Κυριακή 25 Απριλίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΌΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Το τελευταίο διάστημα προέκυψε ένα σημαντικό ζήτημα με την ψήφιση του N. 4790/2021 που ανάμεσα σε άλλα προβλέπει ότι ‘’Τα ποσά των ταμειακών διαθεσίμων, που τηρούνται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας στις 31 Δεκεμβρίου 2020, συμψηφίζονται με την επιχορήγηση για τη λειτουργία εκάστου Κέντρου Πρόληψης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό’’. Ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θεωρούμε σκόπιμο να τοποθετηθούμε, παραθέτοντας μια σειρά από προβληματισμούς που φωτίζουν σημαντικές πλευρές των γεγονότων.

Πρώτον, η δημιουργία των αποθεματικών είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης και ελέγχου κυρίως από την πλευρά του ΟΚΑΝΑ, όσο και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των κυβερνήσεων διαχρονικά. Στην περίπτωση του ΟΚΑΝΑ δεν υπήρξε ο τυπικός έλεγχος που προβλεπόταν από τη σύμβαση λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται τα απαραίτητα ποσά. Οι ευθύνες του Υπουργείου Υγείας και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας αφορούν κατά βάση στη μη έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προκηρυχτούν θέσεις και να λιμνάζουν τα χρήματα την ώρα που αρκετά Κέντρα Πρόληψης καλούνταν να αντεπεξέλθουν με μειωμένο προσωπικό.

Δεύτερον, οι ευθύνες απλώνονται και στο Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ, καθώς δείχνοντας πλήρη αδιαφορία, από κοινού με ΟΚΑΝΑ και Υπουργείο Υγείας δεν φρόντισαν να συνεδριάζει η Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Για την ακρίβεια, η Επιτροπή δεν λειτουργούσε για χρόνια. Σήμερα με fast track διαδικασίες ερχόμαστε αντιμέτωποι με βουνό προβλημάτων που πρέπει να λυθούν εδώ και τώρα, ένα βήμα πριν την υπογραφή της νέας Προγραμματικής Σύμβασης. Μάλιστα, χωρίς μια περίοδο ενημέρωσης και συζήτησης  με τα  Κ.Π και το Δ.Σ του Σωματείου, ώστε να γίνει εκ νέου καταγραφή αναγκών και δυνατοτήτων αξιοποίησης των αποθεματικών, αναμόρφωση προϋπολογισμού κα.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, σε μια νύχτα πέρασε και ο νόμος για των συμψηφισμό των αποθεματικών των Κέντρων με τη μελλοντική χρηματοδότηση. Λαμβάνοντας υπόψη τις αδυναμίες του ΟΚΑΝΑ, όσο και των 75 διοικήσεων των Κέντρων Πρόληψης αμφιβάλουμε πολύ για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας και καλούμε σε επαγρύπνηση για την εξασφάλιση της σταθερής χρηματοδότησης. Διδασκόμαστε από την διαδρομή των Κέντρων που έχει δείξει ότι οι διαβεβαιώσεις έχουν χρονικό ορίζοντα περιορισμένο και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έρθουμε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο συνάδελφοι να βρεθούν απλήρωτοι και Κέντρα να μην μπορούν να κάνουν δράσεις λόγω έλλειψης χρημάτων.

Η πρόταση της Επιτροπής Παρακολούθησης να εκπονήσουν τα Κέντρα ‘’τεχνικό πρόγραμμα’’ απορρόφησης των χρημάτων για λειτουργικούς σκοπούς φαντάζει ως ένα ωραίο ανέκδοτο για όσους ξέρουν πως λειτουργούν τόσο τα Κέντρα ως αστικές εταιρίες, όσο και ο ΟΚΑΝΑ. Όλα θα γίνουν πρόχειρα, την τελευταία στιγμή για να εξυπηρετηθούν ειλημμένες πολιτικές αποφάσεις.

Τα παραπάνω προβλήματα δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν. Είναι αποτέλεσμα του προβληματικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, που προβλέπει τη λειτουργία 75 αστικών μη κερδοσκοπικών εταιριών που ο καθένας καλείται να πορευθεί όπως μπορεί, δημιουργώντας μια Πρόληψη πολλών ταχυτήτων.

Μπροστά σε αυτά και σε όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο ΚΕΘΕΑ, είναι μονόδρομος ο αγώνας για Ενιαίο  Φορέα Πρόληψης. Ξεκαθαρίζουμε πως είμαστε κατά των συγχωνεύσεων και των ωμών παρεμβάσεων σαν αυτή που συντελέστηκε στο ΚΕΘΕΑ με το πρόσχημα του ‘’νοικοκυρέματος. Είμαστε όμως υπέρ του κοινού αγώνα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, στο ΚΕΘΕΑ, στο 18 ΑΝΩ, στο ΑΡΓΩ, στο ΔΙΑΠΛΟΥΣ, στo ΠΠΑ στον ΟΚΑΝΑ για την ενίσχυση των φορέων αντιμετώπισης των εξαρτήσεων κάτω από ένα ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό που  δεν θα στηρίζεται στη λογική κόστους - οφέλους, σε προγράμματα ΕΣΠΑ και σε λογικές περικοπών δαπανών, αλλά στις πραγματικές ανάγκες των χρηστών και των οικογενειών τους.

Παλεύουμε για μια αντιναρκωτική πολιτική δημόσια, δωρεάν, στελεχωμένη με επαρκές μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: