Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Αποσπάσματα από την συζήτηση στην Βουλή για τα Ναρκωτικά




Με ευκαιρία επίκαιρη ερώτηση 26 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ


Η΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ


ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΗ΄Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 41/15/4-2-2008 επερώτηση είκοσι έξι Βουλευτών του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος των κ.κ. Εμμανουήλ Σκουλάκη, Αικατερίνης Περλεπέ-Σηφουνάκη, Μαρίας-Ελίζας Ξενογιαννακοπούλου, Μιλτιάδης Βέρρα, Κωνσταντίνου Γείτονα, Λεωνίδα Γρηγοράκου, Ιωάννη Δριβελέγκα, Πέτρου Ευθυμίου, Ηλία Καρανίκα, Μιχαήλ Καρχιμάκη κά. προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύηης, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Κατά τη συζήτηση της επερώτησης, έχουν ορισθεί ως Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι οι εξής: Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας η υποφαινόμενη, κυρία Νικολαΐδου Βέρα, από το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Λεβέντης και από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό ο Βουλευτής κ. Βαΐτσης Αποστολάτος.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: ...........παραδώσαμε εξήντα τρία κέντρα πρόληψης και στα τέσσερα χρόνια τα φτάσατε εβδομήντα ένα, μετά κόπου. Υπολείπονται άλλα δεκαπέντε που προβλέπονταν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, τα οποία δεν προχωρούν. Ποια είναι η κατάσταση των Κέντρων Πρόληψης σήμερα, κύριοι Υπουργοί; Είναι αποδιοργανωμένα πλήρως. Είναι υπό κατάρρευση. Προχθές, συναντηθήκαμε με το Σωματείο των Εργαζομένων και μας είπαν ότι από τα στοιχεία που έχουν –δεν ξέρω, γιατί δεν τα δίνετε εσείς και σήμερα είναι μια ευκαιρία να μας τα πείτε- ο ΟΚΑΝΑ τους οφείλει 6.000.000 ευρώ από μισθούς του 2007. Έτσι λένε οι εργαζόμενοι. Αν δεν είναι έτσι, πείτε μας επιτέλους ποια είναι η πραγματικότητα. Και μέσα από τη σύγχυση που προσπαθήσατε να δημιουργήσετε όλο αυτό το διάστημα, έχετε αποδιοργανώσει τους εργαζόμενους και τους έχετε αποπροσανατολίσει. Δεν ξέρουν ποιο είναι το μέλλον των Κέντρων Πρόληψης, την ώρα που σας είπα προηγούμενα ότι άρχισαν να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα σε όλες τις περιοχές που λειτούργησαν σωστά αυτά τα Κέντρα Πρόληψης. Μας είχατε πει την άλλη φορά στην επίκαιρη ερώτηση που σας είχαμε υποβάλει, στην επερώτηση, ότι θα διορθώσετε, θα χρηματοδοτήσετε. Και έρχεστε φέτος, κύριε Υπουργέ, και γράφετε στον Προϋπολογισμό του 2008 29 εκατομμύρια ευρώ, αν δεν κάνω λάθος –αν δεν είναι έτσι, διορθώστε με- από 30,7 που ήταν το 2007, δηλαδή 1,7 εκατομμύρια κάτω από τον περσινό Προϋπολογισμό.Πώς θα λειτουργήσετε τις μονάδες; Πώς θα πληρώσετε τους απλήρωτους εργαζόμενους στα κέντρα πρόληψης; Πώς θα στήσετε τις νέες μονάδες, που είναι άκρως αναγκαίο να τις στήσετε σε όλη την Ελλάδα, τουλάχιστον μία σε κάθε υγειονομική περιφέρεια; Και να σας ρωτήσω και κάτι άλλο: πώς θα χρηματοδοτήσετε το ΕΚΤΕΠΝ;ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:…..Εμείς είχαμε την ευκαιρία, γιατί πήγαμε στη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, να μιλήσουμε με τους εργαζόμενους. Μιλήσαμε με τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης. Υπάρχει τεράστια αγωνία αυτή τη στιγμή. Εδώ πέρα τέθηκε και από τους συναδέλφους. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να έχει καταργηθεί στην πράξη το Κέντρο Εκπαίδευσης Στελεχών Πρόληψης. Δεν μπορεί και το είπε ο καθηγητής κ. Κώστας Στεφανής, σε μια Συνέντευξη Τύπου που ήταν πραγματικά έκφραση αγωνίας, να έχει ανασταλεί στην πράξη η λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πρόληψης για τα Ναρκωτικά και ταυτόχρονα να είμαστε υπόλογοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί ο ιμάντας της αλληλοπληροφόρησης που μπορεί πραγματικά να συμβάλει σε μια αποτελεσματική μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, σήμερα να μην μπορεί να λειτουργήσει.


ΕΚΤΩΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ:……Υπάρχει ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής; Φταίει ότι δεν έχουμε εθνικό σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά; Φταίει ότι δεν φτιάξαμε περισσότερες μονάδες πρόληψης; Φταίει ότι δεν στηρίζουμε αυτές τις μονάδες πρόληψης; Φταίει ή όχι; …

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): ……..Όσον αφορά τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, στα οποία αναφερθήκατε, ο ΟΚΑΝΑ στο πλαίσιο της εφαρμογής της εθνικής πολιτικής για την πρόληψη συνέχισε τη δημιουργία νέων Κέντρων Πρόληψης, με στόχο την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ανά την Ελλάδα.Το έτος 2006 δημιουργήθηκαν πέντε νέα Κέντρα Πρόληψης: Στο Επαρχείο Λήμνου, στο Νομό Ευρυτανίας, στο Δήμο Νέας Ιωνίας, στους Δήμους Ιλίου, Πετρούπολης, Καματερού και στους Δήμους Νέας Σμύρνης κι Αγίου Δημητρίου, ενώ το έτος 2007 δημιουργήθηκε ένα ακόμη νέο Κέντρο Πρόληψης στο Νομό Φωκίδας. Το έτος 2007 ο Οργανισμός ενέκρινε επίσης τη δημιουργία τριών νέων Κέντρων Πρόληψης στο Δήμο Αθηναίων, τα οποία θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μέσα στο 2008.
………Για το λόγο αυτό, διαμορφώνουμε τις απαραίτητες διαδικασίες επιλογής και εκπαίδευσης των στελεχών που εργάζονται στο χώρο της πρόληψης και σε συνεννόηση με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, αναβαθμίζουμε τον κύκλο των σχετικών μαθημάτων, με τη δημιουργία κύκλου σπουδών αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των εξαρτησιογόνων ουσιών.
………….

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η κοινωνία που εμείς δημιουργήσαμε, που είναι αυτή που δημιουργεί τις προϋποθέσεις, για να υποχωρήσουν τελικά οι νέοι; Η ανεργία, η έλλειψη χρημάτων, το άγχος και η αβεβαιότητα για το αύριο, η ανία, οι γονείς που είτε δεν έχουν χρόνο είτε είναι πολύ κουρασμένοι, για να συζητήσουν για τα παιδιά, η εγκληματικότητα που προβληματίζει και που προβάλλεται, βεβαίως, από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η αποκάλυψη μεγάλων σκανδάλων, η ανηθικότητα της κοινωνίας, η απαξίωση των πάντων είναι αυτά που αποτελούν τη ροπογεννήτρια δύναμη, που σπρώχνει τους νέους που είναι περισσότερο ευαίσθητοι, για να υποχωρήσουν, για να ενδώσουν και για να επιλέξουν τη φυγή με τον κίνδυνο της καταστροφής. Και φυσικά, δεν αντιλαμβάνονται πως, όταν στιγμιαία φεύγουν από την πραγματικότητα, αυτή η πραγματικότητα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, ακόμη πιο μαύρη!Γι’ αυτό επιμένω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι έχουμε όλοι ευθύνες, όσοι αδιαφορούμε, όσοι αδρανούμε, όσοι κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Επί τέσσερα χρόνια παρακολουθούμε την επικοινωνιακή καταιγίδα της Κυβέρνησης σχετικά με το δήθεν ενδιαφέρον της για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Ποιο είναι το αποτέλεσμα, όμως, στην πραγματικότητα; Ουδεμία ολοκληρωμένη πολιτική αναπτύχθηκε. Έχουμε τρομακτική έξαρση του προβλήματος. Έχουμε διαρκή υποχρηματοδότηση των μονάδων και όλων των προγραμμάτων πρόληψης, καταστολής, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης

ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑϊΔΟΥ( Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής):…Γίνεται μία προσπάθεια παγίωσης της αντίληψης πως πρόληψη σημαίνει μόνο ενημέρωση, συμβουλευτική και ευαισθητοποίηση, αφού η καμπάνια πρόληψης που προβλέπεται έχει σα στόχο μόνο την καμπάνια στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την ένταξη των κέντρων πρόληψης στο ΕΣΥ. ……………Μάλιστα σε σχέση με τους εργαζόμενους σε όλες τις δομές που λέτε ότι αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» όλου του συστήματος και όλων των δομών, είναι κοροϊδία να μιλάμε για πρόνοια όταν εργάζονται με τις γνωστές σχέσεις εργασίας, όταν μένουν για μήνες απλήρωτοι και όταν είναι σε μία συνεχή κινητοποίηση το τελευταίο διάστημα…………….


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ:…………Εδώ, όμως, τι κάναμε, κύριε Υπουργέ; Κλείσαμε το Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης με την πολιτική μας. Δεν το ενισχύουμε. Στερούμε από προσωπικό όλα αυτά τα Κέντρα. Δεν τα χρηματοδοτούμε και, αν θέλετε, δεν απορροφούμε και τα κονδύλια που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ανικανότητα δική μας και υπάρχουν ευθύνες στο Υπουργείο, έτσι όπως έχει λειτουργήσει ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο.
ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ: …………..Δεν υπάρχουν αρκετά και τουλάχιστον επαρκώς επιστημονικά στελεχωμένα κέντρα πρόληψης. Δεν θέλω να είμαι επαναληπτικός. Πράγματι η αφορμή στην επερώτηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για μένα ήταν ότι στον Πειραιά δεν υπάρχει ούτε ένα κέντρο. Και στον Πειραιά το πρόβλημα είναι μεγάλο.Επειδή πιστεύω –και το ξέρουμε όλοι και σας το αναγνωρίζουμε- ότι είστε το ον που λέμε με στόφα da protagonista, αν το πάρετε προσωπικά, θα είναι ίσως το μεγαλύτερο έργο που μπορείτε να κάνετε στη χώρα τούτη, για να έχει μέλλον και να το αντιμετωπίσει με έναν τρόπο.(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ:……….. Αυτή ήταν η εθνική πολιτική, την οποία ακολουθούσαμε εμείς και στα προγράμματα πρόληψης, τα οποία εμείς αυτοσχεδιάσαμε, ναι και το ξέρετε πολύ καλά εσείς, γιατί αυτοσχεδιάσαμε και στο Δήμο σας. Ως Δήμαρχος τότε της Αθήνας, ο ομιλών, μαζί με τη Μαίρη τη Μαγιώρη, τη μετέπειτα Ευρωβουλευτή, στήσαμε τα τέσσερα κέντρα πρόληψης στο Δήμο σας. Αυτοσχεδιάζοντας, μιλήσαμε για αυτοργάνωση των τοπικών κοινωνιών και σας προκαλώ, κύριε Υπουργέ, επιτέλους πείτε μας, συμφωνείτε με τη φιλοσοφία αυτή; Εάν συμφωνείτε, ελάτε να συνεχίσουμε τα κέντρα πρόληψης. Εάν δεν συμφωνείτε, πάψτε να απογοητεύετε τους εργαζόμενους με αυτά που λέτε κάθε τόσο. Τι μπερδέψατε τώρα τα οικονομικά; Τι οικονομικά; Έχετε τίποτα να πείτε; Εάν έχετε κάτι να πείτε, πείτε το. Εάν υπάρχουν ατασθαλίες, εάν υπάρχουν εν πάση περιπτώσει προβλήματα οικονομικά, πείτε το. Μου λέτε για το παρελθόν. Ποιό παρελθόν; Ότι έχετε να πείτε, πείτε το. Τέσσερα χρόνια δεν βρήκατε τίποτα να πείτε και τώρα πετάτε εδώ, ως συνήθως, «οικονομικά». Τι οικονομικά;
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:…………Πρώτα απ’ όλα, δεν ακούσαμε καμία δέσμευση, κύριε Πρόεδρε, για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πρόληψης για τα Ναρκωτικά. Δεν ακούσαμε καμία δέσμευση, για να επαναλειτουργήσουν τα κέντρα πρόληψης που έχουν προβλήματα σε όλη τη χώρα και τέλος το Κέντρο Εκπαίδευσης Στελεχών Πρόληψης. Θα περιμέναμε έστω και στη δευτερολογία του κυρίου Υπουργού να έχουμε μία πιο σαφή απάντηση σε όλα αυτά τα ζητήματα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ :(….Ο Υπουργός αν και ρωτήθηκε επίμονα δεν ανέφερε τίποτα στην δευτερολογία του για τα Κ.Π.)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν υπάρχει συναίνεση, κύριε Υπουργέ, στην κυβερνητική άρνηση, στην άρνηση της Κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση της πολιτικής για τα ναρκωτικά και για τα κέντρα της πρόληψης. Δεν υπάρχει συναίνεση στην άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών. Εσείς μπορεί να είχατε τις καλύτερες των προθέσεων. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να βεβαιώσετε το Σώμα πως ό,τι ζητήσατε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για τη χρηματοδότηση της πολιτικής για τα ναρκωτικά το πήρατε;
……………Και επιπλέον, αναφέρθηκαν οι κύριοι συνάδελφοι στις πρωτομιλίες τους στα οφειλόμενα από τον ΟΚΑΝΑ προς τα κέντρα πρόληψης που ξεπερνούν τα 6.000.000 ευρώ, όπως επίσης τα οφειλόμενα από το Υπουργείο Εσωτερικών που ανέρχονται σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα στη λειτουργία των κέντρων; Ποιό είναι το αποτέλεσμα; Είναι ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, οι οποίοι παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι και βεβαίως αυτήν τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα για τη στοιχειώδη κάλυψη των λειτουργικών αναγκών. Στην πραγματικότητα, για να είμαστε σαφείς και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, οδηγείτε τα κέντρα στο κλείσιμο, είτε με την επιλογή σας είτε δια της αδυναμίας σας και βεβαίως δια της ανικανότητας της Κυβέρνησης να επιλέξει και να χρηματοδοτήσει τις επιλογές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: