Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Άρθρο στην εφημερίδα ΑΥΓΗ: "Ως εξαιρετικά απίθανη φαντάζει πλέον η υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργού Υγείας"

Η ΑΥΓΗ


.


Πιο κοντά πλέον οι καταστροφικές περικοπές δαπανών
..


Βενιζέλος Β.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/09/2011


.


Ως εξαιρετικά απίθανη φαντάζει πλέον η υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργού Υγείας Αν. Λοβέρδου έναντι της Βουλής, σύμφωνα με την οποία η περικοπή του 50% της δημοσίας χρηματοδότησης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων, τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2011 θα περιορισθεί στο ελάχιστο δυνατόν...


.
Έκλεισαν ήδη 3 κοινοτικές μονάδες Ψυχικής Υγείας και ψυχικώς πάσχοντες επέστρεψαν στο... "Δαφνί"!


.
Τα στοιχεία τα οποία οδηγούν στο εύλογο συμπέρασμα για την αδυναμία του υπουργού Υγείας να υλοποιήσει τελικά τη δέσμευσή του είναι ότι, πρώτον, δεν έχει αποσταλεί ακόμη το σχετικό έγγραφο αίτημα προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο και, δεύτερον, η τελευταία εμπλοκή της κυβέρνησης με την τρόικα περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια ελιγμών του Αν. Λοβέρδου, αλλά και της κυβέρνησης συνολικά.


.
Υπενθυμίζεται ότι, με την απόφαση της 26ης Αυγούστου 2011, ο υπουργός Οικονομικών περικόπτει το 50% της δημοσίας χρηματοδότησης για τους φορείς της κοινοτικής Ψυχικής Υγείας και της θεραπείας των χρηστών ναρκωτικών. Όμως, τόσο ο Αν. Λοβέρδος όσο και ο υφυπουργός Προνοίας Μ. Μπόλαρης έχουν διαβεβαιώσει κατ' επανάληψη ότι η περικοπή της δημοσίας χρηματοδότησης δεν θα ξεπεράσει τελικά τα 12 εκατ. ευρώ για την κοινοτική Ψυχική Υγεία, τα 5 εκατ. ευρώ για τον ΟΚΑΝΑ και τα 2 εκατ. ευρώ για το ΚΕΘΕΑ. Σχετικό έγγραφο αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών, όμως, δεν έχει φύγει ακόμη από το υπουργείο Υγείας...


.
Την ίδια στιγμή, το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας "Αργώς" καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ότι έκλεισαν ήδη 3 μονάδες του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ), με αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με το Δίκτυο, 45 φιλοξενούμενοι ψυχικώς πάσχοντες να μεταφερθούν όχι μόνο σε άλλες κοινοτικές δομές Ψυχικής Υγείας, αλλά και πίσω στο... ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ - "Δαφνί")!


.
Μέσα σε αυτό το απειλητικό κλίμα για τις πιο ευαίσθητες δομές του κοινωνικού κράτους της χώρας, σαρανταοχτάωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή οι εργαζόμενοι στις κοινοτικές δομές Ψυχικής Υγείας, τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και τα Κέντρα Πρόληψης, σε μία προσπάθειά τους να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να αντιληφθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, ότι οι κοινοτικές δομές για τους ψυχικώς πάσχοντες συνανθρώπους μας και τους θεραπευομένους χρήστες ναρκωτικών πρέπει να μείνουν πάση θυσία έξω από τους "στεγνούς" λογιστικούς υπολογισμούς τους οποίους επιβάλλει η πολύ βαθιά οικονομική κρίση που πλήττει με σφοδρότητα τη χώρα.


.


Αναδημοσίευση από το: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=639749



Σχόλιο Ιστολόγου: "Εξαιρετικά απίθανοι" είναι ο Υπουργός Υγείας, οι Υφυπουργοί του και όσοι αναπαράγουν την "απιθανότητά" τους!


Ό, τι και να γράψουμε έχει ειπωθεί ξανά και ξανά.


Ας ξαναπούμε, έστω, ότι τόσους μήνες κορόιδευαν με ανέντιμο τρόπο τους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία και την καταπολέμηση των εξαρτήσεων. Και συνεχίζουν!


Όσο για τα Κέντρα Πρόληψης, συγκεκριμένα, πέρα από το 50% της περικοπής στον μόνο εγγεγραμμένο στον Κρατικό Προϋπολογισμό Κωδικό, μας οφείλει και το Υπουργείο Εσωτερικών γύρω στα 12,3 εκατομμύρια ευρώ και ο ΟΚΑΝΑ άγνωστου ύψους ποσό (τι να απέγινε άραγε;) από την προ περικοπών περίοδο.


Η λύση είναι μία. Όλες και όλοι στους δρόμους!


.

Δεν υπάρχουν σχόλια: