Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Κάλυψη της Στάσης Εργασίας του Σωματείου από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης"


Τρίτη 29 Μάρτη 2011

.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Προχωρούν σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας

.

Σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας προχωρούν αύριο, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους εάν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα βασικά αιτήματά τους, που αφορούν στην τακτική και επαρκή χρηματοδότηση και την οριστική επίλυση του θεσμικού προβλήματος των δομών, «στις οποίες επί χρόνια φτύνουμε αίμα για τα αυτονόητα».

. Στην ανακοίνωση του Σωματείου επισημαίνεται ότι το θεσμικό πλαίσιο, που επιλέχτηκε πριν από 15 χρόνια ως «πιλοτικό», «στην πράξη αποδείχτηκε ένα μόνιμο φυτώριο αναχρονιστικών εργασιακών σχέσεων, προπομπός της πλήρους αποδόμησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που βιώνουν και οι υπόλοιποι μισθωτοί σήμερα...».

. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή οφείλονται στα ΚΠ από το υπουργείο Εσωτερικών οι οικονομικές υποχρεώσεις του για ολόκληρο το 2010 και η πρώτη δόση του 2011, δηλαδή κάτι παραπάνω από 11 εκατ। ευρώ συνολικά. Η κατάσταση γίνεται εφιαλτικότερη με νέες ρήτρες που εμπεριέχονται στις επιμέρους συμβάσεις των ΚΠ με τον ΟΚΑΝΑ, που του δίνουν τη δυνατότητα να αποσυρθεί από τις υποχρεώσεις του. «Δημιουργείται η βάση ώστε να χαθεί και το υπόλοιπο 50% της κρατικής χρηματοδότησης, που προέρχεται από το υπουργείο Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ! Οι δομές μας θα γίνουν και στην πράξη αυτό που αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή: Δήθεν ευέλικτες "Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες του Αστικού Κώδικα" χωρίς πάγια κεντρική χρηματοδότηση από την πολιτεία, "ζήτουλες" της όποιας έκτακτης επιχορήγησης θα δύνανται ή θα δέονται να δώσουν δημόσιοι ή και ιδιωτικοί φορείς».

. Σχετικά με το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που διενέργησε έλεγχο στοιχείων του ΟΚΑΝΑ (και των ΚΠ), τονίζεται πως «καταλήγει σε διαπιστώσεις και συμπεράσματα, που και στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης (...) Το συγκεκριμένο κλιμάκιο, που ως αρμοδιότητά του έχει τον έλεγχο διοικητικών και οικονομικών στοιχείων, "προτείνει" το είδος των υπηρεσιών που πρέπει να παρέχουν τα Κέντρα Πρόληψης! Δεδομένου ότι το κλιμάκιο είναι πλήρως αναρμόδιο για επιστημονικά ζητήματα, φοβούμαστε ότι οι σχετικές "προτάσεις" του για "συνδρομή" εργαζομένων των - ήδη σοβαρά υποστελεχωμένων - ΚΠ, στις Μονάδες Χορήγησης Υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ ώστε να απορροφηθεί η λίστα αναμονής είναι κατευθυνόμενες».

.

Αναδημοσίευση από το: http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6174448&publDate=29/3/2011


.

Δεν υπάρχουν σχόλια: