Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2009

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. ΣΑΜΟΥ.

Πρωτοβουλία πολύ θετική για όλους μας...


ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Εμείς οι εκπρόσωποι των φορέων του νομού Σάμου, οι οποίοι συναπαρτίζουν την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κέντρο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας Νομού Σάμου «Φάρος»,συγκεντρωθήκαμε σε Γενική Συνέλευση στη Σάμο στις 14 Οτωβρίου 2009 και αφού ενημερωθήκαμε για τις δράσεις του «Φάρου», τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, τόσο αυτός όσο και τα άλλα Κέντρα Πρόληψης καθώς και τις ενέργειες του Δ.Σ. για την αντιμετώπιση τους και αφού συζητήσαμε σχετικά με την Πρόληψη των Εξαρτήσεων, αλλά και γενικότερα για την Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας, καταλήξαμε στο παρακάτω Ψήφισμα:

Θεωρούμε ύψιστης σημασίας για τον Νομό μας την ύπαρξη του Κέντρου Πρόληψης «Φάρος», το οποίο απλώνοντας τη δράση του σε όλο το νομό, στηρίζει γονείς και εκπαιδευτικούς στο ρόλο τους, δημιουργεί ευκαιρίες για την Προαγωγή της Επικοινωνίας ανάμεσα σε ενήλικες και νέους, στηρίζει και εκπαιδεύει όλη την κοινωνία ώστε να μη στέκεται άβουλη και άπραγη μπροστά στο πρόβλημα των Ναρκωτικών και τέλος με τον συμβουλευτικό του ρόλο παρεμβαίνει έγκαιρα σε περιπτώσεις που υπάρχουν ψυχο-κοινωνικές δυσκολίες, πριν αυτές εξελιχθούν σε ψυχολογικές διαταραχές. Γι' αυτό απαιτούμε:

- Την αποπληρωμή των οφειλών στον «Φάρο» τόσο από το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ, όσο και από την ΚΕΔΚΕ- Υπουργείο Εσωτερικών.
- Την πάγια χρηματοδότηση, αρχής γενομένης από το 2010 του «Φάρου» και όλων των Κέντρων Πρόληψης απευθείας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό τουλάχιστον μέχρι το ύψος των ανελαστικών προύπολογισμένων και εγκεκριμένων από τον ΟΚΑΝΑ εξόδων του.
- Την νομοθέτηση ενός θεσμικού καθεστώτος που θα κατοχυρώνει τα κέντρα πρόληψης, την υποχρέωση του κράτους για πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση, τη μονιμότητα των στελεχών τους και τη σχέση συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς τους.
- Να διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο από το Υπουργείο Παιδείας η πρόσβαση των Κέντρων Πρόληψης στα σχολεία και η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.


Θεωρούμε επίσης, ότι η Πρόληψη λειτουργεί αποτελεσματικότερα όταν αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου δικτύου υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας που καλύπτουν και τα τρία επίπεδα παρέμβασης (Πρόληψη – Θεραπεία- Αποκατάσταση). Γι' αυτό είναι αναγκαίο το πλέγμα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Νομού να συμπληρωθεί άμεσα με μια οργανωμένη Ψυχιατρική Κλινική στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σάμου και με ένα ειδικό Ιατρείο Πρώτων Βοηθειών για Τοξικοεξαρτημένους.
Τέλος θεωρούμε απαράδεκτο και προσβλητικό τον τρόπο που μεταφέρονται από αστυνομικά όργανα οι ψυχικά ασθενείς σε κρίση σε ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας και αυτό οφείλεται στο γεγονός της μη ύπαρξης οργανωμένης υποδομής στο νομό για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων.

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου
Ι. Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας & Κορσεών
Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου
Δήμος Βαθέος Σάμου
Εργατικό Κέντρο Σάμου
ΕΛΜΕ Σάμου
Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου
Οδοντιατρικός Σύλλογος Σάμου
Σύλλογος Οικογενειών και Εθελοντών για την Ψυχική Υγεία Νομού Σάμου
Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα «Ομόνοια»
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ενιαίου Λυκείου Σάμου
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΕΠΑΛ- Μαυρογένειου Λυκείου Σάμου
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Βαθέος Σάμου
Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βαθέος Σάμου
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Πυθαγορείου

Το ψήφισμα θα προταθεί για συνυπογραφή σε όλους τους κοινωνικούς φορείς του Νομού Σάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: