Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2008

Ανοιχτή Επιστολή των Εργαζόμενων Στο Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» της Ηγουμενίτσας (Νομός Θεσπωρτίας)


Τα Κ. Π. του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι οι κύριοι φορείς που εφαρμόζουν προγράμματα πρωτοβάθμιας πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στην Ελλάδα.
Τα Κέντρα διανύουν την πιο κρίσιμη περίοδο από την έναρξη λειτουργία τους, καθώς τα περισσότερα από αυτά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, χωρίς καμιά προοπτική διαχείρισης της κρίσης από την πολιτεία.
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα λιτότητας και παραγκωνισμού που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Πρόληψης (72 στο σύνολό τους), τόσο σε επίπεδο εργασιακό όσο και να σας εκθέσουμε την ανησυχία μας σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης για την πρόληψη γενικότερα.
Η λειτουργία των περισσοτέρων Κ.Π. έχει μια πορεία 15 χρόνων και πλέον στην Ελλάδα και καθώς το έργο τους κρίθηκε πρωτοπόρο και αποτελεσματικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το ένα γεννιόταν μετά το άλλο.
Αυτή την στιγμή τα Κέντρα Πρόληψης, διανύουν την πλέον κρίσιμη περίοδο, μεγάλων θεσμικών και οικονομικών δυσκολιών .
Η έλλειψη χρηματοδότησης, έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή εξαθλίωση πολλούς συναδέλφους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης, που δεν μπορούν ν΄ αντιμετωπίσουν πλέον βασικές λειτουργικές δαπάνες όπως η θέρμανση, το τηλέφωνο και η καθαριότητα, ενώ σε άλλα υπάρχουν εργαζόμενοι απλήρωτοι για μήνες.
Επιπλέον, η παύση λειτουργίας των εκπαιδευτικών κέντρων( ΕΠΙΨΥ ΕΚΤΕΠΝ) που υποστήριζαν το έργο των στελεχών πρόληψης, καθώς και η μη δυνατότητα συνεργασίας με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς εμποδίζει και την δυνατότητα ενημέρωσης, ανταλλαγής πληροφοριών, εκπαίδευσης σε νέες μεθόδους, με αποτέλεσμα την απομόνωση των προγραμμάτων μας από τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα.
Όλα τα παραπάνω συνδιαμορφώνουν μια εικόνα εγκατάλειψης της πρωτογενούς πρόληψης. Τόσο τα Δ.Σ. των Κέντρων Πρόληψης όσο και το σωματείο εργαζομένων σε αυτά, έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να συζητήσουν τα παραπάνω προβλήματα με τους αρμόδιους φορείς, αλλά δυστυχώς ο ένας «αρμόδιος» παραπέμπει στον άλλον, κανένας δεν παίρνει καμία ευθύνη. Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ μέχρι τώρα δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις για το πότε θα εξοφλήσει το χρέος της (πάνω από 6 εκ. ευρώ), ενώ από την άλλη η χρηματοδότηση από τους Κεντρικού Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων και Κοινοτήτων είναι επισφαλής. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν εγκρίνει χρηματοδότηση με το αιτιολογικό ότι δεν εξοφλεί τα χρέη του ο ΟΚΑΝΑ.
Ο ΟΚΑΝΑ μας παραπέμπει στο Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Οικονομικών και πάει λέγοντας.
Τα προβλήματα έχουν φτάσει ήδη και στο Κ. Π. «ΑΡΙΑΔΝΗ» ,παρά τις προσπάθειες του Δ.Σ. καθώς οι εργαζόμενοι εργάζονται δύο μήνες χωρίς να πληρώνονται.

Το Δ.Σ. του Κ. Π. «ΑΡΙΑΔΝΗ» και οι τοπικοί φορείς (Δήμος Ηγουμενίτσας και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) φρόντισαν να καταβάλουν τις οικονομικές εισφορές τους, αυτό δεν είναι αρκετό ώστε να λυθούν τα προβλήματα.

Φαίνεται πλέον καθαρά ότι δεν έχουν κανένα σκοπό οι «υπεύθυνοι» να κινητοποιηθούν για αυτή την κατάσταση. Φαίνεται ότι η πολιτεία προσπαθεί να αποσιωπήσει το πρόβλημα, μη παίρνοντας καμία θέση για το μέλλον της πρωτοβάθμιας πρόληψης για τα ναρκωτικά: Ο ΟΚΑΝΑ ΚΑΙ Ο Υπουργός Υγείας
H επιστολή δημοσιεύτηκε στον Τοπικό Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: