Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Επικίνδυνη πολιτική με... υποκατάστατα ζωής

Σε μια περίοδο που όλα τα στοιχεία και η διεθνής εμπειρία συγκλίνουν υπέρ της επιδείνωσης του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης στη χώρα μας, γίνεται πιο έντονη η απαίτηση για τη λήψη μέτρων ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Αντί όμως να προωθηθούν μέτρα ουσιαστικής βοήθειας σε χρήστες, απεξαρτημένους και στις οικογένειές τους, η κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) κινείται στη λογική της διαχείρισης του προβλήματος, «προσφέροντας» υποκατάστατα ζωής και δικαιωμάτων. Ετσι, προσανατολίζεται στη συνταγογράφηση υποκατάστατων από ιδιώτες γιατρούς και σε υποκατάστατα της ανεργίας («κοινωνικές επιχειρήσεις») αντί για μόνιμη και σταθερή δουλειά ως βασικό στοιχείο της κοινωνικής επανένταξης. Στο δικαίωμα για μόρφωση και εκπαίδευση απαντάει με το υποκατάστατο της κατάρτισης. Υποκαθιστά το δικαίωμα για θεραπεία και απεξάρτηση με συντήρηση και την ανάγκη πρόληψης με μια τυπική... ενημέρωση.

Στις 6 Ιούλη πραγματοποιήθηκε διυπουργική συνάντηση - υπό τον πρωθυπουργό - για το θέμα των ναρκωτικών, όπου ανακοινώθηκαν με ασάφεια «δράσεις και πρωτοβουλίες» που αφήνουν πολλά ερωτήματα και εύλογες ανησυχίες.

Η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στην «ανάγκη εκμηδενισμού της λίστας αναμονής στα προγράμματα υποκατάστασης». Οι λίστες αναμονής των προγραμμάτων μεθαδόνης - που με ευθύνη της πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων αφέθηκαν να διογκωθούν για να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια επικοινωνιακά και να αποπροσανατολίσουν από την ουσία του προβλήματος των εξαρτήσεων - επιστρατεύονται τώρα ως το κύριο επιχείρημα για να ανοίξουν οι πόρτες στην εμπορευματοποίηση και εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου με την εισχώρηση ιδιωτών και στο χώρο της τοξικοεξάρτησης. Είναι φανερό (εξάλλου αποτελεί και παλαιότερη πρόταση πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του σημερινού πρωθυπουργού) ότι αυτό που επιδιώκεται σε πρώτη φάση είναι η είσοδος, από την πίσω πόρτα, του ιδιωτικού τομέα στη φαρμακευτική υποκατάσταση, είτε με την αδειοδότηση λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών, είτε με τη δυνατότητα συνταγογράφησης από ιδιώτη γιατρό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μόνο μερικές από τις αρμοδιότητες - όπως εξαγγέλθηκαν μετά τη διυπουργική συνάντηση - που αναλαμβάνουν τα δέκα υπουργεία:

Το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στη σύσταση 2 Κέντρων Πρόληψης στους Νομούς Δράμας και Λασιθίου, «ώστε να καλυφθούν όλοι οι νομοί της χώρας». Τα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) είναι το μοναδικό έργο πρόληψης των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που λειτουργούν χάρη στην αυτοθυσία, στην ευσυνειδησία και στο πείσμα των εργαζομένων, καθώς τα ΚΠ «πνίγονται» στα χρέη, «σκοντάφτουν» στην υποχρηματοδότηση, κινδυνεύουν με λουκέτο. Εξάλλου, το έργο της πρόληψης δεν τελειώνει με δύο επιπλέον Κέντρα, τα οποία μάλιστα θα ασφυκτιούν οικονομικά κι αυτά - όπως και τα υπόλοιπα 72 -, θα λειτουργούν μ' ένα θεσμικό πλαίσιο που υποθηκεύει το μέλλον τους. Προετοιμάζεται το έδαφος ώστε άλλη μια αρμοδιότητα του κράτους να μεταφερθεί στην τοπική διοίκηση, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει να πετάξει το μπαλάκι για τη «διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των Κέντρων Πρόληψης» στον ...«Καλλικράτη».
.
[.......]
.
«Ενημέρωση και προβολή θεμάτων που σχετίζονται με την πρόληψη μέσα από τα δημόσια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις για την ουσιαστική και συμβολική ενίσχυση της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης», αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Για άλλη μια φορά η πρόληψη ταυτίζεται με την ενημέρωση και με αποσπασματικές δράσεις. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή, προκειμένου να αποσιωπηθεί ότι πρόληψη - κοινωνική επανένταξη σημαίνει ουσιαστικά μέτρα για ζωή με δικαιώματα στην Υγεία, στην Παιδεία, στην εργασία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό.
.
Αναδημοσίευση από το:
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: