Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Συνέντευξη Τύπου για το Κέντρο Πρόληψης Χίου: Με 36€ στο Ταμείο.


Με 36 ΕΥΡΩ το Κέντρο Πρόληψης!

22/2/2014 



Μόλις με 36 ΕΥΡΩ στο ταμείο του και χωρίς προγραμματική σύμβαση μεταξύ υπουργείων και ΟΚΑΝΑ για το 2014, βρίσκεται το Κέντρο Πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής ψυχωκοινωνικής υγείας Χίου που απειλείται με κλείσιμο αν δεν υπάρξει άμεση χρηματοδότηση από τους συμβαλλόμενους φορείς.

Με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις να τρέχουν, κάτι που μπορεί να επιφέρει και ποινικές διώξεις, και τους εργαζόμενους απλήρωτους οι υπεύθυνοι του Κέντρου Πρόληψης, το μεσημέρι της Παρασκευής έδωσαν συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή και του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου.

(DEITE TO VIDEO)

Εκφράζοντας όλοι οι εκπρόσωποι φορέων που συμμετέχουν στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1998, την αναγκαιότητα συνέχισης του Κέντρου, επισημάνθηκε η αδιαφορία της Κυβέρνησης για τους θεσμούς αυτούς, αφού δεν ανανεώνονται οι Προγραμματικές Συμβάσεις αλλά και δεν συνεχίζονται οι χρηματοδοτήσεις προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.




Όπως σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Κώστας Γανιάρης, μην έχοντας λάβει λεπτό χρηματοδότησης για το 2013, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους που είναι στις 50.000 ΕΥΡΩ ετησίως.

Αυτή πάντως την δικαιολογία δεν την έχει ο δεύτερος συμβαλλόμενος Δήμος Χίου από την ώρα που μόλις την περασμένη εβδομάδα πέρασε στο αποθεματικό του 70.000 ΕΥΡΩ που προορίζονταν για προγραμματική σύμβαση με ΚΟΙΝΣΕΠ.

Τη διαβεβαίωση ότι στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο, 28/2, θα ψηφιστεί πίστωση τουλάχιστον 15.000 ΕΥΡΩ (γιατί αλήθεια όχι όλο το ποσό;) έδωσε ο Πρόεδρος του νομικού προσώπου του Δήμου Βασίλης Μυριαγκός που εκπροσώπησε το Δήμο Χίου στη συνέντευξη τύπου.

Ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος τόνισε ότι ήδη έχει σταλεί από τη Μητρόπολη επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ κάλεσε το ίδιο να πράξουν όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στη Διοίκηση του Κέντρου Πρόληψης, αλλά και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων Α’ βαθμιας και Β’ βαθμιας Εκπαίδευσης ώστε να επισημαίνουν τη σημασία και το ρόλο του Κέντρου Πρόληψης.

Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου Ανθίππη Ζαννάρα, σημείωσε επίσης ότι πρέπει να εξεταστεί και το θέμα της στέγης, μήπως έτσι μειωθούν τα λειτουργικά κόστη για το Κέντρο, ενώ πρότεινε και πανελλαδική οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ή οι Ιατρικοί να φέρουν το θέμα στην επικαιρότητα, ενώ οι βουλευτές του νομού να κάνουν επερώτηση στη Βουλή.

Την αναγκαιότητα συνέχισης του έργου του Κέντρου Πρόληψης τόνισαν τόσο η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου Ιφιγένεια Τόπακα, όσο και ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Χίου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου Γιώργος Αμπαζής σημείωσε επίσης ότι πρέπει να εκφράσουν οι συμβαλλόμενοι φορείς και τη θέση τους για το Κέντρο.

Αυτό τόνισε, μιλώντας από πλευράς εργαζομένων ο Γιώργος Ψαρούδης, ότι Δήμος Χίου και Περιφέρεια είναι οι φορείς που θα πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον του Κέντρου, ανεξάρτητα τι θα κάνει η Κυβέρνηση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δεν έκρυψε και την αγωνία των εργαζομένων για το εργασιακό τους μέλλον, σημειώνοντας ότι στο ταμείο του Κέντρου υπάρχουν μόλις 36 ΕΥΡΩ σήμερα, ενώ δεν καλύπτονται τα οδοιπορικά έξοδα για μετακινήσεις σε σχολεία εκτός πόλης Χίου.

Και όλα αυτά δύο χρόνια μετά την υπόθεση Locos, που όλοι οι τοπικοί φορείς έσχιζαν τα ιμάτια τους ότι δομές σαν το Κέντρο Πρόληψης είναι απαραίτητα για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα που έχουν άμεσα θύματα τα παιδιά μας…


Αναδημοσίευση από το Chios News

Δεν υπάρχουν σχόλια: