Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Αδυναμία χρηματοδότησης Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Από συναδέλφους στο "πρόγραμμα προαγωγής Αυτοβοήθειας" της Θεσσαλονίκης λάβαμε το ακόλουθο δελτίο τύπου το οποίο και αναδημοσιεύουμε:


Θεσσαλονίκη 20/2/2008
Αρ. Πρωτ. 930
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα «Αδυναμία χρηματοδότησης Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας»

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που λειτουργεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από τον Ιανουάριο του 2001. Στα επτά χρόνια λειτουργίας του:
1. έχει παράσχει τις υπηρεσίες του σε 2230 εξαρτημένα άτομα και μέλη των οικογενειών τους.
2. έχει εκπαιδεύσει μεγάλο αριθμό λειτουργών ψυχικής υγείας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης και συνολικότερα των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων
Η χρηματοδότηση του Προγράμματός μας προέρχεται από το Υπουργείο Υγείας, μέσω του Ο.ΚΑ.ΝΑ. Παρόλα αυτά το Πρόγραμμα κινδυνεύει να σταματήσει τη λειτουργία του εξαιτίας της διακοπής της υπογεγραμμένης με σύμβαση χρηματοδότησης εδώ και οκτώ μήνες περίπου, από το Υπουργείο Υγείας (Ο.ΚΑ.ΝΑ)(το ύψος της οφειλής φθάνει στα 80.000 ευρώ). Αυτή η επιλογή του φορέα χρηματοδότησης μας, επιλογή απαξίωσης, αδιαφορίας, ασυνέπειας και ανεπάρκειας να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στην υπογεγραμμένη σύμβαση έχει ως αποτέλεσμα:
• Το πρόγραμμα να οφείλει μεγάλα ποσά σε πιστωτές για τη λειτουργία του
• Να απειλείται άμεσα με έξωση λόγω χρέους έξι μηνών προς τον εκμισθωτή του ακινήτου που στεγάζεται
• Να κινδυνεύει συχνά με διακοπή τηλεφωνικής σύνδεσης και ηλεκτροδότησης
• Το πρόγραμμα να μη μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες για την καθημερινή του λειτουργία και τις μισθοδοσίες του προσωπικού
Επιπλέον, από την πλευρά του Ο.ΚΑ.ΝΑ έχει δηλωθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συνέχισης της χρηματοδότησης και δεν υπάρχει καμία γραπτή δέσμευση για την νέα διετή σύμβαση που έχει αιτηθεί η πλευρά του Α.Π.Θ.(Σεπτέμβριος 2007), παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις από τους υπευθύνους του Ο.ΚΑ.ΝΑ (Ιανουάριος 2008).
Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας αποτελεί το μοναδικό ανοικτό, στεγνό, χωρίς λίστες αναμονής Πανεπιστημιακό θεραπευτικό πρόγραμμα στην βόρειο Ελλάδα που χρηματοδοτείται από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ.
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες το πρόγραμμα λειτουργεί κάτω από άσχημες συνθήκες και σε καθεστώς ανασφάλειας, λόγω της αδυναμίας του Ο.ΚΑ.ΝΑ να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι το Πρόγραμμα παρέχει υπηρεσίες σε 130 περίπου εξαρτημένα άτομα και 70 μέλη των οικογενειών τους, σε μηνιαία βάση, η διακοπή της χρηματοδότησης από τον ΟΚΑΝΑ μας υποχρεώνει σε διακοπή της λειτουργίας του.

Γεωργίου Αλέξανδρος

Συντονιστής Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας
Πληροφορίες: τηλ.2310500477-8

Δεν υπάρχουν σχόλια: