρη όσο και επικίνδυνη.
Άκαιρη γιατί τα επιστημονικά θέματα έχουν άλλα καταλληλότερα πεδία συζήτησης και αντιπαράθεσης από αυτά της επιστολογραφίας. Επικίνδυνη γιατί στις συνθήκες της ολομέτωπης επίθεσης στην Υγεία όπως και στο σύνολο των Δημόσιων Αγαθών, ο αλληλοσπαραγμός δεν ωφελεί παρά αυτούς που αντλούν επιλεκτικά επιχειρήματα από κάθε πλευρά για να απαξιώσουν και να καταλύσουν εν τέλει την  ίδια την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων ως υποχρέωση της πολιτείας και δικαίωμα των εξαρτημένων.
ΤΟ ΔΣ
      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Θανάσης Τζιούμπας                                                                           Παναγιώτης Χαλδαίος 



***

Η επιστολή του Η. Μαμαλάκη προς τον Υπουργό Υγείας:



Δεν υπάρχουν σχόλια: