Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


ΚΥΡΙΑΚΗ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009.

ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8058616


[..........] Η ομιλία του πρωθυπουργού έδειξε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει σαφείς προτεραιότητες, ισχυρή πολιτική βούληση και σχέδιο άμεσων πρωτοβουλιών από τις πρώτες 100 μέρες στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας. [……….] Αυτή λοιπόν είναι η δέσμευσή μας για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με δημόσιο χαρακτήρα, ενιαία δομή, δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, προσβασιμότητα σε όλους, αναβαθμισμένη πρόληψη, διαφάνεια και λογοδοσία παντού. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θέτουμε δέκα μεγάλες προτεραιότητες.

[……….] Προτεραιότητα ένατη. Ψυχική υγεία και εξαρτήσεις. Τομέας όπου υπάρχουν τρομακτικά προβλήματα. Και θέλω να είμαι δίκαιη και να πω διαχρονικά προβλήματα στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Η αλήθεια είναι ότι είναι εικόνες που αμαυρώνουν τη χώρα μας. Χρειάζεται επομένως να επιταχύνουμε τους ρυθμούς. Χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προληπτική δράση, στην ολοκλήρωσή της αποασυλοποίησης, στη υποστήριξη των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και στις οικογένειές τους, που σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο βάρος, στην καταπολέμηση του στίγματος, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος όσον αφορά τα ζητήματα της ψυχικής υγείας. Και βέβαια το μεγάλο θέμα των ναρκωτικών. Η μεγάλη αυτή κοινωνική μάστιγα που αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός. Κι εδώ δεν χωράει μικροπολιτική. Εδώ χρειάζεται ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Απαιτείται βούληση, απαιτείται πραγματικά να αντιμετωπίσουμε τις προκαταλήψεις. Αλλά απαιτούνται όμως και οι πόροι, απαιτείται η χρηματοδότηση, η στήριξη των κέντρων πρόληψης που είναι στον αέρα, οι εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται. Πρέπει και δεσμευόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση να ενισχυθούν τα κέντρα πρόληψης, να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα του κάθε χρήστη για θεραπεία, να εκσυγχρονιστεί επιτέλους η νομοθεσία για τα ναρκωτικά, να υπάρχει η αντίστοιχη ενημέρωση, συμμετοχή με τους κοινωνικούς φορείς και η αντίστοιχη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση.

[..........] Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας ήδη από τις πρώτες 100 μέρες. Δεσμευόμαστε απέναντι στη Βουλή, απέναντι στον ελληνικό λαό ότι θα κάνουμε πράξη τη μεγάλη τομή για την Υγεία και την Κοινωνική Αλληλεγγύη που τόσο έχει ανάγκη σήμερα ο ελληνικός λαός.

Σας ευχαριστώ πολύ».

[Σ.Ιστ. Διαβάστε σχετικές αναφορές για την "ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης" στις ιστοσελίδες των:
1). "ΤΑ ΝΕΑ", http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4541697
2)."Ημερησία", http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=18877141
3)."Reporter.gr", http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=226283
4)."Healthview", http://www.healthview.gr/node/14552 από όπου μπορείτε να κατεβάσετε και την τοποθέτηση της Υπουργού σε μορφή κειμένου doc.]



Δεν υπάρχουν σχόλια: