Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ερώτηση Βουλευτή ΝΔ Ρεθύμνου και Αναφορά Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου για το Κέντρο Πρόληψης



ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΓΙΑΝΝΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ
Παρεμβάσεις των βουλευτών Ρεθύμνου για τα προβλήματα του Κέντρου Πρόληψης

27/04/2013

Παρεμβάσεις στη Βουλή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ρεθύμνου, έκαναν χθες οι δυο τοπικοί βουλευτές Γιάννης Κεφαλογιάννης και Ανδρέας Ξανθός.

Ειδικότερα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε στους υπουργούς Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη και Υγείας Α. Λυκουρέντζο έγγραφα σχετικά με την ανάγκη στήριξης του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων, καθώς και το ψήφισμα που συνυπογράφουν οι θεσμικοί φορείς του τόπου, με στόχο την επίλυση του ζητήματος.



Στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Κεφαλογιάννης τονίζει ότι το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου έχει κερδίσει το σεβασμό της τοπικής κοινωνίας τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο πολιτών, έχοντας καλύψει με επάρκεια και συνέπεια τις εξειδικευμένες ανάγκες των χρηστών των παρεχόμενων υπηρεσιών.


Στη συνέχεια αναφέρει ότι υπάρχει διάχυτη η ανησυχία για το μέλλον του θεσμού, αφού δεν έχει ανανεωθεί η σχετική σύμβαση, που λήγει στο τέλος του έτους, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την ανάγκη χρηματοδοτικής στήριξης του θεσμού αφού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τα τρία τελευταία χρόνια τα Κέντρα Πρόληψης καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες τους με λιγότερο από το 35% του προϋπολογισμένου προς διάθεση ποσού. Κλείνοντας, την παρέμβασή του ο βουλευτής καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να συμβάλουν στην διατήρηση της σημαντικής δομής πρόληψης και προαγωγής της δημοσίας υγείας, ζητώντας τους να ενημερωθεί για τον σχεδιασμό ως προς τη διαδικασία ανανέωσης της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, για την πρόθεση υλοποίησης του προϋπολογισμού του Κέντρου, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του και τέλος για την πρόθεση αναδιαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατή παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Αναφορά από τον Α. Ξανθό


Αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Ρεθύμνου και συντονιστής της ΕΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανδρέας Ξανθός, σχετικά με την ακραία υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων. Στην αναφορά περιλαμβάνεται ψήφισμα πολλών τοπικών φορέων, όπως φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικές και επαγγελματικές ενώσεις και η Εκκλησία, και τονίζεται το πολύπλευρο έργο που επιτελεί το Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου στο πλαίσιο της πολιτικής καταπολέμησης των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων εν γένει.


Ο βουλευτής σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί ότι τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας έχουν παίξει ήδη σημαντικό ρόλο στην ανάσχεση της διάδοσης των ψυχοτρόπων ουσιών, στην ενημέρωση της κοινωνίας για τις διαστάσεις του προβλήματος και τους τρόπους αντιμετώπισής του, καθώς και για την προαγωγή ψυχοκοινωνικά υγιών προτύπων ζωής. Η απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Η κάλυψη των δαπανών για το 2013 και η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, είναι καίριας σημασίας για την επιβίωση των Κέντρων Πρόληψης σε όλη τη χώρα. Για το θέμα αυτό έχουμε επίσης καταθέσει Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, η οποία δεν έχει απαντηθεί ακόμα».


Αναδημοσίευση από το: Ρεθεμνιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: