Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Έως 50% οι περικοπές χρηματοδότησης σε ΚΕΘΕΑ και Κέντρα Πρόληψης, με απόφαση του Υπ. Οικονομικών

.

Κλείνουν 220 μονάδες ψυχικής υγείας, στο δρόμο 1500 ασθενείς και 3.050 εργαζόμενοι

.


Σε κλείσιμο οδηγούνται 220 συνολικά Μονάδες Ψυχικής Υγείας, μετά το έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών με το οποίο προβλέπεται η μείωση των εγκεκριμένων προϋπολογισμών των φορέων κατά 37 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 16 Ξενώνες αποασυλοποίησης ψυχικά πασχόντων με μακρά παραμονή στα ψυχιατρεία, 83 Οικοτροφεία, 42 Κέντρα Ημέρας 13 Κινητές μονάδες, 2 κέντρα Αλτσχάιμερ, 6 κέντρα ημέρας αυτισμού και 16 άλλες εξειδικευμένες μονάδες και προγράμματα που ανέπτυξαν 69 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Ψυχαργώς» με συνολικά 1500 εσωτερικούς διαμένοντες και πάνω από 30.000 εξωτερικούς ασθενείς καθώς και 2.500 περίπου εργαζόμενους. Καθώς η βασική τους χρηματοδότηση ήταν η κρατική με ένα πολύ μικρό νοσήλιο (το οποίο όμως συνολικά δεν ξεπερνάει το 7-8% των δαπανών) που εισέπρατταν από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όλες αυτές οι μονάδες οδηγούνται σε κλείσιμο. Αυτό σημαίνει ότι η τύχη των ασθενών είναι άγνωστη καθώς είτε θα αναγκαστούν να βρεθούν στο δρόμο ή θα πρέπει να επιστρέψουν στα ψυχιατρεία.

.
Η απόφαση του Υπ. Οικονομικών προβλέπει τη μείωση κατά 37 εκατ. ευρώ (όσα δηλαδή είχαν απομείνει) στους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς των φορέων που σε συνδυασμό με μια μείωση 7 εκ. ευρώ που είχε ήδη γίνει συνεπάγεται μια συνολική περικοπή της τάξης του 52,5%.

.
Τεράστια θα είναι η μείωση των δαπανών σύμφωνα με την απόφαση του Υπ. Οικονομικών και για τα κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ αλλά και του ΚΕ.ΘΕ.Α. η οποία θα φτάσει το 50%!

.
Τις συνέπειες των περικοπών αυτών τονίζει και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου ΑΡΓΩΣ Μ. Θεοδωρουλάκης δηλώνοντας ότι «Η Ελλάδα του Μνημονίου φαίνεται ότι μας ετοιμάζει και τέτοιου είδους κοινωνικές εκπλήξεις» Ο ίδιος ανέφερε ότι "δεδομένου ότι πολλοί από τους ασθενείς που φιλοξενούνται από τα προγράμματα αυτά αποσυλοποιήθηκαν από ψυχιατρεία τα οποία έχουν κλείσει ή θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο ή θα πρέπει να επιστρέψουν στα εναπομείναντα ψυχιατρεία που δεν έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες σε έναν τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων"

.
Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, προκάλεσε τεράστια έκπληξη σε όλους τους φορείς καθώς δεν υπήρχε προηγούμενη ενημέρωση παρά μόνο δημοσιεύματα τα οποία το προηγούμενο διάστημα το Υπουργείο διέψευδε κατηγορηματικά.

.
Εκτός όμως από τους ασθενείς το «κλείσιμο» των μονάδων αυτών συνεπάγεται βέβαια και την απόλυση 3050 επαγγελματιών ψυχικής υγείας, καθώς στα ΝΠΙΔ δεν υπάρχει η δυνατότητα εναλλακτικών λύσεων, όπως οι μετατάξεις ή η «εφεδρεία» που συζητούνται αλλού. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είχαν εκπαιδευτεί με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου απέκτησαν αποκτήσει αξιοπρόσεχτη εμπειρία και παρείχαν δωρέαν υπηρεσίας ψυχικής υγείας σε παρά πολλούς ανθρώπους.

.
Στην ανακοίνωση του Δικτύου Αργώς που συντονίζει τη δράση των φορέων αυτών τονίζεται ότι «Η απόφαση στερείται πολιτικής, οικονομικής και ηθικής λογικής και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις περί στήριξης του συστήματος ψυχικής υγείας από τον Υπουργό Υγείας». Το Δίκτυο επίσης επισημαίνει ότι«οι περικοπές που αποφασίστηκαν θα οδηγήσουν σε διακοπή λειτουργίας όλων των μονάδων, σε απολύσεις έμπειρου και εκπαιδευμένου προσωπικού και σε τεράστια κενά παρεχόμενων υπηρεσιών με αποτέλεσμα την ουσιαστική κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την ακύρωση του προγράμματος Ψυχαργώς. Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι το άνοιγμα ξανά πολλών ψυχιατρείων, η αύξηση των αυτοκτονιών και η δημιουργία μεγάλου αριθμού αστέγων». Πέρα όμως από τις κοινωνικές επιπτώσεις η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απαιτήσει την επιστροφή των 1,4 δις με τα οποία χρηματοδοτήσει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.

.
Αύριο το Δίκτυο Αργώς προχωρά σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 π.μ. μπροστά από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και σε καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη Βουλή, τον Συνήγορο του Πολίτη και όλες τις ευρωπαϊκές και διεθνείς ενώσεις για την Ψυχική Υγεία.

.


..

Σημείωση Ιστολόγου: Σ' εμάς, πάντως, καμία έκπληξη δεν προκαλεί η απόφαση। Εδώ και χρόνια οι δομές μας λειτουργούν με την μισή χρηματοδότηση και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με λιγότερη από την μισή। Εγκαίρως είχαμε εντοπίσει την κατεύθυνση των πολιτικών για την υγεία και δεν σταματήσαμε να δημοσιοποιούμε τις εκτιμήσεις μας, όσο κι αν αυτές "αναστάτωναν", τάχα, τους υπεύθυνους για την υλοποίηση των πολιτικών και την διαχείριση των αντιδράσεων. Ο αγώνας σε όλα τα επίπεδα, όπως τον έχουμε ως σήμερα διεξάγει και με διεύρυνση του κοινού μετώπου των εργαζομένων σε φορείς ψυχικής υγείας και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, αναγκαστικά κλιμακώνεται.


.

Δεν υπάρχουν σχόλια: