Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Ανάμεσα σε κρότους και σιωπές (συνεργασία μας με το Νόστιμον Ήμαρ) - Δ. Γιαννάτος (ΚΕΘΕΑ): "Oι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» των Κέντρων Πρόληψης και η ανάγκη καθολικού οράματος"



Oι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» των Κέντρων Πρόληψης και η ανάγκη καθολικού οράματος



























Του Δημήτρη Ναπ. Γιαννάτου*

Από το τοπικό στο παγκόσμιο, από το προσωπικό στο συλλογικό, από την επιβίωση στις μεγάλες αξίες


«Κάμε ώστε ο μικρός Κύκλος, μέσα εις τον οποίον κινιέται η πολιορκημένη πόλη, να ξεσκεπάζει εις την ατμόσφαιρα του τα μεγαλύτερα συμφέροντα της Ελλάδας, για την υλική θέση, οπού αξίζει τόσο για εκείνους οπού θέλουν να τη βαστάξουν, όσο για εκείνους οπού θέλουν να την αρπάξουν, – και για την ηθική θέση, τα μεγαλύτερα συμφέροντα της Ανθρωπότητας. Τοιουτοτρόπως η υπόθεση δένεται με το παγκόσμιο σύστημα. – Ιδές τον Προμηθέα και εν γένει τα συγγράμματα του Αισχύλου. – Ας φανεί καθαρά η μικρότης του τόπου και ο σιδερένιος και ασύντριφτος κύκλος οπού την έχει κλεισμένη. Τοιουτοτρόπως από τη μικρότητα του τόπου, ο οποίος παλεύει με μεγάλες ενάντιες δύναμες, θέλει έβγουν οι Μεγάλες Ουσίες».
«Eλεύθεροι Πολιορκημένοι» – Διονύσιος Σολωμός (Στοχασμοί του ποιητή)
Η δύναμη των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» των Κέντρων Πρόληψης, μέσα στην έρημο της «πεφωτισμένης» δυτικής επιστήμης για την πρόληψη, είναι οι τόποι της. Οι 75 αυτοί τόποι, κεντημένοι στην ελληνική επικράτεια, που παλεύουν με τα θεριά της μετανεωτερικής μηδενιστικής εποχής μας: την μοναξιά, τον καταναλωτικό ναρκισσισμό, την βία, το υπαρξιακό κενό, εντέλει, τις εξαρτήσεις. Με κύριο στόχο, την πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας.
Διαβάζοντας, το συλλογικό έργο «Κοινότητα, πρόληψη των εξαρτήσεων, Κέντρα Πρόληψης» [διαθέσιμο στο http://www.ideostato.gr/2016/11/e-book.html], συνειδητοποίησα, για άλλη μια φορά, γιατί στην ομηρική διάλεκτο, η λέξη ήθος, πριν μετεξελιχθεί στο σημερινό της νόημα, σήμαινε: τόπος. Τα Κέντρα Πρόληψης, λοιπόν, είναι οι άνθρωποι και οι τόποι τους.
Κι ενώ, μεθοδολογικά, προτείνουν το συνεκτικό όραμα της Καθολικής πρόληψης -και μάλιστα σε μια χώρα που διαλύεται-μέσα από την ποικιλία που τους προσδίδει το άρωμα του παλιού κοινοτισμού, ανανεωμένου στις νέες εξελίξεις, η Πολιτεία, κάνει αυτή την ευκαιρία, κρίση! Αρχικά, με το χρόνιο πρόβλημα της απουσίας, συμπαγούς θεσμικής συγκρότησης, μετέτρεψε την ποικιλία της σύνθεσης, σε ένα «άναρχο, κατακερματισμένο και δαιδαλώδες, θεσμικό καθεστώς», ενώ εσχάτως, εμφανίζονται «από τα πάνω» σκέψεις για μια «αναδιάρθρωση» συγκεντρωτικού τύπου, περιλαμβάνουσα την αλλαγή του ιδρυτικού ρόλου των Κέντρων Πρόληψης, με μετάθεση του κέντρου βάρους από την καθολική-κοινοτική πρόληψη στην υποστήριξη ατομικών περιπτώσεων όπου ήδη έχει εμφανιστεί «το πρόβλημα» ή «ειδικών ομάδων».
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο Νόστιμον Ήμαρ



Δεν υπάρχουν σχόλια: