Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Κάλυψη της στάσης εργασίας του Σωματείου από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011
.. .

.
Η προχειρότητα, η ανοργανωσιά, η πολιτική αδιαφορία, το θεσμικό αλαλούμ αναφορικά με τις κρατικές πολιτικές Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Υγείας συνεχίζονται, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα 71 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα τρίωρη προειδοποιητική πανελλαδική στάση εργασίας (11.30 π.μ.-2.30 μ.μ.).

«Είτε αρέσει είτε όχι στους κάθε λογής υπευθύνους, τα σημερινά Κέντρα Πρόληψης "δεν είναι η δουλίτσα που μας βόλεψε". Είναι, αντιθέτως, δημιούργημα των διαρκών προσπαθειών των εργαζομένων, κόντρα στις αντίξοες θεσμικές, οικονομικές και λειτουργικές προδιαγραφές των δομών, προδιαγραφές τις οποίες ακόμα και σήμερα εν γνώσει της η Πολιτεία συναρτά στην εμβρυακή μορφή των Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών», αναφέρουν προαναγγέλλοντας περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Αυτή τη στιγμή οφείλονται στα Κέντρα Πρόληψης από το υπ. Εσωτερικών οι οικονομικές υποχρεώσεις του για ολόκληρο το 2010 και η πρώτη δόση του 2011, δηλαδή κάτι παραπάνω από 11 εκατ. ευρώ συνολικά.

Η κατάσταση γίνεται κρισιμότερη από τις νέες ρήτρες, που εμπεριέχονται στις επί μέρους συμβάσεις των Κέντρων Πρόληψης με τον ΟΚΑΝΑ. Αυτές προβλέπουν ότι εφόσον οι δήμοι-εταίροι των Κέντρων Πρόληψης δεν χρηματοδοτούν κατά 50% τις Αστικές Εταιρείες δίνεται η δυνατότητα στον ΟΚΑΝΑ να αποσυρθεί από τις υποχρεώσεις του έναντι της εκάστοτε Αστικής Εταιρείας, των εργαζομένων και του ωφελούμενου πληθυσμού. Δηλαδή, δημιουργείται η βάση ώστε να χαθεί και το υπόλοιπο 50% της κρατικής χρηματοδότησης, που προέρχεται από το υπ. Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ. Σημειώνεται ότι και από τον ΟΚΑΝΑ οφείλονται ήδη στα Κέντρα Πρόληψης εισφορές παρελθόντων ετών και η πρώτη δόση του 2011, που βάσει εκτιμήσεων κυμαίνονται στα 5 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε και πόρισμα κλιμακίου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Το «περίεργο» με το πόρισμα είναι ότι ενώ δεν εντοπίζει καν κακοδιαχείριση των διοικήσεων των Κέντρων Πρόληψης ως προς τα οικονομικά, καταλήγει σε διαπιστώσεις, που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Δεδομένου ότι το κλιμάκιο είναι πλήρως αναρμόδιο για επιστημονικά ζητήματα -αναφέρει το σωματείο- φοβούμαστε ότι οι σχετικές «προτάσεις» για το είδος των υπηρεσιών που πρέπει να παρέχουν τα Κέντρα Πρόληψης είναι κατευθυνόμενες. Συγκεκριμένα, «προτείνεται» η «συνδρομή» εργαζομένων των -ήδη σοβαρά υποστελεχωμένων- Κέντρων Πρόληψης στις Μονάδες Υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ ώστε «να απορροφηθεί η λίστα αναμονής».

Ν. ΓΙΑΝΝΙΡΗ

.

Αναδημοσίευση από το:


Δεν υπάρχουν σχόλια: