Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Ενημερωτικό

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

Διεύθυνση Γραμματείας:                                                                                                                             

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας,                                                                                                       

Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β.                                                                                                                                    

Τηλ.: 6944 262 344, 6908 221 141- Email: prolipsiworkers@gmail.com

Συνάδελφοι, ισσες

μαζί με τις Πασχαλινές ευχές μας, θα επιθυμούσαμε να σας ενημερώσουμε για ορισμένα τρέχοντα του κλάδου μας.

Προετοιμαζόμαστε ώστε να σας ενημερώσουμε μετά την υπογραφή της 7ετούς Προγραμματικής σύμβασης, και προκύπτει το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για τα ταμειακά διαθέσιμα των Κέντρων Πρόληψης. Έτσι, επειδή μεσολαβούσε συνάντηση με την διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, αποφασίσαμε να σας έχουμε ολοκληρωμένη ενημέρωση μετά από αυτή.

Από τα τέλη Μαρτίου λοιπόν είναι έτοιμο από την Επιτροπή Παρακολούθησης το σχέδιο της νέας επταετούς κεντρικής προγραμματικής σύμβασης. ΟΚΑΝΑ - ΚΕΔΕ με απόφαση των οργάνων τους το έχουν αποδεχτεί. Οι πληροφορίες μας είναι (Γραφείο Υφυπουργού και Πρόεδρος ΟΚΑΝΑ)  ότι έχει ήδη υπογραφεί από τους φορείς και είναι στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εκεί ίσως καθυστερήσει κάποιες εβδομάδες, γι΄αυτό έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 15.521 στην παλιά σύμβαση.

Η όροι της σύμβασης με σύμφωνη γνώμη όλων των χρηματοδοτούντων φορέων θα είναι σε ορισμένα σημεία διαφορετική.

1. Θα περιλαμβάνεται Οδηγός Οικονομικής Λειτουργίας Των Κ.Π. , ο οποίος θα γίνει μετά υποχρεωτικό παράρτημα στις διμερείς συμβάσεις. Ο οδηγός αυτός, όπως έχει παραγγελθεί θα  διευκολύνει έτσι ώστε να μην χρειάζονται εκ των προτέρων εγκρίσεις για διαφορα έξοδα που υπάρχουν μέχρι τώρα. Ο Πρόεδρος , ή ο Διοικητικά Υπεύθυνος και δι' αυτού το Δ.Σ. εκάστου κέντρου, θα είναι απολύτως υπεύθυνος απέναντι στο νόμο για την χρήση της κρατικής χρηματοδότησης . Αυτόν τον οδηγό, ο οποίος βασίζεται στην σχετική νομοθεσία, μπορεί, αν χρειαστεί να τον εκδώσουν ως Κοινή Υπουργική Απόφαση.

2. Μέσα στην σύμβαση, την κεντρική θα υπάρχει διαδικασία για την προμήθεια του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος για τα Κ.Π.και αυτό θα επιτρέψει σε κάθε εμπλεκόμενο εκτός από την διαφάνεια, να έχει εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού εκάστου Κ.Π. , οπότε αν υπάρχουν αδιάθετα ποσά θα μπορεί να γίνεται αναμόρφωση προϋπολογισμού και να αξιοποιούνται αλλιώς μέχρι την λήξη του οικονομικού έτους. Ταμειακά διαθέσιμα δεν μπορούν να μεταφερθούν από χρονιά σε χρονιά, παρά μόνο στις περιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος.

3. Οι διμερείς συμβάσεις των Κέντρων Πρόληψης θα θεωρούνται εκτελεστικές συμβάσεις της Κεντρικής Σύμβασης και προέκτασή της.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης έγινε αρκετές φορές διάλογος για τα ταμειακά διαθέσιμα. Γενικά όλοι οι φορείς που χρηματοδοτούν συμφώνησαν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αυτά τα αποθεματικά εκατομμυρίων 23 εκ. που υπήρξαν.

Όπως έχουμε ενημερώσει το μεγαλύτερο μέρος των ταμειακών διαθεσίμων είναι αποτέλεσμα των μη επαρκούς συνεργασίας ανάμεσα στον ΟΚΑΝΑ και τα Κ.Π καθ’ όλη την διάρκεια της τελευταίας επταετίας. Ως Σωματείο εργαζομένων θεωρούμε ότι η κατάσταση βαραίνει εξ’ ίσου τις διοικήσεις των ΚΠ και τον ΟΚΑΝΑ. Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα ήταν προβληματικό και σαν σωματείο το είχαμε επισημάνει και στο παρελθόν.  Οι διοικήσεις των Κέντρων δεν είχαν κάνει κάτι γι’ αυτό. Αρκετές είχαν συνασπιστεί για μην αλλάξει το θεσμικό, από όσο ξέρουμε όμως, δεν είχε γίνει καμία φανερή παρέμβαση για την επίλυση θεμάτων του παρόντος θεσμικού, όπως το σύστημα των ατελών εκκαθαρίσεων των δαπανών των Κ.Π. επί χρόνια.  

Εξ' άλλου το μεγαλύτερο μέρος αυτών των διαθεσίμων 14 από τα 23 εκ. είναι τα χρήματα των 60+ θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν επειδή δεν υπήρξε Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου ενώ οι ανάλογες πιστώσεις στέλνονταν στα Κ.Π.

Επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ δεν προλάβαιναν να κάνουν τον έλεγχο με βάση το απαρχαιωμένο σύστημα, η προηγούμενη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την πρόσληψη των Ορκωτών Λογιστών ήδη από τι 2018. Τέλος πάντων ο έλεγχος μετά από διάφορες παλινωδίες έγινε στο τέλος κα έτσι βγήκαν τα 23 εκ, τα οποία βάσει της κείμενης νομοθεσίας (δηλαδή χωρίς νέο νόμο) θα έπρεπε να αφαιρεθούν. Αναφέρθηκε μάλιστα και σχετική Υπουργική Απόφαση του Θ.Σκυλακάκη: (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 604), που κλείνει και το τελευταίο "παράθυρο". Δεν γνωρίζαμε ότι θα γίνει σχετική νομοθεσία, αν και είχε αναφερθεί από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και αυτό, όπως ειπώθηκε για να μη γυρίσουν πίσω αμέσως τα χρήματα και να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί αναδρομικά μέρος τους. 

Εμείς στην Επιτροπή Παρακολούθησης αυτό που σημειώσαμε, ήταν η ιστορία: Δηλαδή ότι τα χρήματα των ταμείων των Κ.Π. έδωσαν την δυνατότητα μισθοδοσίας σε καιρούς που είχε σταματήσει η χρηματοδότηση, μιλήσαμε για τον ρόλο της επιπλέον χρηματοδότησης από κοινωνικούς φορείς για την εκπαίδευση των στελεχών και εκδηλώσεις, είπαμε ότι πάντα χρειάζεται ένα μικρό "μαξιλαράκι", γιατί μπορεί προσωρινά για γραφειοκρατικούς λόγους να σταματήσει η ροή χρήματος. Επίσης μιλήσαμε για τις  εισφορές των μελών  των αστικών εταιρειών, ότι δεν πρέπει να συνυπολογίζονται και αυτές στα ταμειακά διαθέσιμα.

Οι απαντήσεις: "Ο Νόμος έχει αλλάξει από το 2014 μιλάει για πάγια και τακτική χρηματοδότηση το είδατε και στην πράξη."

"Αν χρειαζόταν αυτά τα χρήματα (οι εισφορές των φορέων) για επιπλέον εκπαίδευση, επιπλέον δράσεις και εκδηλώσεις δεν θα ήταν δυνατό να περισσεύουν."

"Τα χρήματα των φορέων-μελών δίνονται για τους σκοπούς της εταιρείας, πρέπει να καταναλώνονται και όχι να συσσωρεύονται. Επιστημονικά και Δεοντολογικά το Κράτος, δεν μπορεί να αφήσει αστικές εταιρείες να έχουν αποθεματικά εκατομμυρίων και να ζητούν επιπλέον χρηματοδότηση για να κάνουν δράσεις που δύνανται με τα χρήματα που έχουν στο ταμείο. Εξ'  άλλου οι Δήμοι, οι Περιφέρειες ακόμα και η Εκκλησία είναι Δημόσιοι φορείς και δεν ήταν λογικό τα ΚΠ συσσωρεύουν χρήματα τους, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για άλλες ανάγκες."

"Τα πιο πολλά Κέντρα μας λένε ότι δεν μπορούν να διαχωρίσουν τα ποσά από τα μέλη και τα περισσεύματα της κρατικής  χρηματοδότησης."

"Μαξιλαράκι δεν μπορεί να είναι ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ"

Μετά από επιχειρηματολογία δική μας, αλλά και των εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια ώστε να μη γυρίσουν αυτόματα τα χρήματα πίσω, αλλά να γίνει προσπάθεια ώστε κάποια χρήματα που είχαν περισσέψει από τα λειτουργικά έξοδα, να χρησιμοποιηθούν για "τεχνικά έργα" (π.χ. διευκολύνσεις ΑΜΕΑ- αύξηση ταξιδιών σε χωριά και νησιά για τα Κ. Π. της επαρχίας κλπ) τα οποία, αν τα κέντρα είχαν μπει στην λογική της αναμόρφωσης προϋπολογισμού ώστε να μη χαθούν τα χρήματα που περισσεύουν, θα είχαν γίνει. Η ΚΕΔΕ ζήτησε να έχει λόγο για το τι θα γίνει με το τεχνικό πρόγραμμα, αφού τα μισά χρήματα είναι από τους ΚΑΠ της Τ.Α, και έτσι συμφωνήθηκε η Επιτροπή Παρακολούθησης να έχει λόγο το πως θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΟΚΑΝΑ (19-4-21)

 Ο κ. Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα γίνει αυτό το «Τεχνικό πρόγραμμα», αλλά επίσης ότι θα μπορέσουν χρήματα που δεν χρησιμοποιήθηκαν για προσλήψεις να χρησιμοποιηθούν τώρα «εμπροσθοβαρώς» ώστε να γίνει η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου των προσλήψεων πιο γρήγορα.

Τα χρήματα των Φορέων δεν θα πειραχτούν, εφόσον κάθε Κέντρο μπορέσει να τα ξεχωρίσει. Όμως θα πρέπει να παρουσιάσει κάθε κέντρο ένα σχέδιο χρησιμοποίησης τους.

Σε σχέση με ΕΣΠΑ: Ο ΟΚΑΝΑ καλύπτεται από την Υπουργική Απόφαση- έγκριση σκοπιμότητας που αναφέρει ότι ο ΟΚΑΝΑ θα προχωρήσει το ΕΣΠΑ σε συνεργασία με τα Κέντρα Πρόληψης. δεν χρειάζεται παραπάνω συμφωνητικό ανάμεσα σε αυτόν και τα ΔΣ των Κ.Π. Ανέφερε μάλιστα ότι είναι συντριπτικά ελάχιστα τα Κέντρα Πρόληψης που δεν έχουν αποδεχτεί τις κινήσεις του ΟΚΑΝΑ και εκεί όταν επικοινωνεί με τα Δ.Σ. σιγά- σιγά λύνεται το πρόβλημα.

Προσλήψεις:  Θα έρθει στην επιτροπή παρακολούθησης ανανεωμένος κατάλογος για μόνιμες προσλήψεις, που θα συμπεριλαμβάνει και τις ανάγκες που υπήρξαν στο μεσοδιάστημα. Η επιτροπή μπορεί να κρίνει και να εγκρίνει ακόμα και την ίδρυση νέων κέντρων, ή παραρτημάτων (εφόσον το προβλέπουν τα καταστατικά των ΚΠ) . Τα ταμειακά διαθέσιμα «μας δίνουν ένα αέρα», ειπώθηκε. Περιμένουν τις προτάσεις και των άλλων  φορέων. (Στο κατάλογο των θεμάτων που προτείνεται από τον ΟΚΑΝΑ για την Επιτροπή Παρακολούθησης στις 28-4-21, περιλαμβάνεται η παρουσίαση του καταλόγου των προτεινόμενων προσλήψεων. )

Ο ενιαίος εσωτερικός κανονισμός είναι στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών για υπογραφή. Ήδη εχει υπογραφεί από τον υπουργό Υγείας.

 

Συνάδελφοι, ισσες

πριν πούμε Καλό Πάσχα θα θέλαμε εγγράφως, όσοι έχετε ταμειακά διαθέσιμα που προέρχονται από μέλη και είναι πλήρως διαχωρισμένα να επικοινωνήσετε με το Σωματείο και να μας κάνετε γνώστες των σκέψεων και των προτάσεων σας, εν όψει των Επιτροπών Παρακολούθησης, που αμέσως μετά την Υπογραφή της Νέας Προγραμματικής θα ασχοληθούν με την αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων. Επίσης να μας ενημερώσετε ξανά για τις κενές σας εργασιακές θέσεις και τις προτάσεις σας στον ΟΚΑΝΑ για αύξηση της στελέχωσης.

 

το Δ.Σ Του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και της Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: