Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Δημοσιεύμα τοπικής εφημερίδας σχετικά με τα επείγοντα, αλλά και χρονίζοντα προβλήματα των Κ.Π.

Έρευνα στο μαθητικό πληθυσμό της Σάμου, θα πραγματοποιηθεί με την συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης. Η Έρευνα αυτή η οποία σε τακτά διαστήματα γίνεται σε όλη την Ευρώπη, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί και στη Σάμο.

Η έρευνα υλοποιείται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης, με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Οι έρευνες αυτές αποτελούν οδηγό για την εφαρμογή των προγραμμάτων πρόληψης.

Ταυτόχρονα ο «Φάρος», μετά την λήξη των τριών σεμιναρίων για γονείς σε Βαθύ Καρλόβασι και Μαραθόκαμπο θα πραγματοποιήσει βραχείες παρεμβάσεις σε Λύκεια της Σάμου και της Ικαρίας, συνεχίζει την συνεργασία του με εκπαιδευτικούς, ετοιμάζει σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στους Φούρνους. Στα πλαίσια της συνεργασίας του με την Αστυνομία και το Λιμενικό θα πραγματοποιήσει συναντήσεις ευασθητοποίησης με τους ένστολους πάνω στην φιλοσοφία της ψυχοκοινωνικής πρόληψης. Δυναμώνει την παρουσία του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μέσω του Συμβουλευτικού Σταθμού με ανοιχτές συναντήσεις διαλόγου σε μηνιαία βάση, ενώ περιμένει και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας για την στέγη του παραρτήματος, ώστε να ξεκινήσει άμεσα τις δράσεις του.

Όμως τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα συνεχίζονται…

Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης πραγματοποίησαν την Δευτέρα, 21/02/2011, πανελλαδική στάση εργασίας και καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων την αποπληρωμή των οφειλών του ΟΚΑΝΑ και του υπουργείου Εσωτερικών προς τα Κέντρα, 2 και 10 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Στο πλαίσιο της παράστασης διαμαρτυρίας, αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο των εργαζομένων των Κ.Π. Αλέξανδρο Σταθακιό, συναντήθηκε με την κυρία Τρ. Γκιντίκα, Σύμβουλο του Υφυπουργού Εσωτερικών κου. Ντόλιου. Η Σύμβουλος δήλωσε: 1). Με τον "Καλλικράτη" δεν απαγορεύεται η συμμετοχή των Δήμων σε Κέντρα Πρόληψης, αλλά δεν μπορούν και να υποχρεωθούν νομικά οι Δήμοι, ώστε να συμμετέχουν σε Αστικές Εταιρείες. 2). Το ζήτημα του θεσμικού πλαισίου των Κέντρων Πρόληψης έχει αναλάβει προσωπικά ο κύριος Ντόλιος σε καθημερινή συνεργασία με την κυρία Μαλλιώρη.

Το βράδυ ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Ντόλιος στη βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Ιωάννη Γκιόκα, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης, δηλαδή τις αστικές αυτές εταιρείες, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που τις διέπουν οι διατάξεις των εταιρειών του αστικού κώδικα. Ανακοίνωσε επίσης κάποια νομοθετική ρύθμιση που θα βελτιώνει το πλαίσιο λειτουργίας των κέντρων πρόληψης, αλλά με άξονα τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος. Η τοποθέτηση του υφυπουργού Εσωτερικών έχει προκαλέσει ανησυχία στους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης, οι οποίοι θεωρούν ότι ένα τέτοιο πλαίσιο είναι «εύθραυστο» και αφήνει μετέωρους τους εργαζόμενους, αφού από το ίδιο το υπουργείο ομολογούν ότι δεν μπορούν να υποχρεώσουν κανένα δήμο να συμμετέχει σε αστικές εταιρείες. Ο Αλέξανδρος Σταθακιός, πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και Στέλεχος του τοπικού κέντρου «Φάρος» δήλωσε στην εφημερίδα μας:

"Ο Φάρος θα έχει σύντομα οικονομικό πρόβλημα: Το Υπουργείο Εσωτερικών του χρωστάει όλη τη χρηματοδότηση του 2010. Αν δεν τα βάλει σύντομα, τα ποσά αυτά πρέπει να απαιτηθούν σύμφωνα με το καταστατικό από τους υπερχρεωμένους τοπικούς ΟΤΑ δηλαδή: περίπου 10.000 ο δήμος Σάμου, περίπου 10.000 η ΤΕΔΚ τώρα ΠΕΔ, περίπου 5.000 ο Δήμος Ικαρίας και πάει λέγοντας.

Το σωματείο εργαζομένων έχει κάνει πρόταση τα Κέντρα Πρόληψης να μετατραπούν σε ιδιόμορφα ΝΠΔΔ με την συμμετοχή δηλαδή της αυτοδιοίκησης, επιστημονικών συλλόγων, συλλόγων γονέων στην διοίκηση, αλλά με ένα θεσμικό πλαίσιο που θα οριοθετεί τις ευθύνες και τα δικαιώματα του καθενός μέσα σε αυτό το σύστημα και βέβαια χωρίς οικονομική συμμετοχή των τοπικών φορέων, η οποία θα πρέπει να καταβάλλεται παγίως από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η πρόταση αυτή είναι καθόλα σύνομη. Έχουμε εξασφαλίσει γνώμη κορυφαίων νομικών, όπως για παράδειγμα του κ. Κουβέλη και του κ. Μητρόπουλου. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μόνο ως δημόσιου χαρακτήρα υπηρεσίες της πολιτείας, με νόμο που θα εγγράφει το σύνολο των πάγιων δαπανών τους π.χ. μισθοί κλπ στον προϋπολογισμό, θα υπάρχει κανονική χρηματοδότηση. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ειδικά με την κατάσταση περίπου ΜΚΟ που λειτουργούν σήμερα θα μιλάμε για επιχορήγηση απλά, η οποία δεν θα είναι ποτέ επαρκής. Για του λόγου το αληθές, παρότι το Υπ. Εσωτερικών έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση που το δεσμεύει δεν έβαλε φράγκο για το 2010. Εμείς οι Εργαζόμενοι δεν θέλουμε να αφήσουμε την δουλειά μας στις ορέξεις κάθε προέδρου ΟΚΑΝΑ και ΚΕΔΚΕ και κάθε υπουργού. Ζητάμε επιτέλους θεσμοποίηση, όχι για να γίνουμε Δ.Υ. (ακόμα και στην δική μας πρόταση μιλάμε για ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, όπως είναι και οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ). Για μονιμοποίηση των δομών μας παλεύουμε, πρώτα από όλα. Η πολιτεία έχει επενδύσει σε μας, εμείς έχουμε επενδύσει σε αυτή τη δουλειά δεν είναι δυνατόν, να μην μας θεσμοποιηθεί επιτέλους "

Δεν υπάρχουν σχόλια: