Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Ανακοίνωση: "ΣΤΟΠ στο πλιάτσικο της Δημόσιας Υγείας και του 18 ΑΝΩ"



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Διεύθυνση Γραμματείας: E.K.A, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β.  Τηλ.: 2265023590, 2102409015, 2273023443.
Φαξ: 2265072441, 2273023441. Κινητά: 6945833231, 6936828341, 6978741064.  Email: prolipsiworkers@yahoo.gr

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ 18ΑΝΩ

Τα τρία χρόνια της εφαρμογής των «μνημονίων» καταστροφής του λαού και της χώρας περνούν σαν πηχτή μελάνη κι απ’ την δημόσια υγεία, διαγράφοντάς την από τα θεμελιώδη κοινωνικά αγαθά. Η κίνηση αυτή αποτυπώνεται στο ιδεολογικό πεδίο ως μετατόπιση από την «συλλογική ευθύνη», που συνδέεται τάχα με τον ολοκληρωτισμό, στην «ατομική ευθύνη», που συνδέεται τάχα με την δημοκρατία. Ευτυχώς, λοιπόν, που ζούμε σε τροϊκανή δημοκρατία και μπορούμε, ελεύθερα και καθένας ξεχωριστά, να «κόψουμε τον λαιμό μας» αν δεν έχουμε χρήματα, για ν’ αγοράσουμε το «ελεύθερο εμπόρευμα» της υγείας.

Με τέτοια αναποδογυρίσματα της πραγματικότητας το μνημονιακό σύστημα επιχειρεί να δικαιολογήσει το αποτράβηγμα του κράτους από τον χώρο της όποιας κοινωνικής πρόνοιας και την ισοδύναμη συσπείρωση της ισχύος του στον διογκούμενο χώρο της κοινωνικής καταστολής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σκληρή επίθεση στις δομές Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, που περιλαμβάνει τόσο την μέχρι διάλυσης αποψίλωσή τους όσο και μια εσωτερική αναδιαμόρφωση, μια παγίωση του προσανατολισμού σε κατασταλτικά μοντέλα «αντιμετώπισης» του προβλήματος της εξάρτησης.

Γι’ αυτό και η πρωτοπόρος στην Ελλάδα και διεθνώς Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, βρίσκεται στο στόχαστρο των νεοσυντηρητικών κύκλων, τα τελευταία χρόνια. Η επίθεση κλιμακώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, αφού επιμελώς συνδέθηκε με τις συνταρακτικές λαϊκές κινητοποιήσεις του Φεβρουαρίου 2012. Επανέρχεται σήμερα, που το σύστημα παραπατάει ζαλισμένο από τις αναθυμιάσεις της ίδιας της σαπίλας του, μέσα από την «λίστα Λαγκάρντ», την «λίστα των 105 αυτοδιοικητικών» που ελέγχονται απ’ το ΣΔΟΕ κλπ. – και εξαπολύει εκστρατεία κατασυκοφάντησης κάθε φωνής αντίστασης, σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό, επιστημονικό.  

Με Ανακοίνωσή μας τον Απρίλιο του 2012 καταγγείλαμε τις μεθοδεύσεις του τότε Υπουργού Υγείας και του περί αυτού νεοσυντηρητικού κύκλου τεχνοκρατών, της Διοίκησης του ΨΝΑ και καθεστωτικών ΜΜΕ. Από τότε η Ιστορία συνεχίζει να γράφεται, ωστόσο παραμένουν επίκαιρα τα κεντρικά ερωτήματά μας:         

1). Αναρωτιόμαστε τι απέγινε ο ντόρος περί «αποποινικοποίησης του χρήστη», που νεφελωδώς αναπτυσσόταν τόσο από την προηγούμενη όσο και από την σημερινή συγκυβέρνηση. Και που  ξεκινούσε και κατέληγε, πρόχειρα και λαϊκιστικά, στην μανιχαϊκή θέση «ο χρήστης μπορεί να ορίζεται είτε ως εγκληματίας ή ως άρρωστος» – η οποία μεταφράζεται, εντός των προωθούμενων πρακτικών, στην θέση «ο εξαρτημένος για να μην καταστέλλεται ποινικά, θα καταστέλλεται φαρμακευτικά». Ο εξαρτημένος, τελικά, «αποποινικοποιείται» με ποινικοποίηση του θεραπευτικού πλαισίου του;

2). Αναρωτιόμαστε, επίσης, αν οι βασικές επιστημονικές έννοιες «κοινωνικό φαινόμενο της εξάρτησης», «θεραπευτικό πλαίσιο», «σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου», «θεραπευτικό απόρρητο», «εποπτεία επιστημονικής ομάδας», «υποτροπή», «πρόληψη υποτροπής» είναι αποδεκτές ή, καταρχάς, κατανοητές από τους τεχνοκράτες της πολιτικά διορισμένης Διοίκησης του ΨΝΑ και του Υπουργείου Υγείας.

Τις απαντήσεις δίνουν οι ίδιοι οι νεοσυντηρητικοί της Υγείας, στην «συνθετική» γραμμή που χάραξε ο Λοβέρδος: Ο εξαρτημένος ορίζεται ως άρρωστος εγκληματίας (ή τρομοκράτης) και ο «ειδικός» ως επιστήμονας δεσμοφύλακας (ή χαφιές). Οι δε μονάδες απεξάρτησης δέον όπως εμπνευσθούν από τις πρωτοποριακές οργανωτικές αρχές των στρατοπέδων συγκέντρωσης, που οι δύο μνημονιακές συγκυβερνήσεις ανέσυραν από το χρονοντούλαπο μιας από τις πιο κτηνώδεις περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας, σαν ειδεχθές «παράλληλο project» οπισθοδρόμησης, χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε.

Με την Μονάδα Απεξάρτησης 18ΑΝΩ, έχουμε την ιδιαίτερη τιμή να συνεργαζόμαστε σε πολλά επίπεδα και επί σειρά ετών, ως εργαζόμενοι σε Κέντρα Πρόληψης: Υψηλού επιπέδου εκπαιδεύσεις μας από το έμπειρο προσωπικό του 18 ΑΝΩ, κοινές δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης, κοινές διεκδικήσεις στους δρόμους των αγώνων για ποιοτική, δημόσια και δωρεάν υγεία και για κοινωνική δικαιοσύνη.

Ζητούμε να σταματήσει κάθε δίωξη απέναντι στην ψυχίατρο Κατερίνα Μάτσα και τον ψυχολόγο Σταύρο Κεβόπουλο, που στοχοποιούνται προσωπικά, επειδή επιμένουν να κάνουν την δουλειά τους. Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους δύο συναδέλφους, στην Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ καθώς και σε όλους τους θεραπευόμενους και τους συναδέλφους εργαζομένους του 18ΑΝΩ. Στηρίζουμε τον συλλογικό και επιστημονικά πρωτοπόρο καθημερινό αγώνα τους για απελευθέρωση από κάθε είδος εξαρτήσεων, που τα νεοσυντηρητικά «μνημόνια» με λύσσα σφυρηλατούν πάνω στις συνειδήσεις, τα συναισθήματα, τις ζωές μας. Αυτή και κάθε παρόμοια πολιτική προσπάθεια χτυπήματος του 18 ΑΝΩ και των ανθρώπων του θα μας βρει αποφασιστικά ενάντιους, με κάθε μέσο που διαθέτουμε.

Με την δουλειά και τους κοινούς αγώνες μας να σπάσουμε τον «όρκο τιμής» των νεοσυντηρητικών εξτρεμιστών στα «μνημόνια» κοινωνικής καταστροφής


Το Δ.Σ. του Σωματείου




Δεν υπάρχουν σχόλια: