Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Από το "ΕΘΝΟΣ"


Προτεραιότητα η αντιμετώπιση των ναρκωτικών
Γ. Παπανδρέου: Ωρα αλληλεγγύης



Στήριξη στον εξαρτημένο, με συμπαράσταση και όχι ποινικοποίηση του χρήστη, είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της εξάρτησης.

Τη δήλωση έκανε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης για την κατάρτιση εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ιλιον.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης», σημειώνοντας ότι το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής: Δεν σεβάστηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού και το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν μπορούμε να προστατέψουμε επαρκώς τον πολίτη και τους αδύναμους».

Για μας -είπε- η οικονομική κρίση δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προστατέψουμε τους ασθενέστερους. Αντίθετα, αντιμετωπίζουμε τα θέματα της καθημερινότητας, καθώς πολλά από αυτά δεν απαιτούν μεγάλα κονδύλια, αλλά διαφορετική αντίληψη, ανθρωπιά και ανοικτό μυαλό.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει πρόγραμμα για την ομαλή επανένταξη των εξαρτημένων και επανέλαβε τη θέση του για διαχωρισμό του χρήστη και του εμπόρου. Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών και, παρά την οικονομική κρίση, γίνεται αυτό που πρέπει, προκειμένου να μπει τάξη στο χάος. Απαιτείται, όμως, προσοχή στο πού επενδύεται το δημόσιο χρήμα.

Πρόληψη

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα της πρόληψης της χρήσης και της ενημέρωσης για τα ναρκωτικά, λέγοντας ότι πρέπει να ξεκινούν από τα σχολεία. Στο θέμα αυτό -σημείωσε- είναι σημαντικός και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος θα αναβαθμιστεί με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Με τον τρόπο αυτό, θα δοθούν δυνατότητες εκπόνησης νέων προγραμμάτων, μακριά από το πελατειακό σύστημα.

Στο μεταξύ, ολοκληρώνεται ο «Ατυπος Διάλογος για την Πολιτική Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών», που είχε ξεκινήσει το 2004 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου». Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος προχώρησαν στην έκδοση φυλλαδίου, με θέμα «Εφηβοι και Ναρκωτικά. Πρώτα η Ασφάλεια. Μία ρεαλιστική προσέγγιση».

Αναδημοσίευση από το:

Δεν υπάρχουν σχόλια: