Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009

Πρόταση για το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Στις 13/01/2009 λάβαμε από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. και τον πρόεδρό του κ. Φωτεινόπουλο, μια επιστολή στα πλαίσια της επικοινωνίας του μαζί μας.
Σ’ αυτή την επιστολή όπως όλοι θα διαβάσατε, ο κ. Φωτεινόπουλος μας εύχεται κατ’ αρχάς προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.
Εμείς θα θέλαμε να τον ρωτήσουμε πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτό όταν όλοι μας ζούμε με την αβεβαιότητα του αν θα πάρουμε το μισθό μας τον επόμενο μήνα ,για όσους πληρώνονται ακόμα, για να μην ξεχνάμε τους συναδέλφους που έχουν κάποιους μήνες να πάρουν το μισθό τους, ώστε να μπορούμε να είμαστε εντάξει στις προσωπικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις μας.
Ο κος πρόεδρος λέει επίσης ότι είναι βέβαιος πως το 2009 οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν και θα εξασφαλιστεί η δημιουργική και απρόσκοπτη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης.
Δεν μας είπε όμως ΠΩΣ θα γίνει αυτό.
Αν κρίνουμε από το προηγούμενο διάστημα, τα ευχολόγια δεν γέμισαν τα ταμεία μας, αλλά ούτε και τα προβλήματά μας έλυσαν. Τώρα γιατί να γίνει; Τι άλλαξε;
- Δεν έχει υπογραφεί η νέα πενταετής σύμβαση του Υπουργείου εσωτερικών και του Υπουργείου Υγείας.
- Δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη ΚΩΔΙΚΟΣ για τα Κέντρα Πρόληψης σχετικά με τη χρηματοδότησή τους από το Υπουργείο Υγείας μέσω Ο.ΚΑ.ΝΑ.
- Ο Ο.ΚΑ.ΝΑ.δεν έχει ακόμη αποδώσει το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ που χρωστάει συνολικά στα Κέντρα Πρόληψης, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί μας να μένουν απλήρωτοι εδώ και αρκετούς μήνες.
- Το εργασιακό πλαίσιο και οι μισθοί των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης είναι σαφώς κατώτερα από αυτό που προβλέπουν τα προσόντα τους και οι συλλογικές συμβάσεις.
Αντί για ευχολόγια λοιπόν θα προτιμούσαμε να αναφερθεί συγκεκριμένα στα βήματα που προτίθεται να κάνει ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. ώστε να επιλυθούν οριστικά τα οικονομικά και θεσμικά μας ζητήματα.
Για ποια προσωπική και οικογενειακή ευτυχία μιλάει ο κος Φωτεινόπουλος όταν τόσο καιρό τώρα μας εμπαίζει, μας κρατάει σε ομηρία, προσπαθεί να μας βάλει στη θέση του ζητιάνου και καταρρακώνει την αξιοπρέπειά μας;
Τα Κέντρα Πρόληψης συνεχίζουμε τις δράσεις μας, προσπαθώντας να αντλήσουμε τις δυνάμεις από μας τους ίδιους και από αυτό που μας επιστρέφει η κοινότητα, η οποία έχει αξιολογήσει το έργο μας θετικά, προστρέχει όλο και περισσότερο σ’ αυτό και το στηρίζει.
Μέσα σ’ όλο αυτό το κλίμα της εργασιακής μας ανασφάλειας και απομόνωσης από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ., μας ζητείται να συλλέξουμε και να στείλουμε στοιχεία για τις υλοποιηθείσες κατά το 2008 παρεμβάσεις Πρόληψης στο ΕΚΤΕΠΝ, για να ενταχθούν στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση των Ναρκωτικών στην Ελλάδα, που κατατίθεται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία.
Αλήθεια, το EMCDDA γνωρίζει την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Κέντρα Πρόληψης στην Ελλάδα με αποκλειστική ευθύνη του Ο.ΚΑ.ΝΑ.; Τα Κέντρα Πρόληψης των οποίων το έργο εξείρε στην Ετήσια Έκθεσή του για το 2006 και στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται:
“Η Ελλάδα και η Αυστρία πρωτοστατούν στο καθορισμό προδιαγραφών για τη πιστοποίηση υπηρεσιών Πρόληψης και ειδικών του τομέα Πρόληψης.”
Τέλος αναφέρεται πως η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης στην Ελλάδα από το 1998 έως το 2004, έχει συμβάλλει στη μείωση της χρήσης:
9% στο πληθυσμό από 18 – 24 ετών
3,9% στο πληθυσμό από 12 – 64 ετών
Πώς είναι λοιπόν δυνατόν ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. απ’ τη μια να μη θεωρεί το έργο μας τόσο αξιόλογο ώστε να το στηρίξει και από την άλλη να ζητάει στοιχεία γι’ αυτό με σκοπό να το διαφημίσει ως έργο του.
Εμείς οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης αντιδρώντας σ’ αυτή την εξευτελιστική πολιτική και απαξίωση των Κέντρων Πρόληψης από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. απαντούμε:
Όταν ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. αποφασίσει να πάρει θέση απέναντι στα ουσιαστικά προβλήματα που απειλούν την επιβίωσή των Κέντρων Πρόληψης και το αποδείξει αυτό και έμπρακτα, τότε και μόνο τότε μπορεί όχι μόνο να ζητήσει από μας τα στοιχεία της δουλειάς μας, αλλά και να τα απαιτήσει και να τα αξιολογήσει.
Και τότε μόνο μπορεί ,όχι μόνο να προσδοκά σε μια γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία, αλλά να την έχει εξασφαλισμένη εκ’ προοιμίου.
Να διευκρινίσουμε εδώ, ότι η άρνησή μας να στείλουμε στοιχεία για τις υλοποιηθείσες δράσεις μας στο ΕΚΤΕΠΝ, ουδεμία αμφισβήτηση προς το ΕΚΤΕΠΝ και το καθ’ όλα σημαντικό έργο του συνιστά. Θεωρούμε ότι είμαστε και θα πρέπει να συνεχίσουμε ως αλληλοσυμπληρούμενες δομές και αν λυθούν τα προβλήματά μας με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. θα συνεχίσουμε την αγαστή συνεργασία μας, όπως και στο παρελθόν.
Σ’ αυτή όμως τη δύσκολη και αβέβαιη φάση της πορείας των Κέντρων Πρόληψης, ας μας επιτραπεί προτεραιότητά μας να είναι η ΕΠΙΒΙΩΣΗ μας.

Oι εργαζόμενοι από τα Κέντρα Πρόληψης των Νομών: Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Σάμου & Άρτας
των Δήμων Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΄΄ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ" ΤΗΣ ΚΩ
EΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ "ΣΤΑΘΜΟΣ" ΔΗΜΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ- ΜΟΣΧΑΤΟΥ- ΤΑΥΡΟΥ
Η επιστημονική ομάδα του Κ.Π. ΑΛΚΥΟΝΗ του Ν. Ευρυτανίας
Οι εργαζόμενοι του Κ.Π. Νομού Φωκίδας
Η Επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Ηλιούπολης - Υμηττού
Η ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΑΡΙΑΔΝΗ» ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Οι Εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Ν. Ηλείας
Η ομάδα Εργαζομένων του Κέντρου Πρόληψης Ν. Ροδόπης ΄΄ΟΡΦΕΑΣ΄΄
Οι εργαζόμενοι του Κ.Π. Αχαρνών - Θρακομακεδόνων
Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης "Δίοδος" Ρόδος
Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης "Ίριδα"
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΣΕΙΡΙΟΣ» (2 Κ.Π.)
Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης "Αργώ", των Δήμων Χολαργού & Αγ. Παρασκευής
Η Επιστημονική Ομάδα του Κ.Π. «ΔΙΟΛΚΟΣ» ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Οι εργαζόμενοι στο Κ.Π. Κέρκυρας
Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν.Κεφαλληνίας
Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Λευκάδας
Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Νομού Αρκαδίας
Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Νομού Χίου
Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Ν. Γρεβενών (Συμφωνούμε επίσης με την πρόταση του Δικτύου Κεντρικής Μακεδονίας για κοινοποίηση των λόγων της συγκεκριμένης ενέργειας σε ΕΚΤΕΠΝ και Ευρωπαικό Παρατηρητήριο).
Τα στελέχη των Κέντρου Πρόληψης Αργυρούπολης @ Αλίμου (να γίνει μία συνεννόηση με το ΕΚΤΕΠΝ και να σταλούν ενημερωτικά έγγραφα προς Ευρωπαϊκή Ένωση και όπου χρειάζεται προκειμένου να επεξηγηθεί και να ενισχυθεί η προσπάθειά μας.) (2 Κ.Π.)
Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ Κ.Π. ΠΡΟΝΟΗ (ΠΑΡΟΛ' ΑΥΤΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΑΣ ΤΟΣΟ ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΕΚΤΕΠΝ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ.)
Η επιστημονική ομάδα του Κ.Π. «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» (τα ερωτηματολόγια κατ’ αρχήν πρέπει να συμπληρωθούν. Είναι σημαντικό σ’ αυτή τη φάση τόσο να αποτυπωθεί το έργο μας, όσο και να μη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το γεγονός της μη συμπλήρωσής τους με οποιοδήποτε τρόπο εις βάρος μας. Όμως να μη δοθούν στον ΟΚΑΝΑ, αλλά στο σωματείο. Επιπλέον προτείνουμε να βρεθεί ένας τρόπος να δημοσιοποιηθεί αυτό το έργο που αποτυπώνεται στα ερωτηματολόγια (εκτός ΟΚΑΝΑ και ΕΚΤΕΠΝ) και βέβαια συμφωνούμε με την πρόταση των συναδέλφων της Κεντρικής Μακεδονίας για δημοσιοποίηση της αντίδρασης, τόσο με συνέντευξη τύπου στο ΕΚΤΕΠΝ, όσο και αποστολή επιστολής στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο και στα παρατηρητήρια των άλλων χωρών καθώς και ενημέρωση των ευρωβουλευτών….καθώς και ενημέρωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα ναρκωτικών. Το θέμα των ερωτηματολογίων των ΕΚΤΕΠΝ είναι μια καλή δυνατότητα να ασκήσουμε πίεση.)
Με κάποιες παρατηρήσεις και προϋποθέσεις συμφωνεί
ΔΙΚΤΥΟ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (7 Κ.Π.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: