Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Η Εθνική Αστέγων στο Μουντιάλ της Πολωνίας


Με θηλυκή παρουσία η εθνική αστέγων στο Μουντιάλ
Αρχίζει στις 11 Αυγούστου στο Πόζναν της Πολωνίας
http://www.tovima.gr/themes/1/default/media/home/clear.gif  http://www.tovima.gr/themes/1/default/media/home/clear.gif
Την Παρασκευή 9 Αυγούστου αναχωρεί η αποστολή της ελληνικής ομάδας αστέγων για το Πόζναν της Πολωνίας, προκειμένου να συμμετάσχει στο 11ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. Στην αποστολή της ομάδας για πρώτη φορά θα συμμετέχει και ένα κορίτσι! Συνολικά 64 χώρες θα δώσουν το «παρών» σε αυτό το σπουδαίο αθλητικό μα πρωτίστως κοινωνικό γεγονός.

Πρόκειται για το 11ο κατά σειρά Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, που ξεκινάει αυτή την Κυριακή 11 Αυγούστου στην πόλη Πόζναν, μια ιστορική πόλη της Πολωνίας, κάπου 280 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Βαρσοβίας. Εκεί θα συναντηθούν 64 χώρες-ομάδες από όλα τα σημεία του πλανήτη με κύριο στόχο όχι να «σηκώσουν την κούπα», αλλά κυρίως, όλοι μαζί να βάλουν ένα γκολ στη φτώχεια και στα δίχτυα του κοινωνικού αποκλεισμού. Από την Αυστραλία μέχρι την Καμπότζη, από την Κιργιζία μέχρι την Ελβετία (ναι, έχει και εκεί αστέγους, φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό!), από την Αργεντινή μέχρι τη Νότια Κορέα.

Ο Χρήστος και ο Κώστας από το Βόλο, ο Αντώνης, ο Στέλιος, ο Εριόν, ο Δημήτρης, ο Θανάσης και η Ορθοδοξία. Είναι τα ονόματα της τόσο ξεχωριστής αυτής παρέας που συνθέτουν την εφετινή «φουρνιά» της εθνικής Αστέγων. Η Ορθοδοξία (μετά από χρόνια προσπαθειών!) είναι το πρώτο κορίτσι που μπαίνει σε αποστολή της Εθνικής Αστέγων. Σε ηλικία 20 χρόνων είναι πωλήτρια του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» και το νεαρότερο μέλος αυτής της ομάδας. Ο Δημήτρης ο πορτιέρο (!) στα 35 του χρόνια είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία. Προπονητής της ομάδας είναι ο Σέργιος Μήλης και αρχηγός της αποστολής ο Χρήστος Αλεφάντης.


Το αγωνιστικό πρόγραμμα ξεκινάει αυτή την Κυριακή 11 Αυγούστου και ολοκληρώνεται την μεθεπόμενη Κυριακή 18 Αυγούστου. Το Σάββατο θα γίνει η κλήρωση των ομίλων. Της έναρξης των αγώνων θα προηγηθεί μια μεγάλη παρέλαση όλων των αποστολών στο κέντρο του Πόζναν. Αυτή η τεράστια βόλτα όλων των παιδιών από όλο τον πλανήτη είναι από τις πιο συγκινητικές στιγμές του τουρνουά.

Η ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων συμμετέχει για έβδομη συνεχή χρονιά στη σπουδαία αυτή παγκόσμια ποδοσφαιρική σύναξη. Στην πρώτη της μάλιστα συμμετοχή, το 2007 στην Κοπεγχάγη, είχε ανακηρυχθεί και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ήθους (Fair Play Award)! Ακόλουθησαν οι συμμετοχές της Μελβούρνης (2008), του Μιλάνου (2009), του Ρίο ντε Τζανέιρο (2010), του Παρισιού (2011) και πέρσι στην Πόλη του Μεξικού (2012).

Όπως ορίζεται και από τους κανονισμούς της διοργάνωσης, δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων έχουν συμπολίτες μας που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τη βία του κοινωνικού αποκλεισμού: άστεγοι, πρώην χρήστες σκληρών ουσιών που τώρα βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης, πρόσφυγες αιτούντες άσυλο και πωλητές περιοδικών δρόμου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εθνικής Αυστρίας. Και οι οκτώ παίκτες της αποστολής της (τόσα άτομα είναι συνολικά σε κάθε ομάδα) στην περσινή διοργάνωση (Πόλη τους Μεξικού) ήταν αφγανοί πρόσφυγες, ενώ και τα οκτώ παιδιά του Καναδά (με αρχηγό της αποστολής έναν… Τριπολιτσιώτη!) προέρχονται από προγράμματα απεξάρτησης.


Υπενθυμίζεται ότι η ποδοσφαιρική ομάδα των αστέγων είναι, στην ουσία, ο πρόδρομος του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», αφού το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων γεννήθηκε μέσα από ένα συνέδριο του Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόμου, το 2002 στο Κέιπ Τάουν. Την επόμενη χρονιά (2003) πραγματοποιήθηκε το 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων στο Γκρατς της Αυστρίας, με τη συμμετοχή 18 ομάδων. Έντεκα χρόνια αργότερα, οι χώρες μέλη του παγκόσμιου αυτού΄που αθλητικού κινήματος ξεπερνούν τα 70. Μεταξύ αυτών και η ελληνική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: