Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Χωρίς χρηματοδότηση εδώ και τρία χρόνια…


Αναδημοσίευση:

Αντιμέτωπα με το… λουκέτο βρίσκονται τα Κέντρα Πρόληψης εξαρτησιογώνων ουσιών σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και η «Στοργή» στο νησί μας, αφού σταμάτησε η χρηματοδότησή τους από τον ΟΚΑΝΑ και τα αρμόδια Υπουργεία (Υγείας, Εσωτερικών, Οικονομικών). Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν επαφές...

Χρηματοδότηση ενταγμένη στον κρατικό προϋπολογισμό, ζητούν οι εργαζόμενοι
Αντιμέτωπα με το… λουκέτο βρίσκονται τα Κέντρα Πρόληψης εξαρτησιογώνων ουσιών σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και η «Στοργή» στο νησί μας, αφού σταμάτησε η χρηματοδότησή τους από τον ΟΚΑΝΑ και τα αρμόδια Υπουργεία (Υγείας, Εσωτερικών, Οικονομικών).
Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν επαφές του σωματείου των «στελεχών πρόληψης» με τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς, με σκοπό να προβλεφθεί η χρηματοδότηση των κέντρων και να αποφευχθεί το μελλοντικό τους κλείσιμο, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την ήδη ελλιπή αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών και όχι μόνο.
Η χρηματοδότηση των Κέντρων έχει σταματήσει εδώ και τρία χρόνια.
Μόνο στη «Στοργή» οφείλονται 200.000€, ενώ το συνολικό ποσό για όλη τη χώρα ως το 2007 αγγίζει τα 6.000.000€. «Είμαστε στο 2008 και η κατάσταση συνεχίζεται. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει καμιά διάθεση, εκ μέρους της πολιτικής που ασκείται από το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ, να συνεχιστούν οι κοινωνικές δομές στην Ελλάδα. Τέτοιες είναι και τα Κέντρα Πρόληψης, που θα έχουν την ίδια τύχη. Πριν λίγες μέρες έκλεισε το Ερευνητικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΠΝ). Σε αυτό εργαζόταν η κ. Κοκέβη, που είχε έλθει στη Ζάκυνθο, υλοποιώντας σημαντική εργασία. Αυτά για κάποιους αποτελούν πολυτέλεια και θέλουν να τα κλείσουν. Έτσι, γίναμε και ρεζίλι Πανευρωπαϊκά, αφού το ΕΚΤΠΝ προήδρευε στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στην Ευρώπη, στο παρατηρητήριο που είχε έδρα στη Λισσαβόνα», τόνισε με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, το μέλος του Δ.Σ. του σωματείου των στελεχών πρόληψης και υπεύθυνος προγραμμάτων της «Στοργής», Τιμόθεος Στραβοπόδης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ανάλογη ρότα θα ακολουθήσουν και τα κέντρα πρόληψης, αφού πριν το «λουκέτο» στο ΕΚΤΠΝ, είχε προηγηθεί η παύση της λειτουργίας του κέντρου εκπαίδευσης ΕΠΙΨΥ. «Δεν μας λένε ότι τα κέντρα πρόληψης θα κλείσουν. Λένε το αντίθετο. Όμως η έλλειψη χρηματοδότησης, αναγκάζει τα στελέχη μας να αποχωρήσουν από τις δουλειές τους, εφόσον δεν πληρώνονται. Αυτή τη στιγμή τα στελέχη μας στη Ζάκυνθο είναι απλήρωτα από το Γενάρη. Υπάρχουν και άλλα στην Ελλάδα που είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να υπάρχουν και δράσεις. Δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε προγράμματα», ανέφερε.
Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του σωματείου με τον ΟΚΑΝΑ και εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή», ωστόσο, ο πρόεδρος του οργανισμού παρέπεμψε τους εργαζομένους, σύμφωνα με τον κ. Στραβοπόδη από «τον Άννα στον Καϊάφα»!
Ακολούθησαν συναντήσεις με την γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτη Κουβέλη, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη και την κοινωνική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να κατατεθεί στη Βουλή πρόταση νόμου που να εξασφαλίζει τη λειτουργία των κέντρων. «Όλοι άκουσαν την πρότασή μας θετικά και πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή συνολικό πλαίσιο για την πρόληψη της ουσιοεξάρτησης στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο, αναφέρει ότι τα κέντρα θα ενταχθούν στο συνολικό σχεδιασμό της πρωτοβάθμιας υγείας, με παραπεμπτικά στο ΙΚΑ, γυρνώντας δεκαετίες πίσω. Αυτό δεν το έχουμε ξαναδεί. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια πολιτική έκπτωσης των δομών και ιδιαιτέρως των κοινωνικών υποδομών», δήλωσε. Υπογράμμισε ότι η κατάσταση στη Ζάκυνθο δεν είναι διαφορετική στην παρούσα φάση, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν πολλά αιτήματα, τα οποία δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στην παρούσα φάση. Η λειτουργία του Κέντρου στηρίζεται κυρίως στη θέληση του Διοικητικού του Συμβουλίου και των εργαζομένων, όσο οι τελευταίοι αντέξουν στην πίεση που δέχονται. Καταγγέλθηκε δε, η καθυστέρηση της αποδοχής των 3 εκατ. ευρώ που πρόσφερε η Νομαρχία Αθηνών για τη λειτουργία των κέντρων και η ακύρωσή της με δικαστική απόφαση, χρήματα που θα μπορούσαν έστω και προσωρινά να καλύψουν ορισμένες ανάγκες. Αίτημα των στελεχών πρόληψης αποτελεί η τακτική χρηματοδότηση να είναι εγγεγραμμένη σε κεντρικούς πόρους στον προϋπολογισμό και δεν αποκλείεται οι κινητοποιήσεις τους να ενταθούν το επόμενο διάστημα.
sbetsis@imerazante.gr
Συντάκτης: http://www.blogger.com/news/authors.php?author=1431

Ημέρα τση Ζάκυθος – Καθημερινή Εφημερίδα της Ζακύνθουwww.imerazante.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: