Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

«Αποχωρεί ο Δήμος Κω από την αστική εταιρία «Ιπποκράτης» Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών»


ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ

Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

                                                                                      22/01/2009

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους κκ.

Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

 

Θέμα: «Αποχωρεί ο Δήμος Κω από την αστική εταιρία «Ιπποκράτης» Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών»

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω της 17ης Ιανουαρίου 2009 αποφασίστηκε η αποχώρηση του Δήμου από την αστική εταιρία «Ιπποκράτης» Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών. Από τους δήμους που στηρίζουν τα 72 κέντρα πρόληψης στην Ελλάδα, ο Δήμος Κω είναι ο πρώτος που λαμβάνει τέτοια απόφαση.

Τον περασμένο Νοέμβριο το Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας ζήτησε τη συνέχιση της λειτουργίας των κέντρων πρόληψης σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ μέσα από τη νέα πενταετή προγραμματική σύμβαση με την προϋπόθεση βέβαια ότι η Πολιτεία θα ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Η Πολιτεία μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις. Νέα πενταετής προγραμματική σύμβαση δεν έχει ακόμη υπογραφεί, στον προϋπολογισμό του 2009 δεν υπάρχει ξεχωριστός κωδικός για τα κέντρα πρόληψης όπως είχε δηλώσει ο υφυπουργός υγείας τον Οκτώβριο και τα χρέη του ΟΚΑΝΑ προς τα κέντρα πρόληψης όχι μόνο συνεχίζουν να υπάρχουν αλλά διογκώνονται.

Πριν ένα μήνα η Δημοτική Αρχή της Κω είχε αναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα αποχωρήσει από το κέντρο πρόληψης, επικαλούμενη αδυναμία να σηκώνει το οικονομικό βάρος λειτουργίας του με δεδομένα τα χρέη από την πλευρά του ΟΚΑΝΑ.

Με την αποχώρηση του Δήμου είναι πιθανό να κλείσει το συγκεκριμένο κέντρο πρόληψης στην Κω, καθώς οι υπόλοιποι εταίροι – φορείς της τοπικής κοινωνίας – είναι ακόμη πιο αδύνατοι.

Να σημειωθεί, ότι οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου Κέντρου Πρόληψης είναι απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες, ενώ τώρα έχει γίνει επίσχεση εργασίας

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

·        Είναι ενήμεροι για την παραπάνω δραματική εξέλιξη;

·        Τι μέτρα θα λάβουν προκειμένου να μη σταματήσει η λειτουργία της αστικής εταιρίας «Ιπποκράτης» Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών στην Κω;

·        Γιατί δεν συμπεριλήφθηκε ξεχωριστός κωδικός για τα κέντρα πρόληψης στον προϋπολογισμό του2009;

·        Πότε θα υπογραφεί η νέα πενταετής προγραμματική σύμβαση η οποία έπρεπε να ισχύσει την 01/01/09;

·        Τι μέτρα θα λάβουν για την άμεση καταβολή των χρεών του ΟΚΑΝΑ στα κέντρα πρόληψης και για την αποδέσμευση χρημάτων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να μην ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι το παράδειγμα του Δήμου Κω;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

 

Γρηγόρης Ψαριανός

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: