Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Εφημερίδα "Ριζοσπάστης": "Συνεχίζεται η δραματική υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης"



Πέμπτη 24 Γενάρη 2013

ΝΕΟΛΑΙΑ


ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ
Συνεχίζεται η δραματική υποχρηματοδότησή τους

Για την υποχρηματοδότηση και το στραγγαλισμό των Κέντρων Πρόληψης των εξαρτήσεων διαμαρτύρονται, για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα, τονίζοντας: «Τα τελευταία τρία χρόνια, ειδικά, στο πλαίσιο της σκληρής επίθεσης που δέχεται συνολικά ο χώρος αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, τα 71 Κέντρα Πρόληψης έχουν "ματώσει" περισσότερο από όλες τις δομέςΟ προϋπολογισμός του 2013 τα κλονίζει θανάσιμα. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή περαιτέρω υποβάθμισης των υπηρεσιών μας και εγκατάλειψης της κοινωνίας, ιδιαίτερα της νεολαίας, στις ράγες τις εξάρτησης».

«Ολοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς έχουν βαρύτατες ευθύνες», τονίζουν οι εργαζόμενοι και εξηγούν αναλυτικά ότι «το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει στα Κέντρα Πρόληψης 19.200.000 ευρώ, το υπουργείο Υγείας "τσεκουρώνει" τους προϋπολογισμούς τους (μ.ο. περικοπών στο -54% την τελευταία τριετία), η πλειοψηφία του ΔΣ της ΚΕΔΕ προτείνει επιπλέον περικοπές στην επιχορήγησή τους αντί να ζητά τις υπέρογκες οφειλές του υπουργείου Εσωτερικών. Η δε διοίκηση του επιστημονικού συνεργάτη ΟΚΑΝΑ δεν υπολείπεται. Εκατομμύρια ευρώ του υπουργείου Υγείας δεν καταβλήθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια από τον ΟΚΑΝΑ στα 71 Κέντρα Πρόληψης».

Επιπλέον «με τον προϋπολογισμό του 2013, το υπουργείο Υγείας θα δώσει στα 71 Κέντρα Πρόληψης το πολύ 5 εκ. ευρώ. Αναλύοντας τα 71 Κέντρα Πρόληψης στους περίπου 400 εργαζομένους τους, για το 2013 έχουν προϋπολογιστεί το πολύ 12.500 ευρώ ανά εργαζόμενο - και στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται μισθοί, εισφορές ΙΚΑ, ενοίκια, λογαριασμοί ρεύματος, νερού κ.λπ. Και, σαν να μην έφτανε αυτό, ο ΟΚΑΝΑ συνεχίζει να αυθαιρετεί μην κατανέμοντας τα χρήματα του υπουργείου Υγείας και το υπουργείο Εσωτερικών μην καταβάλλοντας τις οφειλές του».

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να υπολογιστούν και να αποδοθούν στα Κέντρα όλα τα οφειλόμενα, να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ανανέωσης της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Λειτουργία των Κέντρων (που λήγει εντός του 2013), να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό στις δομές, να λυθεί το θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας των Κέντρων. Και διαμηνύουν ότι δε θα μείνουν «με τα χέρια σταυρωμένα».


Αναδημοσίευση από το: www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: