Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011

"Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός : Εκτιμά πως πρέπει να σταματήσει η λειτουργία ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, Κέντρων Πρόληψης και Ψυχαργώς; "

.
κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει
.
«Ιδιωτικοποίηση και απαξίωση της δημόσιας υγείας και της πρόνοιας» βλέπει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για πολιτική «αντικοινωνική και επικίνδυνη για την υγεία και την κοινωνική συνοχή», καθώς και για «εκχώρηση δημόσιων κλινών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας».
.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Τσίπρα:
.
Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες έχει μετατρέψει την υγεία και την πρόνοια από κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, σε εμπόρευμα εγκαταλελειμμένο στις κερδοσκοπικές ορέξεις του ιδιωτικού κεφαλαίου. Ο δημόσιος τομέας της υγείας και της πρόνοιας απαξιώθηκε από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ με στόχο το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κοινωνικού αγαθού θα περιέλθει στην ιδιωτική σφαίρα.
.
Στην Ελλάδα του Μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και της επιτροπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η υγεία, η πρόνοια και η ασφάλιση κατεδαφίστηκαν. Τελευταία παραδείγματα αυτής της ανάλγητης πολιτικής είναι η εκχώρηση δημόσιων κλινών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, η είσοδος ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και η κατεδάφιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και των προγραμμάτων πρόληψης και απεξάρτησης με περικοπή του ετήσιου προϋπολογισμού κατά 45% και απολύσεις προσωπικού που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε διακοπή λειτουργίας όλες τις μονάδες.
.
Επειδή αυτή η πολιτική είναι ανάλγητη, αντικοινωνική και επικίνδυνη για την υγεία και την κοινωνική συνοχή,
.
Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός
.
- Εκτιμά ότι αυτή η λογιστική και ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική πρέπει να συνεχιστεί σε έναν κρίσιμο χώρο όπως είναι η δημόσια υγεία και πρόνοια;
- Εκτιμά πως πρέπει να σταματήσει η λειτουργία φορέων με σπουδαίο έργο απέναντι σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ τα κέντρα πρόληψης και το πρόγραμμα Ψυχαργώς;
- Εκτιμά ότι με ιδιωτικά ιατρεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, με εκχώρηση χιλιάδων κλινών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, υπηρετεί το κοινωνικό συμφέρον και την υγεία των πολιτών που έχουν ήδη χάσει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους;»

Πηγή: http://www.eklogika.gr/news/5921
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: